Museu Picasso de Barcelona

Las Meninas (infanta Margarita María)
Datat 14.9.57. al revers
Canes
Oli sobre tela
100 x 81 cm
Donatiu de l’artista, 1968
MPB 70.459

L’obra

La infanta Margarita Maria era filla dels reis Felip IV i Marianna d’Àustria. Al moment que Velázquez pinta Las Meninas tenia cinc anys i era l’hereva del tron d’Espanya.

La seva dolçor i fragilitat degueren captivar Picasso, ja que li concedeix un tracte preferent i, tot i les distorsions i transformacions, conserva la seva suavitat original.

Sola, ja sigui de cos sencer o en bust, la infanta centra 14 de les interpretacions de la sèrie. Picasso s’atura en l’observació del seu cos i del seu rostre, sovint emprant un tractament de formes simplificat i geomètric. El color del seu vestit canvia del rosa a l’espígol i després al groc; de vegades el cabell és verd i la pell rosada; d’altres, la pell és malva i les galtes són blaves; la cara és travessada d’una franja de color blau pàl·lid i una altra de color verd; els ulls són de color malva i vermell. A vegades apareix quasi transparent, altres és un triangle groc.

En aquesta obra la construcció de l’espai es realitza a través de plans juxtaposats i acolorits amb una cromàtica exuberant, accentuada pel fosc del fons. La cara, massa grossa en proporció amb el cos, té un tractament pictòric molt suggerent a causa de la fragmentació geomètrica, que li permet travessar-la amb franges de color verd, negre, blau i blanc.

La infanta estén el braç dret i agafa amb la mà el pitxell de damunt la sotacopa argentada que sostenen les mans d'una menina que no ha entrat a l'espai pictòric. La mà esquerra de la infanta té uns trets esquemàtics, propis de l'estil tardà de l'artista.

Picasso pinta la infanta amb la indumentària pròpia de la noblesa de l'època. De la factura del pintor sevillà, Picasso conserva la interpretació vigorosa de les carns, de la seda i de la llum subtil de la roba que es tradueix en les línies blanques damunt el vestit groc brillant i en el contornejat blau.

Vegeu altres fitxes d’obres de la sèrie: Las Meninas (conjunt) i Els colomins

Ubicació

Sala 13