Activitats
 

Mas Guinardó. Edifici amb història

Guineu, Guinardó, Guinarda, Rocaguinarda

Trobem esmentat, des del segle XIV, un edifici anomenat colomar del Guinardó. Una escriptura de l’any 1401 descriu una peça de terra que limitava per una banda amb el camí que pujava ad columbarium de guinardo. Aquest colomar s’aixecava al damunt d’un petit pollegó anomenat Cogoll, el darrer contrafort del turó de la Rovira. Pel costat nord d’aquest monticle, hi passava el torrent de la Guineu, procedent de la fondalada ocupada avui per la font del Cuento i seguia en direcció cap a la plaça de Maragall fins arribar al mar. Guineu, en català antic, es deia guinarda. El nostre barri, en un passat llunyà, fou terra de guineus. El nom del mas i del torrent tenen un mateix origen.

Segons una llegenda popular, el Mas Guinardó va ser propietat del famós bandoler Perot Rocaguinarda, nascut a Oristà el 1582, de manera que el seu cognom hauria servit per designar la masia. Una llegenda romàntica simpàtica, però apartada de la realitat. El nom del mas és molt anterior al naixement del bandoler. Els unia només la paraula guinarda.

La història del nostre país també es va escriure al nostre Districte.

Mapa de 1699 elaborat a partir del setge de Barcelona de 1697. Apareix el Mas Guinardó, lloc des d’on es dirigien les tropes assatjants

Mapa de 1699 elaborat a partir del setge
de Barcelona de 1697. Apareix el Mas Guinardó, lloc des d’on es dirigien les tropes assetjants

Plànol de Barcelona al segle XVIII, on s’aprecia la geografia de la ciutat, amb els torrents que baixen dels turons

Plànol de Barcelona al segle XVIII, on s’aprecia la geografia de la ciutat, amb els torrents que baixen dels turons


Testimoni dels setges de Barcelona i de moltes guerres

Per la seva especial situació geogràfica, el Mas Guinardó tingué un paper important durant els setges de Barcelona del segle XVII i començaments del XVIII. El comadament de les tropes assetjants s’intal·lava en aquest punt enlairat, amb bona visió, per dirigir les operacions militars. El dia 11 d’octubre de 1652, els consellers de Barcelona pujaren al Mas Guinardó a presentar la rendició de la ciutat a Joan d’Àustria, posant fi, d’aquesta manera, a la guerra de Secessió o dels Segadors. Fets similars passaren uns anys més tard amb el setge francès de 1697 i amb la guerra de Successió.

D’aquesta època es conserva una cartografia que cita explicitament el mas Guinardó. Els turons del barri eren el cau perfecte per a la gent perseguida. Al segle XVI els bandolers s’hi movien amb facilitat. Després vingueren els exèrcits i al final els guerrillers patriotes que lluitaven contra els francesos de Napoleó. Fins a l’entrada del segle XX el nostre barri era conegut per acollir gent solitària i malfactors de tota mena.

Des d'aquest espai podeu accedir al díptic informatiu de 1714 a Horta-Guinardó Només cal que...

 ... cliqueu aquí [+]

Voleu conèixer rutes que enllacen punts de referència històrica d'Horta-Guinardó?
Per saber més cal que...

 ... cliqueu aquí [+]

Des d'aquí podeu accedir a diversos episodis d'història d'Horta-Guinardó.
Per saber-ho cal que...

 ... cliqueu aquí[+]
 
[  Comissió 1714 Horta-Guinardó    -    e-mail: 1714hg@bcn.cat  ]