Museu Picasso de Barcelona

La Minotauromàquia
Conté la dedicatòria para el Museo de Arte Moderno. Picasso. París, 30 de setembre de 1938
1935
Aiguafort i rascats
49,8 x 69,3 cm
Donatiu de l’artista, 1938
MPB 45.006
No exposat

L’obra

El Minotaure –criatura mitològica amb cos humà i cap de toro– és un dels grans protagonistes de la producció picassiana dels anys 30, tant en pintura com en obra gràfica, i és el tema d'aquest gravat cabdal de Picasso, La Minotauromàquia, considerat un dels millors del segle XX.

És un aiguafort amb rascat, de factura perfecta, realitzat la primavera de 1935 i imprès per Roger Lacourière.

Obra de difícil interpretació simbòlica, és una síntesi de tota una sèrie d’obres al voltant del mite. Els principals personatges són una noia sostenint una espelma i un ram de flors, confrontant la bèstia amb expressió serena; un gran Minotaure al centre de la composició; una dona torera (que suggereix com a model Marie Thérèse Walter, amb qui va mantenir una relació d’anys), ferida, amb els pits descoberts, desplomant-se de dalt d’un cavall; a la part esquerra un home damunt una escala, barbut i mig despullat, en actitud de fugir, i a la part superior dues joves mirant l’escena des d’una finestra amb coloms.

La Minotauromàquia, realitzada un any abans de l’inici de la guerra civil espanyola, és considerada un dels precedents immediats del Guernica.

Al MoMA (Museum of Modern Art) de Nova York i al Museé national Picasso de París es conserven també exemplars de La Minotauromàquia.

Altres gravats de “Minotaure”

Els anys 30 són una època de gran producció gràfica picassiana. A més de La Minotauromàquia, destaquen els 100 gravats que composen la Suite Vollard, la sèrie de gravats realitzada per Picasso entre 1930 i 1937 i editada l'any 1939 pel seu marxant Ambroise Vollard.

Pel que fa a la temàtica, aquests gravats giren al voltant de cinc grups: “La Violació”, “El taller de l’escultor”, “Rembrandt”, “Minotaure” i “Minotaure cec”. Altres són sense temàtica concreta i 3 són retrats del mateix Vollard.

El Museu Picasso té 28 gravats de la Suite Vollard. Per raons de conservació preventiva, no es troben en exposició permanent a les sales.