« Inici  
 

« Tornar
Francisco Abad Abad (Sant Martí)

Francisco Abad Abad va néixer el 1922 a Novelda, Alacant. El 1937 ingressa a la UGT i comença a treballar en una fàbrica d'armes i municions. Acabada la guerra i amb el seu pare a la presó, treballa en la manipulació de marbre i pedra a la fàbrica local.

El 1948, amb motiu del seu casament es trasllada a València on treballa en la construcció i altres oficis fins al 1954, en què s'instal·la a viure a la rodalia de Barcelona: el 1954, a Sant Adrià de Besòs, on s'incorpora al món associatiu; després, el 1957, al barri de Llefià, a Badalona, on ingressa a l'HOAC i al Partit Socialista. La seva militància activa el va portar a participar en el Congrés de Suresnes del PSOE.

Ja en democràcia, trasllada el seu domicili a Barcelona, al barri del Sud-Oest del Besòs, i entra a formar part de l'Associació de Veïns, sempre en la doble condició de militant socialista i militant d'una entitat catòlica, on presideix la ponència de cultura, des de la qual participa en la fundació del Grup de Teatre Provençals, que després s'anomenaria Cap d'Estopa. Ha participat en la consecució de diversos equipaments socials i culturals, i en diferents iniciatives de caràcter cultural i de foment de l'esport i la participació. Ha estat president de l'Associació de 1990 a 1992 i actualment n'és vicepresident.

També va ser cofundador de l'entitat ACR Besòs i de l'Associació d'Amics de la Rambla de Prim, de la qual és president.

Medalla d'Honor de Barcelona per la seva lluita per les llibertats i per l'impuls a les activitats socioculturals als barris del Besòs, treballant sempre des d'aquest camp per a la transformació i la millora del barri.