« Inici  
 

« Tornar
Coordinadora dels Grups Corals de la Barceloneta (Ciutat Vella)

La Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta va néixer el 1982, en un barri amb una gran tradició de grups corals. Així, la primera dada que tenim d'una organització formal de persones que es reunien per cantar a la Barceloneta és de l'any 1850, amb la fundació de la coral Aurora, formada per veïns i veïnes obrers del barri. Aquest mateix any, el primer concert coral d'Espanya es va celebrar a la plaça de Sant Miquel, avui anomenada plaça de la Barceloneta.

Més tard, va aparèixer la figura importantíssima del mestre Josep Anselm Clavé i, amb ell, la formació dels Cors de Clavé. L'any 1863 es va fundar la Societat Coral Humorística La Perla Dorada, dedicada al cant de caramelles, activitats socials i tot tipus d'actes d'interès per al barri. Podem dir que és la primera societat coral humorística del barri, tal com les entenem avui en dia.

Des de llavors, les societats corals han sofert diferents canvis. El més significatiu es va produir durant els anys setanta, en què van deixar de cantar per dedicar-se més especialment a organitzar activitats per la segona Pasqua o Pasqua Granada.

L'any 1982 es va constituir legalment la Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta, amb el suport, entre d'altres, de Josep Vilches i González, molt conegut per la seva tasca de promoció cultural al barri.

Així, avui dia, els cors de la Barceloneta són grups de persones de totes les edats que potser no es relacionen gaire durant l'any però que, quan arriba la segona Pasqua, es mobilitzen de tal manera que tot el barri és un autèntic volcà d'alegria, amb festa, música, ball i bromes. Hi ha dues grans activitats al barri, el cercavila del dissabte al matí i la tornada el dilluns de Pasqua a la tarda.

Medalla d'Honor de Barcelona per la seva tasca de promoció i animació cultural al barri de la Barceloneta, així com per la seva aportació al moviment associatiu del barri.