Museu Picasso
Presentació Presentació Exposició Activitats Catàleg Premsa Info. pràctica

26.10.17 - 28.01.18

Aventurer, poeta i boxejador, «colós místic», dotat d’un físic imponent, Fabian Avenarius Lloyd (1887-1918) que adopta el pseudònim d’Arthur Cravan quan arriba a París el 1909, és un personatge enigmàtic, «un passavolant singular» amb una vida que es confon amb l’obra, i amb un naixement i una mort que continuen sent tan misteriosos com els seus mitjans de subsistència.

Cravan, nebot d’Oscar Wilde, es fa famós per la seva revista inconformista Maintenant, de la qual és alhora el director, l’editor i l’únic coŀlaborador. Tant per les mistificacions com pel seu comportament i «sentit de la provocació », Cravan se situa amb tot el dret entre els precursors essencials de l’aventura dadà. ¿Que no són grans proeses d’Arthur Cravan haver pujat a un ring a Barcelona per lluitar contra el campió del món dels pesos pesats, Jack Johnson, haver venut la seva poesia pels carrers de París com un verduler i haver designat les seves nombroses accions amb el terme imperiós i imperatiu de «MAINTENANT»?

Exposició:

Archinard, pintor imaginari?

Édouard Archinard és molt probablement el pseudònim d’Arthur Cravan. La galeria Bernheim-Jeune, per desig exprés del seu director artístic, Félix Fénéon, va organitzar una exposició de les seves obres (concretament 40) poc abans de l’inici de la Primera Guerra Mundial, del 16 al 28 de març del 1914. Fabian Avenarius Lloyd ja s’havia decantat pel pseudònim Arthur Cravan per al llançament de la revista Maintenant: «Arthur», com a homenatge manifest a Rimbaud; «Cravan[s]», pel nom de la ciutat d’origen de la seva companya. «Archinard» vindria del nom d’un pastor suís, director de l’escola cantonal de Lausana on havia cursat els primers anys d’estudi. És inevitable pensar, en el terreny artístic, en Frenhofer, el pintor que Balzac va idear per a Le Chef-d’œuvre inconnu, il·lustrada per Picasso el 1931, o en Jusep Torres Campalans, pintor català amic de Picasso, la biografia i l’obra del qual són un invent de l’escriptor i crític d’art Max Aub de l’any 1961.  

Un combat a dues bandes

Un dels cartells que anunciava el combat de boxa entre el ex campió del món Jack Johnson i Arthur Cravan, el poeta-boxador, s’ha convertit en una imatge icònica del 1916. Cravan, que va arribar a Barcelona fugint de la guerra del 1914, es va assentar a la ciutat amb altres artistes i intel·lectuals europeus protagonistes de l’art modern més avançat. El combat, celebrat a la plaça de toros Monumental el 23 d’abril del 1916, en una Barcelona cosmopolita, venia precedit d’una gran campanya publicitària. Malgrat tot, l’afluència de públic va ser minsa i el poeta-boxador va acabar estès damunt la lona després de sis assalts. Cravan, en la seva actitud habitual, no semblava donar gaire importància a la derrota: era un espectacle pel qual cobrava, i així vivia, per a ell era un joc. La provocació considerada com a obra d’art.

El gegant Jack Johnson

Jack Johnson, nascut a Galveston el 1878 en el si d’una família que fins poc abans havia estat esclava, va dedicar gran part de la seva vida a la boxa i el 1908 es va convertir en el primer campió de pesos pesats del món, un títol que fins llavors només havien ostentat boxadores blancs. A partir d’aquí, la vida de Johnson va ser una lluita constant per defensar el seu títol i la seva dignitat. Va fugir dels Estats Units després de ser acusat de tràfic de blanques pel seu matrimoni amb la seva primera dona, blanca. Convertit en un gentleman i casat de nou després del suïcidi de la seva primera muller, Johnson va anar de combat en combat per tot el món fent-se milionari fins que va perdre el títol el 1915. Després del combat amb Arthur Cravan, es va quedar a viure a Barcelona, on se’l solia veure amb la seva esposa Lucille pel passeig de Gràcia. Va invertir els seus diners en una pel·lícula d’aventures titulada Fuerza y nobleza, dirigida per Ricardo Baños, en la qual ell i Lucille eren els protagonistes. De tornada als Estats Units, va acabar dirigint la jazz band Tiger Rag. Va morir el 10 de juny de 1946 en un accident de cotxe a Carolina del Nord, als 68 anys. Una vida de pel·lícula.  

