Ajuntament de Barcelona

3. Can Gallart (el Palau de les Heures)

A final del segle XIX hi havia una masia, can Duran, amb unes 30 Ha de terra dedicades bàsicament al conreu de vinya. El 1893 el propietari va vendre la finca a Josep Gallart que volia construir-hi una residència d'estiueig. L'arquitecte August Font i Carreras es va fer càrrec del projecte. El 1898 es va acabar de construir, encara que el seu propietari va morir poques setmanes després. La propietat va passar als seus fills.
Els jardins van ser construïts a l'estil francès i italià, amb brolladors i estanys gràcies a l'abundància d'aigua a la zona. Hi havia diverses escultures i una de terracota d'una dona amb un nen envoltats per una heura han donat nom a la finca. A la façana hi ha l'al·legoria de les quatre estacions.
Quan va esclatar la guerra la família Gallart era de vacances al palau de les Heures. Van fugir a França el mateix juliol del 36. El palau va quedar incautat per la Generalitat. L'abril de 1938 el president Companys hi va traslladar la seva residència. S'hi va estar fins el gener de 1939 quan va marxar a l'exili. Durant l'esdenta del president de la Generalitat es va construir un refugi antiaeri en forma de galeria que va per sota del jardí posterior del palau.
Després de la guerra els Gallart van recuperar la propietat, van rehabilitar-lo i van establir la seva residència principal. El 1952 van abandonar definitivament la finca. En part ja s'havia parcel·lat i el 1958 la Diputació va comprar el palau i 6 Ha.

 LLOC : Pg. Vall d'Hebron, 171
 TRANSPORT : Bus 27, 60, 73, 76 i B19 i Metro L3 Mundet
 HORARI : Horari dels jardins, majoritàriament de 10 a 18 h
MAPA GOOGLE