Ajuntament de Barcelona

8. Can Mans

Casa documentada el segle XVII estava situada en el terreny comprès entre els carrers Murtra, l'Alguer, Calderón de la Barca i Segimon. Tal com va arribar als nostres dies era una casa reformada cap el segle XIX. Cap el 1900 aquella zona i les cases de l'entorn es coneixia com la barriada de can Mans. A finals del segle XIX la situació de can Mans era en un eix de comunicació de Gràcia amb Horta i per aquesta causa en aquells moments era una fonda.
A la dècada dels anys vint del segle XX es va crear l'Agrupación de Propietarios del Monte Carmelo i en aquella època es va convertir en la seu de l'entitat. Aquells anys als jardins de la casa on hi havia gran quantitat d'arbres i plantes, s'hi van celebrar festes socials dels socis de l'entitat.

"Barri de les escales": Murta, Santuari, Feijoo...
El «barri de les escales» és una zona que s'estén entre els carrers de Santuari, de Calderón de la Barca i el de Llobregós, sent el carrer de la Murtra el seu eix vertebral. Durant el període d'auto-construcció, que va arribar fins als anys 1962-1964, algunes constructores van desafiar les més elementals regles d'urbanisme, aixecant edificis sobre els grans desnivells del turó, amb escales tallades toscament sobre la pedra que feien l'ofici de carrers. Molts d'aquests espais havien estat antigues pedreres.
La geografia turmentada d'aquest turó ha generat carrers, alguns amb desnivells increïbles, que han estat «salvats» a base d'escales. La col·locació darrerament d'escales mecàniques ha facilitat el desplaçament pel barri.
Hi ha altres carrers amb característiques semblants com el carrer Feijoo, el passatge dels Santuaris, o el de l'Alguer, un carrer estret que des de la construcció de la Biblioteca ha estat eixamplat i que amb l'última actuació municipal ha realitzat un salt qualitatiu amb l'incorporació d'escales mecàniques i un elevador des del carrer Murtra fins al carrer del Santuari. El mirador des de dalt és una de les vistes més espectaculars de la ciutat.

 LLOC : Can Mans - c. Segimon, 19
 TRANSPORT : Bus: V17, 86, 92, 119
MAPA GOOGLE

 LLOC : Barri de les escales - c. Feijoo
 TRANSPORT : Bus: V17, 86, 92, 119
 HORARI : Lliure
MAPA GOOGLE