El dia 2 d'octubre de 2001 es va commemorar el desè aniversari de la mort de Maria Aurèlia Capmany.
Amb aquest motiu diverses institucions catalanes es van proposar convocar un seguit d'actes que recordessin, durant tot un any, la Maria Aurèlia i la seva influència en la vida social, cultural i política de Barcelona, en particular, i de Catalunya, en general.
L'Any Maria Aurèlia Capmany s'inicià el mes d'octubre amb dues tertúlies/taules rodones, la primera de les quals es va celebrar el dimecres 3 d'octubre a l'Ateneu Barcelonès. Fou un homenatge a Maria Aurèlia Capmany, que va ser presidenta del Centre Català del Pen Club entre 1978 i 1983, i es retransmeté per Catalunya Ràdio en el programa Àgora. La segona activitat se celebrà el dilluns 22 d'octubre al Palau de la Virreina, amb intervencions que se centraran en les figures de Maria Aurèlia Capmany com a model d'autoritat femenina, en els àmbits literari, polític i pedagògic, i el seu llegat en relació amb la generació dels Setanta, i concretament en Montserrat Roig.
Posteriorment s'ha celebrat la Jornada Universos dins l'univers el passat 4 de desembre, un acte a Ca la Dona el 12 de desembre i una
conferència a la Biblioteca Torras i Bages, un homenatge a Maria Aurèlia Capmany a Vilanova i la Geltrú el 31 de gener, un Col·loqui a Tarragona del 2 al 4 d'abril i un Itinerari d'escriptores de ciutat durant la primevera de 2002.
Més tard es feu una exposició sobre Maria Aurèlia a Ripollet, una lectura de fragments de novel·les i Cabaret Capmany. A més durant l'acte de lliurament dels Premis Primer de Maig es feu una referència al desè aniversari de la mort de Maria Aurèlia Capmany.
Conjuntament amb aquests actes, TVE-Catalunya va organitzar un cicle de programes en homenatge a Maria Aurèlia Capmany.
Durant l'Any, doncs, va haver un seguit d'actes com conferències i tertúlies sobre Maria Aurèlia Capmany, en col·laboració amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, ajuntaments, associacions de dones, etc.
L'Any culminà amb la l'exposició 'Ciutadana Maria Aurèlia', al Palau de la Virreina, al voltant de les festes de la Mercè de 2002. Jordi Font, comissari de la mostra, digué que "és una exposició sobre els universos de la Maria Aurèlia Capmany. Sobre la seva actuació excepcionalment polifacètica i abocada al futur, a l'acció creativa, tant pròpia com evocada: la Maria Aurèlia Capmany era l'encarnació d'una certa memòria col·lectiva, la memòria del catalanisme popular, que va saber transmetre de manera decisiva a les noves generacions, més enllà dels tòpics d'un i altre signe". L'exposició es va concebre com un espai d'activitats de tarda-vespre: conferències, taules rodones i tertúlies, visionat de documentals amb col·loqui, vetllades artístiques (cabaret, teatre, lectures, ...).

Fotografies de Pilar Aymerich
Facilitades per la Fundació Maria Aurèlia Capmany
Ajuntament de Barcelona Institut de Cultura

Activitats

Esdeveniments previstos
Escriptores de Ciutat
Exposició a Ripollet
Lectura de novel·les
Exposició
Lliurament Premis Primer de Maig


Una dona creadora

La seva obra


Evocació

Feliçment, jo sóc una dona
Per Frederic Roda i Mireia Bofill
Ciutadana Maria Aurèlia
Per Jordi Font


Enllaços d'interès

Fundació Maria Aurèlia Capmany
Centre Català del Pen Club
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana