Museu-Casa Verdaguer

A la serra de Collserola es troba la casa on va passar els darrers dies de la seva vida el poeta Jacint Verdaguer. S'hi exhibeixen col·leccions d'objectes vinculats a la seva vida i obra.

Any Verdaguer
En ocasió del centenari de la mort de Jacint Verdaguer,escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença, el 2002 s'ha declarat Any Verdaguer. Exposicions, recitals poètics, concerts, rutes literàries,itineraris i altres actuacions volen contribuir a rellegir Verdaguer en clau de segle XXI.

Història del Museu-Casa Verdaguer
El Museu-Casa Verdaguer, dependència del Museu d'Història de la Ciutat, es va constituir com a Museu l'any 1963. La Casa pairal data de 1743 i va ser propietat de Ramon Miralles, prohom de Sarrià. Verdaguer, per recomanació dels metges que l'atenien que li recomanaven aires de muntanya, i convidat pel seu amic Ramon Miralles, hi anar a viure els últims dies de la seva vida. Morí el 10 de juny de 1902 i va tenir un enterrament multitudinari com mai s'havia conegut en la història de Catalunya.

L'any 1920, l'Ajuntament de Barcelona comprà la casa als seus antics propietaris i a partir d'aleshores va ser una escola durant molts anys, fins que l'any 1963 es començà a destinar a Museu i, finalment, l'any 1989, a instàncies de les diverses associacions verdaguerianes, l'Ajuntament emprengué una reestructuració amb una perspectiva més actual de la museística, la sistematització de materials a exposar i la creació de serveis per poder fer del Museu un centre accessible al gran públic i obert als estudiosos de l'obra de l'escriptor.

Programació amb motiu de l'Any Verdaguer
La celebració del Centenari de Jacint Verdaguer s'emmarca dins l'Any Verdaguer convocat per la Generalitat de Catalunya. Els museus Verdaguer de Vil·la Joana de Vallvidrera (MHCB) i el de Folgueroles hem fet una programació conjunta d'actes i activitats amb l'objectiu de rellegir Verdaguer en clau del segle XXI i d'apropar-lo a públics de sensibilitat contemporània.
Al mateix temps, els diversos àmbits culturals de la societat catalana que se n'han fet ressò, han realitzat múltiples iniciatives i propostes per a la commemoració del Centenari, que estant sent ben acollides pel programa conjunt de les dues Cases Museu Verdaguer.

El Museu d'Història de la Ciutat produeix dues exposicions: "Verdaguer i Gaudí: Tradició i modernitat en la Barcelona del canvi de segle (1878-1912), que relaciona els dos personatges i se suma també als actes de l'Any Internacional Gaudí i "Desencís d'un paisatge: Poesia i natura a través de Jacint Verdaguer" que es co-produeix amb l'Ajuntament de Folgueroles i busca aprofundir en la relació de l'home i la natura a través dels quatre elements.
Així mateix, també promou activitats acadèmiques amb cicles de conferències i el V Col·loqui Verdaguer, a més d' actes poètics i didàctics a les biblioteques de la ciutat , publicacions i edicions, excursions, rutes i homenatges, que ens oferiran al llarg de l'any i fins al juny de 2003, opcions diverses per apropar-nos a la figura i a l'obra de Jacint Verdaguer.

 

