#
#

L’exposició vol mostrar com Picasso retorna a Barcelona al 1917 i retroba una ciutat amb un ambient cultural ric, molt diferent de la que va deixar, i com es relaciona amb els seus artistes; quines passejades turístiques hi fa i quines estones de lleure hi passa, i també la seva producció artística, especialment fecunda en aquest període.

Durant aquest parèntesi barceloní, Picasso, lluny de l’ambient opressiu d’un París en guerra i lluny també dels cercles cubistes, va poder treballar lliurement a la recerca de noves formes d’expressió. És un moment de transició estilística en l’obra de Picasso que s’estendrà al llarg dels anys immediatament posteriors, en què les fonts clàssiques alternen en plena llibertat amb les fites del cubisme.

Exposició

 • #

  Barcelona, capital de les arts

  L’any 1917 Barcelona, convertida en refugi de molts artistes d’avantguarda que havien fugit de la guerra, és un epicentre cultural d’Europa. S’hi havien obert noves galeries d’art (la Sala Dalmau o les Galeries Laietanes) i s’hi publiquen revistes d’art d’avantguarda (391; Troços; Un enemic del Poble) que s’afegeixen a les ja tradicionals Arte y Letras, Vell i Nou i La Revista. Amb el suport del govern francès, l’Ajuntament organitza una exposició d’art francès al Palau de Belles Arts que serveix d’alternativa als Salons suspesos per la guerra.

 • #

  Els Ballets Russos al Liceu

  Les actuacions dels Ballets Russos del juny i el novembre, després d’haver passat per Madrid, i la presència de Picasso van ser comentades i celebrades a la premsa i als cercles artístics i inteŀlectuals de Barcelona. L’artista va rebre uns quants homenatges organitzats pels seus amics de joventut i va participar activament en els esdeveniments culturals de la ciutat.

  El 23 de juny els Ballets Russos actuen per primera vegada a Barcelona amb un gran èxit de públic i de crítica, tot i que Diàguilev, el director, decideix no programar l’esperadíssim “ballet cubista de Picasso” Parade, arran dels escàndols de París i Madrid. Ofereixen sis actuacions al Liceu i la temporada acaba el 30 de juliol.

  Després d’una gira per l’Amèrica Llatina, els Ballets Russos tornen a la tardor i en vuit actuacions presenten coreografies noves, la més notable Parade, que es va representar en funció única el 10 de novembre.

 • #

  Picasso a Barcelona

  El juny del 1917 Picasso va arribar a Barcelona acompanyant els Ballets Russos de Diàguilev. Seguia una de les ballarines, Olga Khokhlova, a qui havia conegut quan treballava en el disseny dels decorats i el vestuari del ballet Parade. La parella es va estar a Barcelona fins a mig novembre, en l’estada més llarga que l’artista hi va fer des del 1904, en què s’havia instal•lat a París.

  Sempre a la recerca de nous recursos plàstics, al llarg d’aquests mesos Picasso pinta i dibuixa obres que en alguns casos (Blanquita Suárez, Dona en una butaca o Home assegut) segueixen les pautes cubistes amb plans geomètrics i colors vius i contrastats. En d’altres (Olga Khokhlova amb mantellina; Dona amb mantellina [Fatma]; Arlequí; Cavall banyegat) opta per un retorn al classicisme no acadèmic i alterna un llenguatge suau amb un altre de més expressionista. A pintures com El passeig de Colom o Home amb fruitera recorre a tots dos llenguatges, amb variació de perspectives i una combinació de plans geomètrics i elements naturalistes.

Activitats

 • #

  Picasso 1917
  troballes i descobertest

  Dijous, 9 de novembre de 2017, a les 19 h

  Conversa entre Malén Gual, comissària de l’exposició, i Reyes Jiménez, cap de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Picasso.

  Malén Gual i Reyes Jiménez ens presentaran el procés de recerca que la preparació de l’exposició «1917. Picasso a Barcelona» va suposar, i les descobertes que ambdues han realitzat: una en referència a les activitats i processos de l’artista durant la seva darrera estada llarga a la ciutat, i l’altra, en el marc de l’estudi exhaustiu de les obres que Picasso va pintar durant aquesta època.

  Entrada gratuïta, aforament limitat
  Sala d’actes
  Plaça Sabartés, 1

 • #

  Centenari de l’estrena de Parade a Barcelona

  Divendres, 10 de novembre de 2017, a les 21 h

  Concert interpretat per les pianistes del Conservatori del Liceu Carolina Santiago i Elisabeth Vera, amb lectures de la mà d’Abel Folk i Enric Majó.

  Una col•laboració entre el Conservatori del Liceu i el Museu Picasso de Barcelona.

  El 10 de novembre de 1917, els Ballets Russos estrenaven l’obra Parade al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, a la qual Picasso va assistir. L’obra, de ben segur, no va deixar ningú indiferent, i tant la música d’Eric Satie, com les escenografies i vestuari de Picasso i les coreografies de Serguei Diàguilev van rebre crítiques enceses i van aixecar alhora passions.

  En aquest acte de celebració del centenari, els interpretaran l’arranjament per a piano a dues mans, compost per Satie mateix, mentre els actors Enric Majó i Abel Folk llegiran els articles publicats a la premsa l’endemà de l’estrena.

  Entrada gratuïta, aforament limitat
  Sala d’actes
  Plaça Sabartés, 1

 • #

  Barcelona 1917: l’avantguarda que fuig de la Gran Guerra

  Dijous, 14 de desembre, a les 19 h

  Taula rodona amb la participació de Joan M. Minguet (professor d’Art Contemporani, UAB), Elina Norandi (comissària de l'Any Sacharoff), Xavier Theros (poeta, antropòleg i escriptor) i Malén Gual (conservadora de la col•lecció del Museu Picasso i comissària de l’exposició «1917. Picasso a Barcelona»), moderada per Eduard Escoffet¬.

