Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

La mostra reuneix, per primera vegada, una selecció d’estampes eròtiques japoneses que havien format part de la col·lecció de Picasso. A través del temps, els gravats eròtics japonesos s’han conegut amb diferents noms ―shunga, makura-e, warai-e. Un d’aquests termes va ser també el de higa, que significa «imatges secretes». Aquestes estampes, que tenen un clar paral·lelisme amb les escenes representades per l’artista –tant pel que fa a solucions compositives similars, com pel tractament formal a l’hora de descriure el nu femení i d’explorar el desig masculí i l’acte amorós–,entren en diàleg, a l’exposició, amb gravats de temàtica eròtica realitzats per Picasso entre els anys 1964 i 1970.

Si bé tota l’obra de Picasso està imbuïda d’erotisme i sensualitat, es pot considerar que en dos períodes, el dels seus inicis (1900-1908) i el final (1964-1972), l’artista es va dedicar d’una manera més intensa als temes eròtics explícits. Si en el primer període realitza apunts i dibuixos que són una crònica irreverent i autobiogràfica de la seva joventut, en els gravats d’última època la varietat d’enquadraments, de perspectives i de tècniques de representació, confereixen tal força a les imatges representades que fan que l’espectador esdevingui el voyeur a qui està destinada l’escena.

 • Àmbits

  Està estructurada en 5 àmbits:

  1. Japonisme
  2. Sadayakko
  3. Tentacles
  4. Shunga
  5. Picasso – shunga

  Anar al recorregut per les sales

 • Activitats

  Conferència / col·loqui:
  Amb Malén Gual i Ricard Bru (co-comissaris de l’exposició)

  Els comissaris parlaran sobre el punt de partida i desenvolupament de l’exposició. Compartiran amb el públic com l’han preparat i quines connexions s’han establert a la mostra entre l’obra picassiana i el gravat japonès.

  Ricard Bru
  Llicenciat en Història de l’Art i Màster en Estudis d’Àsia i Pacífic de la Universitat de Barcelona i Postgrau de Cultura i Llengua Japonesa a Senshû University (Tòquio). Ha publicat diversos estudis, principalment referits als contactes artístics Espanya-Japó, i està preparant la tesi doctoral sobre la presència i la influència de l’art japonès a Barcelona.

  Malén Gual Pascual, Conservadora de Col·lecció
  Llicenciada en Geografia i Història (Història contemporània) per la Universitat de Barcelona. Ha comissariat les exposicions “Oblidant Velázquez. Las Meninas” (2008) i les itinerants “Picasso linogravador. Col·lecció del Museu Picasso de Barcelona” i “Picasso – Tauromàquia. Obres del Museu Picasso de Barcelona” (2009).


  Dia: 25 de novembre. Hora: 19,30h.
  Preu: gratuït.
  Espai: sala d’actes


  Tallers de gravat per a adults
  Taller de xilografia i paper japonès, Mokuhanga to washi

  Professors: Tatsuya Mitani i Maribel Mas
  El contingut dels dos tallers curs contempla aspectes tècnics com la composició de papers i tintes, procediments manuals de tintat i estampació de matrius de mokuhanga, i la seva comparació amb mètodes occidentals, de forma teòrica a través de material audiovisual i amb una visita comentada a l’exposició de gravats del Museu. Per a una millor comprensió dels materials i tècniques, es duran a terme dues sessions en què els participants poden experimentar directament, veient les possibilitats dels papers de fibres de ganpi, kozo, mitsumata, cotó, cànem i lli, utilitzant tintes artesanals i mètodes tradicionals d’estampació.

  S’iniciarà l’activitat amb una visita comentada a l’exposició. S’entregarà als participants un dossier format hanshi makurabon (12x16cm) amb la informació completa i mostres del paper, amb què es treballarà al taller. Es projectarà un vídeo sobre l’elaboració del washi.

  Maribel Mas / Tatsuya Mitani

  Van estudiar litografia en el Conservatori de les Arts del Llibre de la Escola Llotja entre els anys 2001-2005. Des de l'any 2003 treballen junts a l'Aoya Kyoudokan Museum, on imparteixen tallers de gravat i col·laboren en activitats culturals entre el Japó i Catalunya, on també han presentat les seves obres en exposicions individuals i col·lectives.

  Taller gravat 1
  Adreçat a públic general, adult.
  Dilluns 16, dimecres 18 i divendres 20 de novembre de 2009.

  * El taller està adreçat principalment a estudiants i públic general amb coneixements bàsics de gravat

  - Horari: 17h a 20h.
  - Lloc: sales exposició temporal i espai taller
  - Preu: 12€. Inclou el material.
  - Places limitades: 15 persones. Reserva necessària
  - Les reserves i pagament per aquest taller es fan exclusivament per Internet aquí.