Picasso boxador

L’interès que Picasso mostra per la boxa és, de fet, una proclamació del seu gust per l’oci popular, com també ho és la seva afició, ben coneguda, pel circ, els còmics, el Wild West Show de Buffalo Bill o el cinema, entre d’altres. Fernande Olivier, la seva companya fins al 1912, ho confirma: «[A Picasso] li agradava molt la boxa...»; i el pintor mateix, amb un to que sembla entusiasta, adreça aquesta frase al seu marxant Daniel-Henry Kahnweiler: «Diumenge a la tarda vaig estar a Avinyó, al cinematògraf, i hi vaig veure la baralla de Carpentier-Klaus.» Els arxius personals de Picasso conserven també diverses entrades de combats de boxa que demostren la passió de l'artista. Entre 1915 i 1916, el pintor és fotografiat amb uns pantalons blancs, curts i ben cenyits, sense camisa, amb els mitjons doblegats sobre els turmells, al mig del seu estudi del carrer Schoelcher, envoltat de les seves pintures. Dret, amb els ulls clavats en l’objectiu de la càmera, adopta una posició de lluitador que anuncia la del púgil del seu gravat Picasso, la seva obra i el seu públic, del 16 de març del 1968. El combat de la boxa, que combina la lluita, l’espectacle, la força i la valentia, és com una metàfora de la creació.

Activitats

-Sessió d’accions: «Contuberni pugilístic a can Picasso: Arthur Cravan versus Carles Hac Mor»
Dijous, 16 de novembre, a les 19 h >>

-Taula rodona i projecció: «Cravan vs Cravan»
Dijous 30 de novembre, 19 h >>

- Taula rodona: «Barcelona 1917: l’avantguarda que fuig de la Gran Guerra»
Dijous, 14 de desembre, a les 19 h >>

-Sessió d’accions: «Constel·lació Cravan: Mina Loy, Olga Sacharoff, Otho Lloyd, Francis Picabia»
Dijous, 11 de gener >>

-Concert-vermut: Hidrogenesse
Diumenge, 28 de gener, a les 12:30 h >>

Catàleg

>Arthur Cravan. Maintenant!

La Barcelona dels anys de la Primera Guerra Mundial era una ciutat complexa, plenament immersa en diversos conflictes socials i polítics i culturalment molt activa, gràcies, en part, a la presència de molts artistes estrangers que hi van trobar refugi. En aquest context de modernitat vibrant, un personatge enigmàtic i complex arribà a la ciutat per disputar un combat de boxa: Arthur Cravan.

El Museu Picasso ha volgut dedicar una exposició a aquesta figura controvertida ─poeta i escriptor, dadaista avant la lettre, boxejador, conferenciant, performer, viatger─ que el 1916 s’enfrontà al campió del món Jack Johnson i aconseguí pertorbar el microcosmos barceloní durant unes quantes setmanes. La seva vida poc convencional i la seva desaparició continuen convertint-lo ─encara avui─ en un mite amb molt per descobrir. La mostra, que compta amb un gran volum de documentació escrita i gràfica, ens apropa a diversos d’aquests aspectes poc coneguts de la trajectòria de Cravan i és, alhora, un preludi excel·lent per comprendre l’ambient cultural d’una Barcelona que Picasso visitaria l’any següent.

Títol: Arthur Cravan. Maintenant?
Autors: Emmanuel Guigon, Georges Sebbag, Jean-Paul Morel, Aitor Quiney, Erich Weiss
Any: 2017
Pàgines: 320
Llengües: castellà/anglès, català/anglès, francès/anglès
Format: 16 x 22 cm
Editor: Fundació Museu Picasso de Barcelona/Silvana Editoriales, Milà
ISBN: català/anglès 978-84-946450-7-5
castellà/anglès 978-84-946450-8-2
català/anglès 978-84-946450-7-5
francès/anglès 978-84-946450-9-9
francès/anglès (Silvana Editoriale) 978-88-366373-5-5

Comprar catàleg >>

Dossier de premsa

Informació pràctica

Preus

Entrada combinada:
Col·lecció + exposició temporal
11€

Entrada a l’exposició temporal
6,50€

Horaris

De dimarts a diumenge: de 9 a 19 h
(festius inclosos, excepte dilluns festius)

Dijous de 9 a 21.30 h

Dilluns: tancat
(incloent els dilluns festius)

Més informació

Tarifes i horaris
Com arribar-hi


Comprar entrades en línia