Revista Àgora
NÚM. 2 - GENER DE 2011

subtítol

fent cami

 

Inaugurat el Camí Escolar de l'Escola Prosperitat

El passat dissabte 22 de gener va tenir lloc la festa de presentació pública del Camí Escolar de l’Escola Prosperitat, situada al districte de Nou Barris.
Aquest acte va tenir per objectiu celebrar i donar visibilitat al treball realitzat des del 2005, apropant-lo així al veïnat i animant-lo a participar. A més a més, l’acte pretenia també posar de manifest la voluntat de continuïtat del projecte.

Inauguració Camí Escolar Prosperitat

La festa de celebració

A les 11 del matí va sortir la rua des de la porta de l’escola acompanyada per la percussió dels Diables de Nou Barris, la geganta Prospereta, la capgrossa Superprospe i xanquers animadors. També es va poder gaudir d’una exposició de treballs realitzats pels alumnes en relació a la matemàtica i el Camí Escolar.
La celebració va comptar també amb un acte en què representants d’alumnes, professorat, i mares i pares van fer un parlament en el qual expressaven la seva experiència de participació en el projecte.

Aquest acte va comptar també amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la regidora d’educació Monserrat Ballarín i el regidor de mobilitat Francesc Narváez.

El treball de l’escola

El CEIP Prosperitat va iniciar amb les famílies el treball en relació a Camí Escolar el curs 2005-2006. La primera acció va ser la creació d’una enquesta a partir de la qual es va realitzar un estudi sobre hàbits de mobilitat, els resultats del qual es van presentar a les Jornades de la Mobilitat sostenible al Districte. A més a més, com a conseqüència d’aquest estudi es va realitzar el disseny del projecte urbanístic que es va acabar d’implementar al darrer trimestre del 2010.
El curs 2008-2009 el centre va posar en marxa el projecte Camí Escolar i Matemàtiques amb el suport de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB) i Cosmocaixa. Un dels principis en què se sustenta aquest treball és la consideració de l’entorn social i cultural més proper, el barri i la ciutat, com a contextos educatius de gran valor. Treballant les matemàtiques des d’aquest punt de vista es fan més tangibles per als alumnes i s’afavoreix l’aprenentatge significatiu, basat en l’experiència i més en la línia del respecte del mode natural en què els infants aprenen.

El camí escolar de Prosperitat neix de la voluntat compartida per tota la comunitat educativa i el suport de l’administració municipal (el districte de Nou Barris, l' Àrea de Prevenció, Mobilitat i Seguretat, i l’Institut d’Educació) de millorar l’educació i l’autonomia dels alumnes i aconseguir un entorn més acollidor per al centre.
Es tracta d’un projecte coparticipat en què cada agent implicat desenvolupa el seu paper i en el que els principals protagonistes són els infants. Així, AMPA i famílies col·laboren amb els docents divulgant la finalitat del projecte a la resta de famílies i veïnat, el claustre desenvolupa un projecte educatiu, participatiu i transversal al voltant del projecte, les associacions, entitats i establiments del barri s’adhereixen com a botiga amiga i serveixen de referent per als infants, i l’administració dóna suport tècnic, pedagògic i comunitari al llarg de tot el procés.
Prosperitat ja té el seu camí escolar inaugurat, després d’una llarga trajectòria de treball educatiu, participatiu i comunitari. Ara el camí continua amb l’esforç de tothom per garantir que curs rere curs els infants puguin seguir desenvolupant-se de manera autònoma i gaudint d’una bona qualitat de vida i d’un entorn segur i amigable.

 

Per saber-ne més...

L'Escola Prosperitat estrena Camí Escolar. (BTV Notícies) L'Escola Prosperitat s'ha afegit a la llista de centres educatius amb camí escolar. És un itinerari amb voreres més amples, passos de vianants ben senyalitzats i zona de velocitat reduïda perquè els escolars puguin anar al col·legi amb més seguretat. [+]

Prosperitat estrena el primer camí escolar de tot el districte. (línianoubarris) Més de 300 nens del CEIP Prosperitat, de l’institut Galileu Galilei i de la ludoteca la Guineu ja es poden beneficiar del recent inaugurat camí escolar que facilitarà la mobililitat per l’entorn escolar del barri de forma més segura i pensada especialment per donar preferència als menors. [+]

Educació 360 graus per a infants i joves. (Diari Ara) L’Ajuntament de Barcelona promou serveis addicionals per oferir una atenció integral i incrementar l’oferta formativa. [+]

Sols cap a l'escola. (El Periódico) El centre La Prosperitat estrena aquest curs un camí escolar que dóna seguretat als alumnes. [+]

Vídeo "El camí escolar, un projecte de barri". (Bcn.cat) Amb la inauguració del camí escolar de Prosperitat, ja són 77 els centres educatius de la ciutat que promouen una mobilitat sostenible i la seguretat a l'entorn de les escoles. [+]

peu
Ajuntament de Barcelona Institut d'Educació