Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

PABLO PICASSO I ELS EDITORS GUSTAVO GILI. TREBALL I

AMISTAT

Del 23 de novembre de 2018 al 31 de març de 2019

'Edouard Pignon, Anna M. Torra, Pablo Picasso i sra Lacourière al restaurant La Colombe'. Sant Paul de Vance, 11/10/1958. Fotografia, autoria desconeguda. Fotografia amb sals de plata [intevinguda], 13 x18 cm
Fons Gustau Gili i Anna M. Torra. Museu Picasso, Barcelona. FGG/FOT/1/57 © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

L’exposició mostra per primera vegada part del Fons de l’Anna Maria Torra i Gustavo Gili Esteve adquirit per la Fundació Museu Picasso, l’any 2014, i una selecció del fons documental procedent de la donació Editorial Gustavo Gili del mateix any. Es complementa amb obres i documents d’altres institucions i col·leccionistes privades.

La relació entre Picasso i els editors barcelonins és l’eix conductor d’aquesta exposició que conta una historia que es desenvolupa en dues etapes.

 • La relació professional amb Picasso

  La primera etapa té lloc entre 1926 i 1930.
  Gustavo Gili Roig, fundador de l’Editorial Gustavo Gili (1902), es posà en contacte amb Picasso per a encomanar-li la il·lustració d’un llibre que havia d’encetar una nova línia editorial de bibliofília moderna: Ediciones de La Cometa. Havia posat al timó d’aquesta nova aventura editorial Agustí Calvet, àlies Gaziel, periodista, escriptor i assessor de l’editorial, i Hermenegildo Alsina i Munné, prestigiós enquadernador i director artístic de la casa. Picasso va acceptar la proposta, fruit de la qual va fer set gravats per al llibre La Tauromaquia de Pepe Illo (Hillo). Finalment, el projecte no es va arribar a materialitzar.

  L’any 1956, Gustau Gili Esteve i la seva muller Anna Maria Torra es van posar en contacte amb Picasso per a reprendre l’antiga relació iniciada pel seu pare, Gili Roig. És l’inici d’una vincle professional fructífer, enriquit ben aviat amb l’amistat.

  El treball entre Picasso i l’Editorial Gustavo Gili en aquesta nova i definitiva etapa tindrà com a fruit veres joies de la bibliofília moderna com La Tauromaquia i El entierro del conde de Orgaz a demés d’una producció editorial en diferents àmbits fèrtil i acurada.

  La relació personal amb Picasso

  L’amistat entre els matrimonis Pablo i Jacqueline Picasso i Gustau Gili i Anna Maria Torra es va teixir mercès a la complicitat i l’estima entre les dues dones i es mantingué fins el final de la seva vida.

  El llibre fou la raó de la coneixença i el motiu de la seva col·laboració professional. Tanmateix, també fou un gaudi compartit i un estímul de lectures i converses.

  El teló de fons del relat és Barcelona, ciutat de tradició editorial, centre neuràlgic de l’Editorial Gustavo Gili i ciutat de referència de Picasso, ja que hi va viure la seva joventut.

  Els fons patrimonials que s’exposen tenen una gran vàlua documental i són imprescindibles per a aprofundir en el coneixement del vincle entre Picasso i l’Editorial Gustavo Gili però també per a posar en valor la historia d’una gran amistat. Així mateix, són imprescindibles per a la coneixença de la relació de Picasso amb Barcelona i, en concret, amb la historia del Museu Picasso de Barcelona.

 • Claustre Rafart
  Comissària

  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  23 de novembre de 2018 - 31 de març de 2019

 • Comissària:
  Claustre Rafart, conservadora del Museu Picasso de Barcelona

 • Organització i producció:
  Museu Picasso, Barcelona

 • Espai:
  Espai expositiu del palau Finestres

 • Horaris i preus »

 • Dossier de premsa:
  Per sol·licitar el dossier de premsa poseu-vos en contacte amb: museupicasso_premsa@bcn.cat


 • Comprar entrades

 • Compartir:

 • #PicassoGili

Continguts relacionats