Museu Picasso de Barcelona

Copa i paquet de tabac
Datat 1924 al bastidor del quadre
París
Oli sobre tela i motllura policromada
16 x 22 cm la pintura
i 36,5 x 42,5 cm amb el marc, fet pel propi Picasso
Col.lecció Sabartés
MPB 70.243

En el decurs de 1924 i l’any següent, l’artista torna a experimentar amb força el gènere de la natura morta, que havia iniciat a principis de segle, i que serà tan important al llarg de tota la seva vida artística. (El museu exposa la primera pintura de natura morta feta per Picasso, un oli de 1901, MPB 4.273).

Les natures mortes picassianes dels anys vint manifesten un marcat viratge vers l’abstracció, alhora que entronquen amb els postulats surrealistes creats recentment, que proclamaven la necessitat d’una renovació de les manifestacions estètiques,.

La composició de Copa i paquet de tabac és molt sintètica i molt breu. La va fer amb línies ondulades, més fines ens uns indrets i més gruixudes en altres. La simplificació amb què tracta els elements situa l’oli a un pas de l’abstracció. L’obra respon a allò que Alfred H. Barr anomenà “cubisme curvilini”: el geometrisme de plans verticals i horitzontals desapareix a favor de les línies corbes i fluïdes i de la voluntat de simplificar les formes tendint a un alt grau d’abstracció, però sense perdre mai la referència de la realitat.

És destacable la lluminositat que atorga als objectes i al seu espai immediat, resolta amb una harmoniosa combinació de tons ocres i blaus, que destaquen del fons fosc. La pintura sobrepassa el límit de la tela i envaeix el seu contorn: la subtilesa de l’autor també es deixa sentir en el marc, que pinta amb tonalitats suaus.

Ubicació

Sala 11