capçalera

El Pregó de la Laia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària que té com a objectiu iniciar els infants en els processos participatius a l’escola i a la ciutat de Barcelona.

La Convenció sobre els Drets dels Infants, de les Nacions Unides, disposa que s’han de protegir els drets de tots els infants, també el dret d’expressió i a ser escoltat.

A través d’aquesta iniciativa, es convida els nens i nenes a prendre la paraula i participar, amb els seus suggeriments i compromisos, en l’elaboració conjunta del Pregó de la Laia, que es llegirà públicament com a inauguració de les festes d’hivern de la ciutat (Festes de Santa Eulàlia).

En aquest curs 2011-2012, sota el lema “Participem per fer sentir la veu dels infants de Barcelona”, les propostes del debat que configuraran el pregó giraran al voltant del dret dels nois i noies a la participació.

Diferents dinàmiques de grup a l’aula i les trobades entre alumnes de diversos centres, permetran que els infants comparteixin propòsits i interessos en relació a la seva participació com a ciutadans de ple dret.

Des d’una mirada diferent de la dels adults, faran sentir la seva veu de com fer efectiu el seu dret de participació en els nuclis de convivència més immediat i en la vida social del seu entorn i de la ciutat, també per demanar als poders públics de la ciutat procediments i oportunitats per exercir una ciutadania activa.

La metodologia dissenyada té la voluntat de transmetre una idea positiva de la convivència i la participació a la ciutat, plantejant els processos de reflexió i construcció d’opinió a través de dinàmiques lúdiques que afavoreixin la implicació de l’alumnat, i que els ajudin a descobrir i conèixer les institucions i les persones que treballen per a la ciutadania.

Informació i inscripcions:
Institut d'Educació
de l'Ajuntament de Barcelona
Plaça d'Espanya, 5 - 08014 Barcelona
Tel. 93 402 36 63
Fax 93 402 36 60
imebatencio@bcn.cat
www.bcn.cat/educacio

Organitza:
Regidoria de Dona i Drets Civils
Institut d’Educació
Institut de Cultura

Il·lustració: Maria Corte
Més informació [+]

Blog "La veu dels infants"

Com s’hi participa

El programa d'activitats previstes és el següent:

  1. Sessió informativa per al professorat interessat en l’activitat. El dia 22 de setembre de 2011, a les 13.30 h. a la sala d’actes de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (plaça d’Espanya, 5).

  2. Jornada de formació per als conjunt de mestres de les escoles participants. En aquesta jornada, en la qual participaran professionals reconeguts, es donaran elements per iniciar el treball a l’aula i es lliurarà un dossier de propostes didàctiques per al treball als centres. Tindrà lloc el dia 4 d’octubre de 2011, a les 13.30 h.

  3. Treball als centres. Durant els mesos d’octubre i novembre, l’aula serà l’espai on es treballaran els continguts proposats. És en aquest espai on els infants construiran de manera individual i col·lectiva el seu discurs amb el suport de la proposta didàctica, que inclourà activitats per a l’alumnat i orientacions per al professorat amb la possibilitat de fer servir eines virtuals de comunicació.

  4. Trobada amb el Consistori: “La veu dels infants”. Una jornada d’intercanvi amb tots els grups participants i el Consistori, on els infants compartiran les seves propostes treballades a les aules amb altres nens i nenes i les exposaran a l’alcalde. L’acte es vehicularà a través d’un espectacle lúdic amb dinàmiques i tallers de participació col·lectiva, i tindrà lloc a finals del primer trimestre del curs escolar.

  5. Taller didàctic per als mestres. Jornada per a la creació del pregó amb una assessora experta en llenguatge poètic. Tindrà lloc el mes de gener de 2011 a l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (plaça d’Espanya, 5).

  6. Fem el Pregó de la Laia. Durant els mesos de desembre i gener, es farà conjuntament el Pregó de la Laia del 2012. Cada centre rebrà l’encàrrec d’elaborar en forma de rodolí una de les seves propostes. D’aquesta manera, el pregó esdevindrà una obra de creació col·lectiva i representativa de la veu dels infants de Barcelona.

  7. Lectura del Pregó. El mes de febrer de 2012, durant les Festes de Santa Eulàlia, festa major d’hivern de la ciutat, es farà la lectura del Pregó per part dels infants en què l’alcalde donarà resposta a les seves propostes. Durant aquest acte, els centres podran gaudir d’activitats lúdiques i festives a mode de cloenda.

  8. Totes les escoles participants rebran una mostra del Pregó elaborat conjuntament, i també un diploma com a agraïment explícit per la seva participació.