Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Barthélémy Toguo

Del 23 de setembre de 2022 al 26 de febrer de 2023


Barthélémy Toguo a l’exposició 'Strange Fruit', Galerie Lelong & Co., París, 12.10.2017. Fotografia de Fabrice Gibert

La importància de l’obra de Barthélémy Toguo (Mbalmayo, República del Camerun, 1967) en l’escena artística internacional és un fet evident. Ha estat convidat a biennals i grans institucions d’arreu del món, i al Camerun ha creat un indret únic, Bandjoun Station, centre d’art, residència d’artistes i projecte agrícola ecològic tot alhora.

Des de finals dels anys noranta, les seves obres han cridat l’atenció de nombrosos crítics i conservadors, que el conviden a grans mostres. El 2016 Barthélémy Toguo va ser un dels quatre artistes nominats al premi Marcel Duchamp, i amb aquest motiu va presentar la instal·lació Vaincre le virus! (Vèncer el virus!) al Centre Pompidou de París.

En perpètua rebel·lió contra les disfuncions del món, moltes de les seves peces aborden la migració i l’exili. La natura, un altre dels temes predilectes de Toguo, apareix per exemple en la sèrie Homo planta, que reflecteix el seu desig que l’home cohabiti en harmonia amb la natura. Les obres de Barthélémy Toguo oscil·len, doncs, entre la denúncia de les desigualtats i la celebració de la vida, la natura i el cos.

 • Llegir [+]

  Quan Barthélémy Toguo pensa en el diàleg que els artistes moderns mantenen amb l’art africà, el primer que li ve al cap és Picasso. Més enllà del pastitx o de la imitació de determinats motius, Toguo interroga les representacions de l’Àfrica en la seva relació amb Occident des d’una perspectiva nova. En la seva obra en metamorfosi constant, travessada per desitjos i intensitats diverses, tracta temes que també trobem en l’obra de Picasso. Aquest creador, que pensava en Guernica mentre pintava l’obra Rwanda 1994, comparteix amb Picasso la idea que un artista no fa obres per decorar els apartaments, sinó que les fa amb una intensa consciència política.


  Informació
  pràctica

 • Obert al públic:
  Del 23 de setembre de 2022 al 26 de febrer de 2023


 • Horaris i preus »

Continguts relacionats