  Durant la Gran Guerra (1914-1918), Barcelona es va convertir en un refugi per a aquells artistes que volien fugir d’un París assetjat pel conflicte bèl•lic. Picasso, ja instal•lat a la capital francesa, s’hi va estar de juny a novembre de 1917.

  Altres artistes de l’avantguarda també hi van fer cap en aquells anys: Arthur Cravan, Francis Picabia, Olga Sacharoff i Otho Lloyd, Sonia i Robert Delaunay, Albert Gleizes... Barcelona, per un temps, va ser una de les capitals de l’avantguarda. Però, què hi passava, realment, en aquesta ciutat neutral?

  Activitat conjunta amb l’exposició «Arthur Cravan. Maintenant?»

  En el marc de l’Any Olga Sacharoff

  Olga Sacharoff

  Sala d’actes
  Entrada gratuïta, aforament limitat
  Accés: plaça Sabartés, 1

 • #

  Concert-vermut: Hidrogenesse

  Diumenge, 28 de gener, a les 12:30 h

  Hidrogenesse oferirà un recital basat en el seu repertori, ple de referències històriques, culturals i geogràfiques.

  A final del segle XX, Hidrogenesse van fundar el col•lectiu Austrohúngaro. Van triar aquest nom per al seu segell discogràfic perquè remetia a un lloc i a un temps que han deixat d’existir.

  En aquest concert de cloenda de les exposicions «1917. Picasso a Barcelona» i «Arthur Cravan. Maintenant?», que exploren moments culturals succeïts durant la Gran Guerra —detonant del final de l’Imperi austrohongarès—, Hidrogenesse ens oferirà un recital basat en el seu repertori, ple de referències històriques, culturals i geogràfiques.

  Sempre interessats en el pas del temps i les revolucions, han gravat cançons com ara «Así se baila el siglo XX», «Siglo XIX», «1987» i «Vamos a salir del siglo».

  Pati Noguera
  Entrada gratuïta, aforament limitat
  Accés: plaça Sabartés, 1

 • #

  Visites guiades per a conèixer l’exposició

  Calendari i horaris:
  Dissabtes: 15.30 h anglès /16.30 h castellà /17.30 h català

  • 28 de novembre
  • 11 de novembre
  • 25 de novembre
  • 9 de desembre
  • 23 de desembre
  • 6 de gener
  • 20 de gener

  Visita gratuïta, inclosa en el preu de l’entrada.
  Aforament limitat, reserva prèvia a:
  museupicasso_reserves@bcn.cat
  Punt de trobada: c/ Montcada, 23

  Per a més informació:
  www.museupicasso.bcn.cat
  #PicassoBarcelona1917

Generalitat de Catalunya Department de Cultura

Catàleg

1917 Picasso a Barcelona

Coincidint amb el centenari de la visita més llarga que Picasso va fer a Barcelona, després d’haver-se instal•lat definitivament a París el 1904, el Museu Picasso ha organitzat una exposició que, més enllà de ser commemorativa, aporta noves dades a la cronologia vital i creativa de l’artista.

El catàleg relata aquesta retrobada de Picasso amb la ciutat ─entre el juny i el novembre del 1917─, i ho fa contextualitzant un conjunt molt significatiu de les obres de la col•lecció permanent del museu, que van ser executades precisament durant aquells mesos, a través de documents fins ara inèdits (la majoria conservats als Arxius Picasso de París) i de la pluralitat estilística i temàtica dels nombrosos dibuixos que omplen tres dels seus quaderns.

El Picasso que mostra el catàleg és un Picasso que començava la seva relació amb Olga Khokhlova, que passejava amb ella per alguns dels llocs més coneguts de la ciutat, que visitava els seus amics barcelonins, i que anava al teatre o als toros. El resultat és una monografia rica i suggeridora que ens acosta a un artista que es debatia entre una depuració del classicisme i la pervivència del llenguatge cubista. En definitiva, un Picasso proper, actiu i en permanent transformació.

 • Títol: 1917. Picasso a Barcelona
 • Autors: Malén Gual, Reyes Jiménez, Ricard Bru
 • Any: 2017
 • Pàgines: 200
 • Llengües: català, castellà, francès, anglès
 • Format: 28 x 24 cm
 • Editor: Fundació Museu Picasso de Barcelona
 • ISBN: Català 978-84-947539-1-6
 • Castellà 978-84-947539-0-9
 • Francès 978-84-947539-2-3 (ISBN Silvana Editoriale: 978-88-366373-2-4)
 • Anglès 978-84-947539-3-0 (ISBN Silvana Editoriale: 978-88-366373-3-1)
#

Dossier de premsa

Accés al dossier de
premsa de l'exposició:

Credits

Organització i producció:

Museu Picasso de Barcelona

Obres:

© De les reproduccions de les obres de Pablo Picasso:
Successió Pablo Picasso, VEGAP. Madrid, 2017

Comissariat:

Malén Gual

© De les reproduccions dels altres artistes,
segons s’indiqui al peu

Amb la col·laboració especial de:

Musée Picasso ParisPicasso Mediterranee

Informació pràctica

* Per a visitants
individuals

Horaris:

 • De dimarts a diumenge: de 9 a 19 h
  (festius inclosos, excepte dilluns festius)
 • Dijous de 9 a 21.30 h
 • Dilluns: TANCAT
  (incloent els dilluns festius)

Preus:

Entrada combinada, Col·lecció + expo. temporal
11,00€
Entrada a l'exposició temporal
6,50€

Informació completa sobre tarifes i horaris:

Veure

Com arribar-hi:

Veure