Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Lola Ruiz Picasso

del 12 de novembre de 2021 al 27 de febrer de 2022


Picasso i les joies d’artista

L’exposició dedicada a Lola és un homenatge a Lola Ruiz Picasso i al seu zel en la conservació de l’obra del seu germà, alhora que és una demostració de l’estima que es van professar al llarg de les seves vides.

Tres anys després del naixement de Pablo, el desembre del 1884 naixia a Màlaga María de los Dolores (Lola), segona filla del matrimoni format per José Ruiz i María Picasso. La família s’instal·là a Barcelona l’any 1895, després d’haver passat uns anys a la Corunya (octubre del 1891 - abril del 1895). El 1909, Lola es va casar amb el doctor Juan Bautista Vilató Gómez i van tenir set fills.

Filla, germana, mare i àvia de pintors, Lola també s’inicià en la pràctica artística. En aquesta exposició mostrem els dibuixos que realitzà entre el 1896 i el 1900.

La vida de Lola està íntimament lligada a la del seu germà Pablo Ruiz Picasso. En els anys juvenils, ella fou la seva principal model femenina i, després de la partença de l’artista a París, van mantenir el contacte a través d’una nodrida correspondència que permet albirar el gran afecte que es professaven, així com el vincle emocional de l’artista amb Espanya, Catalunya i Barcelona. Aquesta exposició presenta una selecció de cartes, postals, documents i fotografies que testimonien aquesta estreta relació.

En morir la seva mare María, Lola va assumir el paper de “guardiana del tresor”. Ella i la seva família van custodiar gelosament els quadres, dibuixos i quaderns que Pablo havia deixat a Barcelona en instal·lar-se a la capital francesa. Després de la mort de Lola l’any 1958, els seus fills, els germans Vilató Ruiz, van prosseguir aquesta tasca de custòdia i conservació fins a la donació de l’artista a la ciutat de Barcelona el 1970.

  Informació
  pràctica

 • Obert al públic:
  Del 12 de novembre de 2021 al 27 de febrer de 2022

 • Comissària
  Malén Gual


 • Horaris i preus »

Obres relacionades

Continguts relacionats

Activitats relacionades

Altres exposicions