Museu Picasso de Barcelona

i
Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Pablo Picasso, Paul EluardUna amistat sublim

Del 8 de novembre de 2019 al 15 de març de 2020

Pablo Picasso, 'Paul Eluard' (1936). Musée d’art et d’histoire – Saint-Denis. Cliché : Irène Andréani © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

Paul Eluard va ser el millor amic de Picasso a partir del 1935. Després de la desaparició d’Apollinaire, va ser l’únic poeta amb qui Picasso va poder dialogar, intercanviar o compartir idees. Ben aviat el poeta surrealista va quedar literalment captivat per l’artista demiürg «que s’entesta a veure-ho tot, a projectar a la pantalla de l’home tot allò que pot comprendre, admetre o transformar, figurar i transfigurar… A partir de Picasso, els murs cauen». Tan sols la mort d’Eluard, el 18 de novembre de 1952, posaria fi a aquesta fraternitat.

Picasso va quedar trasbalsat per la desaparició prematura del poeta. En la fotografia de l’enterrament, el seu rostre, a la tribuna, ho revela de manera ben expressiva. Amb Eluard perdia alhora el poeta que penetrava de manera més intuïtiva en el seu art i la persona amb la qual i gràcies a la qual havia viscut l’aventura del comunisme. Poc abans de la mort d’Eluard, l’editorial Braun va publicar, amb el títol Picasso, dessins, un seguit de dibuixos del període 1942-1946, precedit d’un bell text d’Eluard que, per la precisió de l’expressió, la bellesa de les imatges i l’emoció que traspua, ens porta a la conclusió de Claude Roy, que els va conèixer bé tots dos: «Paul Eluard va estimar Picasso i va ser estimat per ell, probablement, com ningú més: hi havia entre ells l’única tendresa insospitable, la que hi ha entre iguals».

L’exposició presentarà un recorregut temàtic i cronològic d’ambdós personatges a partir de llibres i poemes, obres il·lustrades, retrats i dibuixos d’Eluard i de Nusch fins a la col·lecció que va reunir Paul Eluard així com fotografies de Man Ray i Brassaï, i correspondència i pel·lícules documentals on es relaten les trobades entre els dos amics.

L’exposició itinerarà posteriorment al Musée national Picasso-Paris i una petita part al Musée d'Art et d'Histoire de Saint-Denis.

  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  8 de novembre de 2019 - 15 de març de 2020

 • Comissariat:
  Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, Barcelona i Malén Gual, conservadora del Museu Picasso, Barcelona

 • Organització i producció:
  Museu Picasso de Barcelona.
  Aquesta exposició ha estat organitzada gràcies al suport excepcional del Musée national Picasso-Paris.

 • Horaris i preus »

 • #PicassoEluard