Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Kees Van Dongen va ocupar un lloc determinant a les grans agitacions artístiques de principis del s.XX, especialment dins del fauvisme. Aquesta exposició mostra l’evolució de l’artista, des dels seus anys de formació fins al cim de la seva carrera. Company temporal de Picasso al Bateau-Lavoir, va establir uns vincles i uns intercanvis estètics amb ell àmpliament evocats aquí. Van Dongen, nascut als afores de Rotterdam, va desenvolupar la major part de la seva carrera a París, on es va establir a partir del 1897.

L’extravagància i la virulència de les teles de Van Dongen van tenir repercussions a l’estranger, especialment dins del grup expressionista alemany Die Brücke, la qual cosa, juntament amb un orientalisme contemporani al de Matisse, situa Van Dongen al primer pla de l’avantguarda. Les seves obres, brillants i impúdiques —sovint comparades amb «prodigiosos excessos de llum, de calor i de color»— són bona prova de l’afirmació del seu propi estil dins de l’art modern, al costat de Matisse i de Picasso.

El recorregut de l’exposició és cronològic i engloba els diferents àmbits d’expressió de Van Dongen: la pintura, evidentment, gràcies a la qual, segons Élie Faure, l’artista «va escriure el poema sensual del món», però també la il·lustració i l’obra gràfica. L’exposició ofereix també una perspectiva inèdita sobre l’artista, gràcies a les noves recerques i a la presentació d’obres fins ara molt poc conegudes.

 • Àmbits

  L’exposició està integrada per 78 obres de Van Dongen, entre olis (53), pintures realitzades amb altres tècniques, dibuixos i un gravat, i 4 obres de Picasso (2 dibuixos, 1 escultura i 1 gravat) i un espai de documentació.

  Està estructurada en 7 àmbits que segueixen un fil cronològic, més 1 àmbit inicial que posa de relleu la relació de Van Dongen amb Barcelona

  0. Vestíbul: Kees Van Dongen i Barcelona
  1. Entre Rotterdam i París. Anys de formació
  2. París, el dibuix
  3. Del tachisme al fauvisme
  4. El Bateau-Lavoir. En companyia de Picasso i Fernande
  5. Els anys “fauves”
  6. Exotisme
  7. Els “années folles”

  Comissaris : Jean-Michel Bouhours, conservador en cap del Centre Pompidou, Musée national d’art moderne, París i exdirector del Nouveau Musée National de Mònaco, i Pepe Serra, director del Museu Picasso de Barcelona.

 • Activitats

  Concert

  París, fin du siècle per Carme Arrufat

  Mostra representativa de la música per a flauta escrita entre finals del segle XIX i principis del XX. Les obres interpretades comparteixen una mateixa època i inspiració, alhora que presenten una gran diversitat.

  Es combinarà la flauta i el piano amb la suavitat de la flauta sola de Debussy. Gaubert i Fauré comparteixen una concepció estructural similar en les seves obres. L’obra de Milhaud, en tres moviments, té una estructura global més complexa. Finalment, Jolivet demana un últim esforç i molta energia per a l’audició d’una obra de grans trets virtuosístics..

  Organitza: ESMUC, Escola Superior de Música de Catalunya
  Lloc: Museu Picasso, pati Finestres
  Dia: 20 de juny
  Hora: 19,30h.
  Entrada gratuïta, s’aconsella reserva

  Conferència

  From Demimonde to Beau Monde: The Arc of Van Dongen’s Portraiture "
  A càrrec de John Klein, professor associat Washington University, St. Louis Missouri, EUA
  Com altres pintors fauve de la primera dècada del s.xx, Kees Van Dongen va posar en dubte la convenció, tant en matèria com en estil. Majorment a través del retrat, va passar del xoc a l’èxit, gràcies a la seva habilitat per transfigurar l’artificialitat i transgressió del fauvisme en un estil accessible, amb un encant més enllà de l’avantguarda. No només el retrat li va donar reputació, va assegurar-li un lloc propi en l’entorn benestant dels seus darrers models, en tant que va esdevenir un important retratista de la societat en els anys 20 i 30.

  Dia: 2 de juliol
  Hora: 19,30h
  Entrada gratuïta: inscripció prèvia

  Taller de retrat

  Per a infants de 6 a 12 anys
  Es treballa el color i l’expressivitat a través del retrat Dirigit per Cia. La Paparra

  Taller participatiu amb un personatge-guia que dóna a conèixer l’obra de Van Dongen a través dels seus quadres, explicant la importància de l'expressivitat / del fauvisme i la relació amb Pablo Picasso, amb la mirada de l’artista que tots portem a dins. Es treballa la tècnica del retrat per crear una obra pròpia.

  Durada: 3h. Inclou una visita prèvia a les sales de la temporal i treball al taller.
  Horaris i sessions:
  Dies: diumenges 21 i 28 de juny, 5, 12 i 19 de juliol
  Horari: a les 10’30 h. fins a les 13’30h.
  25 places per sessió. A cada sessió es diferenciaran dos grups segons l’edat: A (de 6 a 8 anys) i B (de 9 a 12 anys).
  Preu: 2 €
  Cal inscripció prèvia

  Visites comentades

 • Catàleg

  Catàleg de la primera exposició retrospectiva de l'artista Kees Van Dongen a Espanya. Estructurat a partir de quatre blocs d'imatges, el catàleg repassa la trajectòria de l'artista holandès i posa de relleu la seva relació amb Picasso i amb Fernande, companya sentimental de Picasso i model de Van Dongen. Així mateix, recupera l'article de Francesc Fontbona en el qual s'analitza la repercussió que va tenir en la premsa i intel·lectuals del moment l'exposició de Van Dongen el 1915 a les Galeries Dalmau de Barcelona.

  • En venda a la botiga del Museu Picasso, preu 27 €
   Compra aquí

  • Comissaris Jean-Michel Bouhours i Pepe Serra
  • Autors Christian Briend, Jean-Michel Bouhours, Emmanuelle Capra, Isabel Cendoya, Francesc Fontbona, Anita Hopmans
  • Any 2009
  • Pàgines 220
  • Llengües català i castellà.
  • Format 29 x 23 cm
  • Editor Institut de Cultura. Museu Picasso de Barcelona. L’edició francesa i anglesa ha estat publicada per Éditions Hazan

  • ISBN
   català 978-84-9850-162-9
   castellà 978-84-9850-165-0

 • Dossier de premsa

 • Crèdits

  • Organització i producció: Museu Picasso, Barcelona

   Comissaris: Jean-Michel Bouhours i Pepe Serra

   Coordinació: Isabel Cendoya, amb l’assistència d’Ester Galimany

   Recerca: Isabel Cendoya i Margarida Cortadella

   Conservació preventiva: Reyes Jiménez i Anna Vélez

   Registre: Isabel Cendoya i Anna Fàbregas

   Disseny: Guri_Casajuana

   Muntatge: Relluc

   Grafisme: Marnich Associates

   Premsa i comunicació: Manel Baena i Anna Bru de Sala

   L’exposició Kees Van Dongen és una coproducció del Musée des beaux-arts de Montréal i el Musée National de Mònaco, en col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona