Ajuntament de Barcelona

1. Nus de comunicacions

El creuament de la carretera del Carmel amb el carrer Mühlberg, era el més important nus de comunicació de la zona. Allà confluïen quatre poblacions: Gràcia al vessant meridional, Sant Joan d'Horta al septentrional, Sant Martí de Provençals que feia frontera amb el cim del Turó de la Rovira i finalment Sant Andreu del Palomar per la zona de la Font d'en Fargues. Aquesta divisió va ser efectiva fins a l'any 1897 quan va tenir lloc l'agregació dels pobles a Barcelona, excepte Horta que no ho va fer fins el 1904.
Les principals vies de comunicació eren: l'antic camí de can Móra que vorejava la tanca est del Parc Güell i que a través del camí de can Xirot arribava fins a l'actual carretera del Carmel a l'alçada de Mühlberg, per continuar després per l'actual carrer d'Alcalde de Zalamea. El camí de can Móra també tenia un altre ramal turó amunt per l'antic coll del Portell, antiga via que venia de Gràcia per la part oest del Parc Güell, i que continuava més endavant per darrera del turó del Carmel per enllaçar finalment amb l'actual avinguda de la Mare de Déu del Coll. Un altra via de comunicació important era l'antic camí del Carmel que resseguia l'actual carrer Miquel dels Sants Oliver i la seva continuació pel carrer d'Albert Llanas, per enllaçar més o menys a l'alçada de la corba on es trobava amb la carretera del Carmel. Després continuava cap a Horta per l'actual carrer Alcalde de Zalamea, esmentat anteriorment, i que antigament també duia el nom de coll del Portell. Aquest nom el trobem en aquesta zona per diferents llocs i vies de comunicació antics.

Bar Delicias. Ha estat i és un referent en la vida del Carmel com a lloc de trobada i de reunions. De fet als anys seixanta ja s'hi reunien colles de joves cristians que pujaven des de Barcelona per fer pràctiques religioses a l'ermita. Però també ha estat i és un espai d'oci per als veïns per veure's i fer el vermut sobretot els dies de festa. Les seves tapes, sobretot les patates braves dos colors, són una de les seves atraccions. Anomenat antigament Delicias del Carmelo, ha estat immortalitzat sobretot a les novel·les de Juan Marsé. Situat en un lloc estratègic, l'escriptor el fa servir com espai de referència on es mouen els seus personatges. Podríem recordar en aquest sentit Últimas tardes con Teresa, escrita l'any 1965, com la que més s'identifica amb el Carmel. En aquesta novel·la el barri és dibuixat com un suburbi de la ciutat i on el bar Delicias figura tant com a lloc d'esbarjo per els jocs de cartes, com d'encontre de personatges.

 LLOC : Bar Delicias - Ctra. del Carmel amb c. Muhlberg
 TRANSPORT : Bus: V17, 24, 86, 92, 119
 HORARI : Lliure
MAPA GOOGLE