« Inici  




 

« Tornar
Enriqueta Gallinat i Roman

Enriqueta Gallinat i Roman va néixer a Barcelona el 1909, va estudiar a l'Institut de Cultura i a la Biblioteca Popular de la Dona i és militant d'Esquerra Republicana de Catalunya des de la fundació del partit, el 1931. Va prendre part molt activa en l'anomenat plebiscit femení, que va consistir en la recollida de més de mig milió de signatures per demanar el dret al vot de les dones i per la consecució de l'Estatut de Catalunya. Lluís Companys, amic de la seva família, va ser el seu padrí de noces el 1934.

Funcionària municipal, durant la guerra va ser secretària personal de l'alcalde de Barcelona, Hilari Salvador. En nom de l'alcaldia va viatjar per Europa demanant ajut per resistir.

Va formar part del Comitè Executiu de la Unió de Dones de Catalunya, constituït després del Primer Congrés Nacional de la Dona, amb el càrrec de secretària d'Agitació i Propaganda.

El mes de gener de 1939 va partir a l'exili, a França, amb una ambulància de l'Ajuntament. El 1944, de tornada a Barcelona fugint del nazisme, és detinguda i empresonada fins a 1945.

A les acaballes del franquisme es reincorpora a l'activitat militant d'ERC on ha desenvolupat nombroses responsabilitats polítiques. És membre de l'associació Dones del 36.

Medalla d'Honor de Barcelona per la seva contribució al reconeixement dels drets de les dones, començant pel dret al sufragi, i a la lluita per les llibertats en moments difícils de la nostra història col·lectiva.