Figura cabdal de la Renaixença

L’Institut de Cultura de Barcelona, a través del Museu d’Història de la Ciutat-Museu Casa Verdaguer, presenta el programa d’actes i activitats que, amb motiu de l’Any Verdaguer, es duran a terme durant el 2002 i fins al juny de 2003.
El 10 de juny de 1902 va morir a Vil·la Joana (Vallvidrera) Jacint Verdaguer. La seva obra va establir les bases de la literatura catalana moderna. Verdaguer s’inspirà en grans temes universals com L’Atlántida; nacionals com Canigó i Montserrat, i socials com Caritat. L’extensa obra de Verdaguer, 50 títols, representa el millor de la Renaixença.
Amb motiu del centenari de la mort de Jacint Verdaguer, des del Museu d’Història de la Ciutat s’han organitzat exposicions com Verdaguer i Gaudí. Tradició i modernitat a la Barcelona del canvi de segle, 1878-1912, que s'ha prorrogat fins l'1 de setembre o, Desencís d’un paisatge. Poesia i natura a través de Verdaguer. A més i conjuntament amb altres organismes municipals, diversos actes poètics com En defensa Pròpia; la propera Setmana Internacional de Poesia (maig de 2003) dedicada a Jacint Verdaguer durant la qual es faran lectures i performances relacionades amb l'obra del genial poeta.També s'han previst activitats acadèmiques, com el IV Cicle de Conferències sobre Verdaguer on s’aprofundirà sobre els viatges i excursions de Jacint Verdaguer. També es vol apropar Verdaguer als escolars a través de visites teatralitzades, i d'un nou material didàctic al voltant de la figura del poeta i la seva època. Publicacions i edicions, excursions i rutes, visites guiades al Museu-Casa Verdaguer i homenatges ens oferiran diverses opcions per apropar-nos a Verdaguer, amb l'objectiu de rellegir-lo en clau del segle XXI.
En aquest web hi trobareu tota aquesta informació i dades d'altres esdeveniments relacionats amb aquest escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença.

Programa de l'Any Verdaguer

Amb motiu de l'Any Verdaguer, el Museu-Casa Verdaguer de Vil·la Joana ha renovat i ampliat la seva oferta d'activitats. Us proposem una Ruta literària per Collserola, una Visita-taller a Vil·la Joana i una Visita-espectacle, a càrrec del grup Marduix, realitzada en col·aboració amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. A més, des de la plaça del Rei podreu iniciar una Ruta historicoliterària pels indrets verdaguerians de la ciutat.

Visites Comentades

Les rutes històriques del Museu

Cicle de Conferències

EXCURSIONS I VIATGES: PETJADES EN L'OBRA DE VERDAGUER
Calendari:

Totes les sessions tindran lloc al Museu-Casa Verdaguer de Vallvidrera, a les 11 h.
És imprescindible la reserva prèvia. Entrada gratuïta, aforament limitat.

CONVERSES A BARCELONA
Tres debats a l'entorn de la vida i l'obra de Jacint Verdaguer i la seva relació amb la ciutat de Barcelona.
Coordina: Enric Casasses.
Calendari: març de 2003
Totes les sessions tindran lloc al Palau de la Virreina (Rambla, 99).
És imprescindible la reserva prèvia.
Entrada gratuïta, aforament limitat.

 

Actes d'Homenatge

Jocs Florals 2003. Premi extraordinari Jacint Verdaguer a la millor composició presentada de tema verdaguerià.
Calendari: 12 de maig de 2003
Lloc: Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Barcelona Poesia. Set dies de poesia a la ciutat
Inauguració de Barcelona Poesia amb una acció d'Enric Casasses sobre Jacint Verdaguer.
Aquesta activitat serà la cloenda del cicle "Eixes terres, eixes mars, eixes muntanyes i eixes valls d'on lo català treu la força i los esplets".
Realització d'una lectura de poemes de Jacint Verdaguer a càrrec de diferents músics i cantants. Accions poètiques i activitats diverses a la ciutat i al Museu-Casa Verdaguer del Museu d'Història de la Ciutat.
Calendari: del 8 al 14 de maig de 2003.

Cloenda de l'any Verdaguer
Per cloure l'any Verdaguer es programarà tot un seguit d'activitats al Museu-Casa Verdaguer de Vil·la Joana. 10 de juny de 2003

Informació i reserves:

Publicacions

Edicions

Patrocini i suport

Patrocina:
CAM Caja de Ahorros del Mediterráneo

Amb el suport de:
La Vanguardia