Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Brigitte Baer. Picasso i els gravats

Del 22 de juny de 2022 al 23 d'octubre de 2022


Brigitte Baer. Picasso i els gravats

El maig de 2015, David Leclerc, nebot de Brigitte Baer, va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de l’arxiu personal de Brigitte Baer aconsellat per Paco Rebés, galerista i amic de Brigitte. Paral·lelament, la Galerie Kornfeld, editora del catàleg raonat de l’obra gràfica de Picasso, va fer donació dels documents de treball que havia concebut Bernhard Geiser per a la publicació dels dos primers volums del catàleg i de les fotografies de les obres emprades per a l’estudi dels gravats, tot dos conservats a l’arxiu de Brigitte Baer, ja que, quan Geiser va morir, ella va continuar la tasca de catalogació i, per tant, havia heretat el seu material de treball.

Brigitte Leclerc, coneguda com a Brigitte Baer, va néixer el 9 de juny de 1931 a París, filla de la nissaga d’editors parisencs Armand Colin, amb qui va treballar des dels 18 anys. El 1975 Maurice Rheims, comissari-taxador de subhastes encarregat del llegat de Picasso, li proposa treballar amb ell, i és així com passarà cinc anys inventariant obres. És llavors quan es familiaritza amb l’obra de Picasso i quan descobreix també la seva passió pel gravat. Un cop executat el llegat, Claude Picasso presenta Brigitte Baer a Eberhard Kornfeld. Kornfeld confia a Brigitte Baer l’encàrrec d’enllestir el catàleg raonat. Convertida en l’experta en l’obra gràfica de Picasso reconeguda a tot el món, es va encarregar d’organitzar diverses exposicions a Dallas, Roma, París, Nova York i Barcelona. Va publicar nombrosos articles per a catàlegs d’exposicions. Baer mor el 15 de novembre del 2005 a París, a l’edat de 74 anys

L’arxiu de Brigitte Baer és un viatge a través del seu treball de recerca de l’obra gràfica de Picasso. Les fitxes catalogràfiques de les obres gràfiques de Picasso, juntament amb les mes de dotze mil fotografies que reprodueixen les obres de l’artista, són el nucli de l’arxiu. A partir d’aquí es desenvolupa la investigació de Baer i, de retruc, creix l’arxiu: els catàlegs raonats publicats amb anotacions de l’autora, els més de trenta manuscrits originals de Baer, un important corpus de documents de referència o un significatiu volum de correspondència completen el fons documental i mostren la feina minuciosa, exquisida i intel·ligent de Brigitte, així com el seu entusiasme pel gravat.

 • DESCRIPCIÓ DE BRIGITTE BAER. PICASSO I
  ELS GRAVATS

  Amb la idea de treballar amb continuïtat amb la col·lecció d’art del Museu, en què obres d’art i documents formen un tot i s’activen mútuament per mantenir viu el patrimoni, el Centre de Recerca ha apostat per donar una nova mirada a l’arxiu i posar-lo a l’abast de la comunitat respectant la seva identitat viva i mutant. L’exposició, reflex d’aquesta concepció de l’arxiu, disposarà els documents de Brigitte Baer, de manera que l’espectador transiti per l’arxiu a través de la seva representació, de la seva estructura. Es donarà protagonisme a l’esquelet i a la historicitat de l’arxiu, la qual cosa permetrà fer palès el mètode de treball de Baer i la seva ingent tasca de recerca. La narrativa de l’exposició seguirà les diverses temàtiques abordades en els textos recuperats de l’antologia.

  Sílvia Domènech ens ho descriu amb aquestes paraules: «Exposar l’arxiu de Brigitte Baer és parlar de la figura de Brigitte Baer perquè ve a ser una biografia d’ella. Per una banda, és un viatge a través de la seva trajectòria professional, és la fàbrica de creació del catàleg raonat, són les fitxes catalogràfiques que ella hereta de Bernhard Geiser, que va començar a catalogar l’obra gràfica de Picasso i com ella fa créixer aquestes fitxes.»

  L’estudi, la preservació i la catalogació de l’obra de Pablo Picasso ha estat i és una de les finalitats principals del Museu Picasso des de la seva fundació el març de 1963. La necessitat de rigor i d’aprofundir la recerca de les obres de la col·lecció, i com a continuació lògica de la feina científica que li pertoca desenvolupar a un centre d’art, ha empès el Museu a incorporar diferents fons d’arxiu relacionats amb l’obra de Picasso, com és el cas del Fons Brigitte Baer que ara presentem a l’exposició Brigitte Baer. Picasso i els gravats. Per al Museu Picasso de Barcelona, conservar l’arxiu Brigitte Baer no és tan sols un privilegi i un motiu de satisfacció, sinó també una oportunitat per emplaçar el Museu al nucli de la recerca picassiana.

  Brigitte Baer va dedicar gran part de la seva vida a catalogar l’obra gràfica de Pablo Picasso. Aquesta circumstància la va convertir en l’experta més important dels gravats de l’artista. Com a catalogadora, va elaborar una fitxa corresponent a cada gravat de l’autor, resseguint i documentant tots els estats existents. Va parlar i conèixer amb els gravadors i impressors que havien treballat amb Picasso per mostrar la diversitat de tècniques calcogràfiques que l’artista feia servir i explicar la llibertat amb què treballava. El seu fons d’arxiu i les obres publicades per Brigitte Baer ens ajuden a entendre de manera global la complexitat de la figura de Picasso com a gravador.


  Informació
  pràctica

 • Obert al públic:
  Del 22 de juny de 2022 al 23 d'octubre de 2022

 • Comissariat:
  Emmanuel Guigon, Sílvia Domènech i Núria Solé Bardalet


 • Horaris i preus »

 • Comprar entrades

Continguts relacionats