Museu Picasso de Barcelona

El mas del Quiquet
Horta de Sant Joan, 1898
Oli sobre tela
27 x 40 cm
Donatiu de l’artista, 1970
MPB 110.066

El mes de juny de 1898, Picasso va a Horta d’Ebre (Horta de Sant Joan, Terra Alta, Tarragona), invitat pel seu amic i company de Llotja, Manuel Pallarès. L’estada durarà fins al gener de 1899, en què torna a Barcelona. Li marcarà una forta empremta, “Tot el que sé ho he après en el poble d’En Pallarès” diria Picasso anys més tard.

L’estudi de l’ambient rural en totes les seves facetes i del paisatge que hi porta a terme té com a resultat un conjunt de dibuixos i pintures la majoria de les quals són al museu. El contacte directe amb la natura afavoreix l’aparició en les seves obres d’un naturalisme temàtic i cromàtic que manifesta una total llibertat de traç i de pinzellada. És l’allunyament definitiu de les severes regles acadèmiques.

L’ambient càlid i fresc que es respira al mas del Quiquet queda plasmat amb l’aplicació d’un cromatisme nou i d’una lluminositat radiant. Diu John Richardson que Picasso el va pintar “amb els tons grocs i rosats de la Colla del Safrà, però amb molta més sensibilitat” (a Picasso. Una biografia, vol I, 1881-1906, p 103). L’estructura del mas, de força complexitat geomètrica, estimula la creativitat del jove i li permet jugar amb les zones de lluminositat intensa i amb les d’ombres i també exercitar la perspectiva.

Ubicació

Sala 3