Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

ALTRES ARTISTES A LA DONACIÓ PICASSO 1970

6 d’abril al 17 de setembre de 2017

Carles Casagemas. ‘Caricatura d'un guàrdia forestal’. c. 1900. Llapis grafit i aquarel·la sobre paper; 11,8 x 8,1 cm (irregular). Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.944. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2017

El febrer de 1970 Picasso feia donació a la ciutat de Barcelona, en memòria del seu amic Jaume Sabartés, de totes les obres que havia deixat al domicili familiar en marxar a París i que la seva mare Maria i la seva germana Lola i els seus nebots Vilató Ruiz havien custodiat successivament a les seves residències del carrer de la Mercè, 3, el passeig de Colom, 7 i del passeig de Gràcia, 48. La totalitat de la donació consistia en 236 pintures a l’oli, 1.149 dibuixos, 17 àlbums amb dibuixos, dos gravats, quatre llibres de text amb dibuixos marginals i 47 obres d’altres artistes.

L’exigu conjunt d’obres d’altres artistes és poc homogeni i està format, entre d’altres, per obres de pintors desconeguts i de companys i alumnes del pare de l’artista, com ara Rafael Blanco Merino i Leandro Oroz Lacalle, a banda d’unes poques obres d’amics i col·legues de Picasso, principalment del període d’estudis a la Llotja i dels Quatre Gats, entre els quals destaquen Carles Casagemas, Santiago Rusiñol, Manuel Pallarés, Manolo Hugué i Juli González.

A les sales A presentem les pintures i dibuixos d’aquests artistes i, en alguns casos, comparades amb obra del mateix Picasso. La mostra s’organitza en tres espais: el primer està circumscrit al domini familiar i acadèmic; al segon, hi trobem les obres d’artistes de l’entorn dels Quatre Gats, i al tercer, les obres d’aquells artistes amb qui la relació va transcendir l’àmbit barceloní.

 • Els artistes

  Lluís Bagaria Bou
  (Barcelona, 1882 - l’Havana, 1940)
  Dibuixant i caricaturista. De jove va viure amb la seva família a Mèxic. Va tornar a Barcelona el 1902, on va exposar a les principals galeries i va publicar les seves caricatures en les revistes humorístiques i artístiques del moment. A partir de 1908 va alternar la seva residència entre Mèxic, Madrid i Barcelona. Va treballar per al diari El Sol de Madrid i va participar en diversos salons d'humoristes a Madrid i Barcelona. Es va dedicar també a la decoració d'interiors, sobretot de bars i restaurants, entre els quals destaca El Cocodrilo, a Madrid.

  Rafael Blanco Merino
  (Màlaga, 1864-1899)
  Pintor i dibuixant, principalment paisatgista. Va obtenir el premi Barroso de Pintura i Dibuix en 1881. El jurat estava format per Serafín Martínez del Rincón, Antonio Galbién i José Ruiz Blasco, mestre i col·lega, amb qui va mantenir llaços d'amistat fins a la seva mort.

  Carles Casagemas i Coll
  (Barcelona, 1880 – París, 1901)
  Pintor, dibuixant i escriptor. Va tenir relació amb la Colla del Safrà (Nonell, Mir, Pichot…). A la primavera del 1899 va iniciar la seva amistat amb Picasso, amb qui va compartir un estudi al núm. 17 del carrer de la Riera de Sant Joan entre el gener i el setembre del 1900, quan van fer el seu primer viatge a París. Després van anar plegats a Màlaga i, a continuació, Picasso es traslladà a Madrid i Casagemas tornà a París, on es va suïcidar al febrer del 1901, fet que va afectar profundament Picasso i va tenir una repercussió important en la seva obra.

  Juli González i Pellicer
  (Barcelona 1876 - Arcueil, 1942)
  Escultor i pintor. Es va formar a la Llotja i va freqüentar el Cercle Artístic de Sant Lluc i els Quatre Gats. Juntament amb el seu germà Joan va obtenir la medalla d'or en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona el 1892. El 1900 tota la família es va traslladar a París. Juli va alternar durant una temporada la seva residència entre Barcelona i París, on va freqüentar Picasso, Manolo Hugué, Braque, Brancusi i altres creadors de l'avantguarda artística. El 1927 va deixar de costat la pintura per intensificar el seu treball escultòric i va realitzar les primeres obres en ferro. L'any següent va començar una prolífica col·laboració amb Picasso. La seva obra Montserrat es va exposar en el Pavelló de la República de l'Exposició Internacional de París de 1937, al costat de les obres de Miró, Calder i el Guernica de Picasso.

