Museu Picasso de Barcelona

Els colomins
Datat 6.9./57. al revers
Canes
Oli sobre tela
100 x 80 cm
Donatiu de l’artista, 1968
MPB 70.450

Durant uns dies Picasso va interrompre el seu concentrat estudi de Las Meninas i, del 6 al 14 de setembre, va fer 9 teles, pintant els coloms que veia des de la finestra del seu taller a la vil·la La Californie, la qual cosa cal pensar que li era un descans i un alliberament del seu treball tan obsessionant.

El taller gaudeix d’una balconada que avança damunt el jardí. Al costat hi ha el colomar que el mateix Picasso havia fet construir un any abans, ple de coloms de totes menes i colors. Els coloms l’acompanyen des de la infantesa, quan de la mà del seu pare, José Ruiz Blasco, fa els primers dibuixos, presents a la col·lecció del museu.

En aquesta obra, uns quants coloms reposen al colomar, uns altres picotegen el menjar del terra i un darrer grup reposa a la barana, alhora que un altre colom ja ha aixecat el vol. Tots els espais del quadre estan compartimentats mitjançant un perfilat negre i gruixut, i pintats amb colors vius que donen a l'obra una estructura de relleu. El balcó és obert de bat a bat i deixa entrar tota la lluminositat mediterrània que produeix en l'obra un esclat exuberant de color. Els coloms, la vegetació, el mar... els elements de la realitat quotidiana, brillen amb un cromatisme llampant i enlluernador.

També hi retrobem un altre tema tradicional en l’obra picassiana: la finestra, element de comunicació entre l’interior i el paisatge exterior, i del qual al museu es poden veure diversos exemples: El carrrer de la Riera de Sant Joan des de la finestra de l’estudi de l’artista, el retrat de la seva germana pintat al mateix estudi, Lola, germana de l’artista, tots dos de 1900 o El passeig de Colom, de 1917.

Ubicació

Sala 15