Aquest any és un any innegablement excepcional per als Jocs Florals de Barcelona. Els Jocs Florals de Barcelona compleixen 150 anys, exactament un segle i mig, des de la seva represa històrica l’any 1859 gràcies a dos escriptors entusiastes, Antoni Bofarull i Víctor Balaguer. A més, no podem deixar de banda el fet que els Jocs Florals de Barcelona són un concurs literari que es remunta originàriament a l’edat mitjana, al segle XIV.

Podem afirmar, sense por d’equivocar-nos, que els Jocs Florals de Barcelona són la institució o la iniciativa literària amb més tradició i més història de la Catalunya moderna. I són evidents les raons de l’èxit i la durada dels Jocs Florals en el temps. Els Jocs Florals en tot moment han sabut combinar tradició i modernitat, han sabut conservar allò que calia conservar i han sabut canviar allò que calia canviar. Els Jocs Florals de Barcelona han contribuït a consolidar una tradició i, al mateix temps, s’han adaptat a les contingències i exigències de cada moment al llarg de 150 anys.

En els darrers trenta anys, del 1978 al 2008, l’Ajuntament de Barcelona ha tingut un paper fonamental en la recuperació, consolidació i projecció dels Jocs Florals de Barcelona. Per aquest motiu, amb profunda satisfacció però sense autocomplaença, volem celebrar els 150 anys de la represa dels Jocs Florals d’una manera especial, amb el record de la dimensió històrica del certamen i una valoració de la tasca de consolidació i projecció duta a terme durant tres dècades.

Jocs Florals de Barcelona 2009
21 de maig, a les 18.30 h
Saló de Cent. Ajuntament de Barcelona.
Pl. de Sant Jaume, 1.