Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

PABLO PICASSO I ELS EDITORS GUSTAVO GILI. TREBALL I

AMISTAT

Del 23 de novembre de 2018 al 24 de febrer de 2019

'Edouard Pignon, Anna M. Torra, Pablo Picasso i sra Lacourière al restaurant La Colombe'. Sant Paul de Vance, 11/10/1958. Fotografia, autoria desconeguda. Fotografia amb sals de plata [intevinguda], 13 x18 cm
Fons Gustau Gili i Anna M. Torra. Museu Picasso, Barcelona. FGG/FOT/1/57 © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

El Museu Picasso presenta al públic per primera vegada el fons Gustau Gili i Anna Maria Torra, adquirit pel museu.

L’exposició mostrarà per primera vegada el conjunt d’obres que integren el fons, algunes d’elles inèdites ja que és la primera vegada que s’exposen al públic.

La mostra posa en valor la relació de Pablo Picasso amb els editors Gustau Gili, una afinitat que té com a teló de fons la ciutat de Barcelona.El fons Gustau Gili i Anna Maria torra i el Fons documental de l’Editorial Gustavo gili

L’any 2014, el Museu Picasso va rebre aquest fons, format per un conjunt d’obres i documents que posen en valor la relació de Pablo Picasso amb els editors barcelonins. Aquest fons patrimonial és d’una importància cabdal, ja que aporta informació essencial per aprofundir en la relació de Picasso amb Barcelona, especialment durant la segona meitat del segle xx, les últimes dècades de la vida de l’artista. Aquestes obres i documents són el testimoni de la feina duta a terme per l’artista i els editors i alhora posen de manifest l’amistat dels dos matrimonis, Pablo i Jacqueline i Anna Maria i Gustau.

El Museu Picasso s’ha ocupat, durant aquests anys, del tractament documental, de la conservació del nou fons artístic i de l’estudi d’aquest conjunt, a través del qual ens podem endinsar en els processos creatius de Picasso, la seva producció gràfica (un dels punts forts del Museu) i la significativa feina duta a terme per l’editorial Gustavo Gili.

L’exposició posa en valor la relació de Pablo Picasso amb dues generacions d’editors de l’editorial Gustavo Gili, una relació que té com a teló de fons la ciutat de Barcelona. La mostra desglossa les dues etapes de la relació. La primera s’inicià durant els anys vint del segle passat, quan el fundador de l’editorial, Gustavo Gili Roig, va contactar amb l’artista per encetar una nova línia editorial de bibliofília, La Cometa. Gili Roig posà al timó d’aquesta aventura editorial de bibliofília moderna, fins aleshores inexistent a l’Estat espanyol, dos homes rellevants, l’escriptor i periodista Agustí Calvet, Gaziel, i l’enquadernador Ermengol Alsina Munné.

 • La relació professional amb Picasso

  La relació professional de l’editorial Gustavo Gili i Pablo Picasso va començar arran del primer encàrrec que li van fer, consistent a il·lustrar el tractat de José Delgado, àlies Pepe Illo (Hillo), La Tauromaquia o Arte de torear. A principis dels anys trenta, sense cap motiu aparent, el projecte es va aturar, tot i que l’artista ja havia creat alguns gravats.

  La segona etapa s’inicià l’any 1956, quan Gustavo Gili Esteve, fill del fundador de l’editorial, es posà en contacte amb Picasso per reprendre el projecte encetat pel seu pare. Fou l’inici d’un vincle professional llarg i fructífer que, ben aviat donà pas a una gran amistat.

  En aquesta nova etapa es desenvolupen diferents línies editorials. Destaca, en l’àmbit la de la bibliofília moderna, la il·lustració de dues obres, La Tauromaquia o Arte de torear de Pepe Hillo (Illo) (1959), conjunt d’aiguatintes al sucre que esdevé un dels llibres il·lustrats més corals, i Picasso il·lustrador i El Entierro del Conde de Orgaz (1969) en el qual Picasso il·lustrà el seu propi text.

  La relació personal amb Picasso

  A poc a poc es va teixint una amistat veritable i lleial entre el matrimoni constituït per Jacqueline Roque i Pablo Picasso, i Anna Maria Torra Amat i Gustau Gili Esteve. Una amistat de la qual les dues dones seran el motor.

  La mostra presenta per primera vegada la globalitat del Fons Gustau Gili i Anna Maria Torra, adquirit pel Museu l’any 2014, i una selecció dels fons documentals procedents de la Donació Editorial Gustavo Gili del mateix any.
  Es complementa amb obres de museus i arxius del país i estrangers i amb obres de col·leccions particulars.

  La relació entre Picasso i els Gili s’emmarca a Barcelona, ciutat de gran tradició editorial. Picasso, com és ben sabut, va viure a la ciutat comtal, a la qual restà sempre unit a través de la família i dels amics. L’exposició girarà a l’entorn d’aquesta tríada indissoluble: Picasso-Gili-Barcelona.

  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  23 de novembre de 2018 - 24 de febrer de 2019

 • Comissària:
  Claustre Rafart, conservadora del Museu Picasso de Barcelona

 • Organització i producció:
  Museu Picasso, Barcelona

 • Espai:
  Espai expositiu del palau Finestres


 • Horaris i preus »


 • Compartir:

 • #PicassoGili