Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

LA CUINA DE PICASSO

Del 25 de maig al 30 de setembre de 2018

Pablo Picasso. ´´'Nen amb llagosta'. Oli sobre tela. 21 de juny del 1941. 130 x 97,3 cm. Photo (C) RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Jean-Gilles Berizzi © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

L'exposició té com a eix principal el tema de la cuina en el sentit més ampli, un motiu omnipresent en el conjunt de l’obra de Picasso que s'aborda per primera vegada en aquesta mostra.

Prop de 200 obres procedents de museus, institucions i col·leccions privades d’arreu, presenten un recorregut cronològic per la vida i obra de picasso i ens permeten considerar l’artista des d’una nova perspectiva.

Aquesta exposició s’emmarca dins el projecte «Picasso-Méditerranée», una iniciativa del Museu national Picasso-París.

La mostra compta amb la col·laboració excepcional de Ferran Adrià que establirà un diàleg entre el procés creatiu de Picasso i la creació culinària contemporània.

 • Els restaurants que van marcar
  la seva trajectòria

  Un dels aspectes que s'aborda a l'exposició, La cuina de Picasso, és la importància dels restaurants com a punt de trobada de les avantguardes, des del restaurant Els Quatre Gats de Barcelona fins al Lapin Agile del turó de Montmartre, on es reunien els bohemis de l’època i la colla de Picasso. Així doncs, es presenten els restaurants mítics de la vida del pintor, com el famós restaurant Le Catalan, situat no gaire lluny del seu taller del carrer Grands-Augustins, on Picasso anava a menjar amb els amics durant l’ocupació alemanya.

  Natures mortes

  Els estris i els ingredients culinaris són la base de moltes natures mortes que es mouen en diferents registres. Des de la representació estètica i alegre fins a la metàfora de la privació i la por durant l’ocupació alemanya, aquestes natures mortes segueixen el pols de l’artista i el context històric. Així doncs, no és gens estrany que puguem veure la tomaquera del taller del carrer Grands-Augustins en un quadre o un estofat d’anguiles preparat per Jacqueline en un altre.

  Iconografia i referències culinàries en l’escriptura
  poètica i teatral de Picasso

  La cuina i el menjar se situen al nucli de l’univers iconogràfic i sensible de Picasso. Els seus escrits poètics i les seves obres de teatre posen més intensament en relleu l’espai, el que s’hi fa, els estris i els ingredients culinaris. De manera paral·lela a les referències de fruites i verdures pintades, veiem el paper primordial que té la cuina en l’acte i el procés creatiu de l’artista.

  La cuina, metàfora cabdal de l’acte creatiu

  Vinculada al temps i a l’erotisme, i amb una dimensió antropològica inqüestionable, la cuina ens revela amb la mateixa intensitat tant el Picasso artista com el Picasso home. El menjar, veritable sincretisme cultural, és, en el cas de Picasso, font de desitjos inconscients, i constitueix un llenguatge metafòric per excel·lència.
  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  25 de maig - 30 de setembre de 2018

 • Comissaris:
  Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, Claustre Rafart, conservadora del Museu Picasso i Androula Michael, professora titular de la Université de Picardie Jules Verne i de la UFR des Arts de París

 • Organització i producció:
  Museu Picasso, Barcelona

 • Espai:
  primera planta del palau Finestres, sales A de la col·lecció permanent, sala Mauri i sala Meca

 • Col·laboració amb Ferran Adrià:
  El nou espai, sala Mauri, dedicat a l’art contemporani, que va inaugurar el Museu Picasso l’any passat, acollirà en motiu de l’exposició una intervenció de Ferran Adrià

 • Picasso-Mediterrani:
  L’exposició forma part de Picasso Mediterrani. Una iniciativa del Musée national Picasso-Paris


 • Activitats entorn a l'exposició »


 • Horaris i preus »


 • Comprar entrades

 • Compartir:

 • #PicassoCuina