  Taller gravat 2
  Adreçat a professionals restauració i conservació
  Dilluns 23, dimecres 25 i divendres 27 de novembre de 2009.

  * Requereix coneixements bàsics de gravat.
  * El taller està adreçat principalment a professionals de l’àrea de conservació i gravat, però també pot ser d’interès per a comissaris d’exposicions, crítics d’art, historiadors i artistes que desitgen ampliar els coneixements en el tema de mokuhanga o xilografía tradicional japonesa de manera teòrica i pràctica.

  - Horari: 17h a 20h.
  - Lloc: sales exposició temporal i espai taller
  - Preu: 12€. Inclou el material.
  - Places limitades: 15 persones.
  - Reserva necessària: per correu electrònic museupicasso_reserves@bcn.cat o per telèfon 93 256 30 00 / 22

  Conferència: Característiques de l’Ukiyo-e Shunga
  Monta Hayakawa, Professor of International Research Center for Japanese

  Ukiyo-e shunga, les pintures i gravats en fusta eròtics del gènere Ukiyo-e, han rebut molta atenció per les seves representacions explícites de l’acte sexual i l’èmfasi en les proporcions dels òrgans sexuals masculins. La conferència assenyalarà algunes de les característiques que han rebut molt poca menció en la literatura publicada sobre Ukiyo-e shunga.

  Dia: 27 de gener. Hora: 19,30h.
  Espai: sala conferències.
  Hi haurà servei de traducció simultània del japonès al castellà


  Narració de contes eròtics, per a públic adult
  Contes que humitegen els llavis i oïda
  Amb Yoshi Hioki

  Un itinerari especial per a sentir encara més nítidament la calor i la respiració dels personatges que protagonitzen algunes obres d’aquesta exposició. S’explicarà una sèrie d’històries, algunes vinculades amb obres exposades, carregades d’erotisme a través de paraules suggerents i, fins i tot, de vegades grotesques.

  Yoshi Hioki
  Pintor i narrador resident a Barcelona desde 1991. Desenvolupa diverses activitats com a conferenciant i docente per al Museu Etnològic de Barcelona i la Casa Àsia. Miembro de ANIN-docent / Membre.
  Membre d’ ANIN, Associació de Narradores i Narradors. En les seves paraules, “els contes japonesos són pintures fetes per les paraules i el silenci”.

  Dia: 16 de desembre i 13 de gener. Horari: 19,30h.
  Preu: 3€. Pagament a taquilles el mateix dia de l’activitat
  Aforament limitat, s’aconsella reserva per correu electrònic museupicasso_reserves@bcn.cat o per telèfon 93 256 30 00 / 22
  Espai: sales exposició temporal

  Vist per... una mirada a l’exposició.
  Amb Biel Mesquida, escriptor i poeta

  Dia: dimecres 10 de febrer.
  Hora: 19,30h.
  Preu: gratuït.
  Espai: sales exposició temporal

  Visites comentades

 • Catàleg

  A través del temps, els gravats eròtics japonesos s’han conegut amb diferents noms ―shunga, makura-e, warai-e. Un d’aquests termes va ser també el de higa, que significa «imatges secretes». En aquest catàleg presentem, per primera vegada, una vintena d’aquests gravats que van pertànyer a Picasso. Per tal d’establir-hi un diàleg suggerent, s’han seleccionat alguns dels gravats eròtics del mateix Picasso i diverses obres de diferents autors (japonesos i occidentals) que ens acosten al fenomen de la difusió a Europa de l’art japonès i ens revelen quins van ser els vincles entre aquest art i l’obra picassiana.

 • Dossier de premsa

 • Crèdits

  • Organització i producció: Museu Picasso, Barcelona

   Director: Pepe Serra

   Comissaris: Ricard Bru i Malén Gual

   Recerca: Malén Gual i Lluïsa Amenós

   Conservació preventiva: Reyes Jiménez i Anna Vélez

   Registre: Malén Gual i Anna Fàbregas

   Disseny: Anna Alcubierre

   Muntatge: Relluc

   Grafisme: Guillem Soldevila (GS Gráfica)

   Premsa i comunicació: Manel Baena i Anna Bru de Sala

   Web: Conxa Rodà i El Taller Interactivo

   Disseny gràfic de la campanya de comunicació: Otto & Olaf

   El Museu Picasso vol manifestar el seu agraïment a totes les persones que han fet possible la realització d’aquesta exposició. En particular, el museu desitja agrair un cop més l’excepcional col·laboració del conjunt dels hereus de l’artista en aquest projecte, i de manera molt especial a Catherine Hutin, Maya Ruiz-Picasso, Bernard Picasso, Claude Picasso i Paloma Picasso. Volem expressar la nostra profunda gratitud i reconeixement pel seu recolzament i complicitat incondicionals, que ens permeten seguir desenvolupant el projecte del museu amb la màxima ambició i legitimitat.

 • L'exposició a les xarxes 2.0