« Inici  
 

« Tornar
Josep Moratalla i Martínez (Sant Andreu)

Josep Moratalla i Martínez va néixer el 1918 a Motilla del Palancar, Conca. A causa d'una crisi familiar es va traslladar a Barcelona el 1930. De pare republicà convençut i mare catòlica fervent, la seva escola va ser, segons ell mateix diu, "la vida mateixa". La seva activa participació política durant la guerra civil li va suposar l'exili, que va passar a França. De retorn, va continuar en l'activitat política i el 1954 va ser detingut i condemnat a sis anys i un dia de presó.

Membre de Convergència Socialista, va ser un dels fundadors de la secció local del PSC a Sant Andreu. El 1971 va fundar l'Associació de Veïns de Sant Andreu del Palomar, de la qual al llarg de molts anys va ser vicepresident, alhora que va impulsar la publicació Sant Andreu de Cap a Peus. Durant la darrera etapa del franquisme i la transició va estar al capdavant de nombroses lluites, iniciatives i moviments socials a la ciutat.

Va ser conseller de Cultura, Participació Ciutadana i Gent Gran del districte de Sant Andreu des de 1980 fins a 1991, i també va ocupar la vicepresidència del Consell del Districte. El 1995 el Jurat Popular li va atorgar el Premi Sant Andreu. Actualment, és president honorífic del Premi d'Arts Visuals Miquel Casablancas, president de l'Associació de Defensa de la Gent Gran (ADDEGG) i treballa habitualment en assumptes relacionats amb la tercera edat.

Medalla d'Honor de Barcelona per la seva trajectòria de lluita per les llibertats i la seva implicació en el teixit associatiu de Sant Andreu tant en el moviment veïnal com en la defensa de la gent gran.