  Hortensi Güell i Güell
  (Reus, 1876 - Salou, 1899)
  Pintor i escriptor. Com a pintor va estar influït per l'estil de la Colla del Safrà i com a escriptor va formar part d'un grup d'escriptors romàntics de Reus. Va alternar la seva residència entre Madrid i Barcelona i va ser amic de Joaquim Mir i de Picasso.

  Manuel Martínez i Hugué (Manolo)
  (Barcelona, 1872 - Caldes de Montbui, 1945)
  Escultor i pintor. Va freqüentar els ambients modernistes de Barcelona. Entre el 1900 i el 1910 es va instal·lar a París, on va iniciar una amistat amb Picasso que duraria fins a la seva mort. A França va assimilar diversos aspectes del fauvisme, el cubisme, l’art egipci i el gòtic per crear un estil molt personal, que es va desenvolupar a Ceret a partir del 1910. El 1927 es va instal·lar definitivament a Caldes de Montbui.

  Leandro Oroz Lacalle
  (Baiona, 1883 - Madrid, 1933)
  Pintor i gravador. Es va formar a l'Escola de Pintura, Escultura i Gravat de San Fernando de Madrid. De 1909 a 1913 va estar a Roma becat per l'Academia de España. Va ser membre de l'Associació Espanyola de Pintors i Escultors i professor de l'Escola Normal de Madrid. Va coincidir amb José Ruiz a Madrid l'any 1899, quan tots dos es presentaven a les oposicions per a professor titular de pintura i dibuix.

  Manuel Pallarès i Grau
  (Horta de Sant Joan, 1897 - Barcelona, 1974)
  Pintor i professor de dibuix. Va estudiar a Tortosa i es va traslladar a Barcelona per completar els seus estudis a la Llotja, on va conèixer Picasso el 1895 i van iniciar una amistat que duraria tota la vida. Junts es van instal·lar a Horta entre juny de 1898 i gener de 1899. També el va acompanyar en el seu primer viatge a París. De tornada a Barcelona, es va dedicar a l'ensenyament a la Llotja i va ser auxiliar de José Ruiz durant els primers anys.

  Josep Lluís Pellicer i Fenyé
  (Barcelona, 1842-1901)
  Dibuixant, pintor i polític. Va ser alumne de Ramón Martí Alsina i va completar els seus estudis a Roma. De retorn a Barcelona va publicar moltes caricatures i articles polítics a La Campana de Gracia, L’Esquella de la Torratxa, Diari Català i La Vanguardia. Va ser director artístic de l'editorial Montaner i Simón i regidor de Barcelona. A partir del 1869 va derivar en posicions anarquistes i va participar en la Primera Internacional.

  Ramon Riu i Dòria
  (Barcelona, 1874-1907)
  Pintor. Es va formar a l'Escola de la Llotja de 1889 a 1896, on va coincidir amb Picasso el curs 1895-1896. Acabats els estudis, va viatjar a París i el seu estil pictòric va estar molt influït per l'impressionisme. La seva obra més ambiciosa va ser la decoració mural de la desapareguda Maison Dorée de Barcelona el 1903.

  Dolores Ruiz Picasso
  (Màlaga, 1884 - Barcelona, 1938)
  Germana de Picasso, coneguda amb el nom de Lola. En 1909 es va casar amb el neuropsiquiatra Juan Bautista Vilató Gómez. En morir la seva mare, María Picasso López, va seguir custodiant les obres que Picasso havia deixat en el domicili familiar.

  Santiago Rusiñol
  (Barcelona, 1861 – Aranjuez, 1931)
  Pintor, escriptor, autor teatral, col·leccionista i activista cultural. Figura clau del Modernisme català i, juntament amb Ramon Casas, el prototip d’artista triomfador en què s’emmirallà Picasso durant els seus primers anys a Barcelona. Rusiñol va ser un dels importadors de la modernitat parisenca al nostre país i un dels fundadors dels Quatre Gats, la taverna modernista inaugurada el 1897.

  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  6 d’abril - 17 de setembre de 2017

 • Comissària:
  Malén Gual

 • Organització i producció:
  Museu Picasso, Barcelona

 • Espai:
  Sales A

 • Horaris i preus »


 • Nota de premsa (Pdf)

 • Compartir:

 • #PicassoAltresArtistes