Jaume I el conqueridor

Novetats

Editorials

Stefano Cingolani. Jaume I. Història i mite d'un rei. Barcelona: Edicions 62, 2007

L'autor ha resseguit el Llibre dels fets per construir una biografia en què presta atenció a la concepció del poder que tenia el rei —li atribueix un cert carisma messiànic que va sorgir del fet de ser el constructor de la gran Corona d'Aragó— i la visió que tenia sobre ell mateix. Analitza també les relacions familiars del monarca —tractades des d'un punt de vista psicològic—, la gestació i evolució de les campanyes militars i les relacions del rei i la història.

Antoni Furió. El rei conqueridor. Jaume I entre la història i la llegenda. València: Bromera, 2007

El catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València firma una molt bona biografia, posada al dia i accessible a tot tipus de públic, que es presenta en forma de llibre de regal amb molt bones imatges. Entre els punts que cal destacar: dóna veu als musulmans vençuts i la seva visió sobre el rei, explica molt bé la hostilitat que va desenvolupar cap al seu hereu, Pere el Gran, i fa una síntesi de les dones del monarca, tan importants en la seva vida i amb tan poca presència en la biografia que ell mateix va dictar.

Ernest Belenguer. Jaume I i el seu regnat. Lleida: Pagès editors, 2008

La vida del rei i la seva acció de govern —en termes socials, polítics, legals i econòmics— són els eixos d'aquest estudi firmat pel catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona que ja s'havia endinsat en el personatge en els dos volums de Jaume I a través de la història (València: Tres i Quatre, 1984).

Ernest Marcos. La croada catalana. L'exèrcit de Jaume I a Terra Santa. Barcelona: L'esfera dels llibres, 2007

Centrat a explicar el context i les raons de la fallida expedició catalana a Terra Santa, recrea escenaris com la capital de l'imperi mongol o el campament a Tunis dels croats francesos i personatges com ara Carles d'Anjou, Alfons X de Castella, Miquel VIII Paleòleg, Lluís de França i el papa Climent IV.

M. Carme Roca. Les dones de Jaume I. Barcelona: L'esfera dels llibres, 2008

Repàs de les dones que van envoltar el monarca. Per les seves pàgines desfilen esposes, com ara Elionor de Castella, Violant d'Hongria i Teresa Gil de Vidaure, i amistançades i amants, com ara Aurembiaix d'Urgell, Blanca d'Antillon, Berenguera Ferrandis, Guillema de Cabrera, Berenguera Alfonso i Sibil•la de Saga.

Agnès i Robert Vinas. La conquesta de Mallorca. Mallorca: Editorial Moll, 2007

Textos de l'època serveixen als autors per explicar la primera gran campanya militar del rei.

Les Quatre Grans Cròniques: I Llibre dels Feits del rei en Jaume Primer. Edició de Ferran Soldevila. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2007

Reedició de la primera gran crònica reial medieval amb notes a peu de pàgina de la historiadora Maria Teresa Ferrer Mallol i el filòleg Jordi Bruguera.

Jaume I. Llibre dels fets. Barcelona: Proa, 2008

A cura de Jordi Bruguera, edició en català estàndard per acostar-lo a un públic ampli.

Albert Salvadó. Jaume I el Conqueridor. Barcelona: Ed. Columna, (també a Labutxaca), 2008

Per als amants de la novel•la històrica, reedició que inclou les tres parts: El punyal del sarraí, La reina hongaresa i Parleu o mateu-me.

© Ajuntament de Barcelona