« Inici  
 

« Tornar
Associació d'Amics dels Gegants del Pi (Ciutat Vella)

L'Associació d'Amics dels Gegants del Pi va néixer el 1992. Assumeix totes les tasques que es desprenen del funcionament dels gegants del Pi i és, per tant, continuadora del treball que, en el mateix sentit i des de 1960, havia dut a terme el Patronat dels Gegants del Pi.

Els gegants del Pi, que sempre han estat allotjats a la basílica del Pi, tenen una llarga història, de més de 400 anys, a la nostra ciutat. Primerament van estar al càrrec de la junta d'obres de la parròquia, que vetllava per la seva conservació. Les referències a les aparicions dels gegants a les festes del Corpus i altres solemnitats de la parròquia i de la ciutat són nombroses al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, fins que el 1870 són tancats a les golfes del campanar de l'església del Pi. Durant la Guerra Civil van poder ser salvats de la crema de la basílica i, el 1959, van ser recuperats per un grup de feligresos del Pi interessats per les tradicions de Barcelona i, posteriorment, restaurats.

L'Associació d'Amics dels Gegants del Pi engloba els geganters del Pi, que són el motor que fa caminar i ballar els gegants, i els grallers i tabalers del Pi, que són els acompanyants inseparables dels gegants i que amb la seva música els donen la força i el ritme per ballar. L'Associació és, doncs, qui fa possible la participació dels gegants en les festes de la ciutat i en festes i trobades que tenen lloc en altres indrets, a més de tenir cura de custodiar-los i conservar-los. Al capdavant de l'Associació sempre hi ha hagut el seu president, Josep Lluís Esteras, Iaio.

Medalla d'Honor de Barcelona per la seva tasca de custòdia i conservació dels gegants del Pi i de portar-los a ballar fent que els barcelonins els reconeguin com a patrimoni col·lectiu de la ciutat.