<— Dimecres 19 de maig Tornar

Sobretaules i conferències
Sobretaula 2: Arnau Pons i Maria Bohigas
A les 19.00 h
Biblioteca Nacional de Catalunya (c. de l’Hospital, 56)
Autors participants: Arnau Pons i Maria Bohigas

A l’Arnau Pons i a la Maria Bohigas els agermanen dues condicions: la primera, la cabdal, és el rigor i profunditat de la seva capacitat crítica; el seu criteri es basa en l’excel·lència d’un procés argumentatiu que va a l’arrel –encara que faci mal– i no empra argúcies, i sempre partint d’una alta càrrega de valor moral i sentit de l’ètica. Combaten amb totes les seves forces l’estultícia, la banalitat, el tot-s’hi-val i el se-me’n-fot. La segona condició és la d’exiliats: la Maria va néixer i créixer a París, tot i que va estudiar i ara viu a Barcelona. El diguem-ne exili de l’Arnau és més conseqüència de la seva ferma i punxeguda decisió de no pertànyer a cap de les capelletes que governen l’escena literària. D’aquesta manera ambdós, per una raó o per l’altra, gaudeixen de la distància necessària per poder veure amb la màxima objectivitat possible el panorama cultural català.
Arnau Pons (Felanitx, 1965). Poeta, assagista, traductor i editor. Dirigeix la col·lecció d’assaig Traus de l’editorial Lleonard Muntaner. Ha treballat en el grup de recerca filològica de Jean Bollack en la publicació del llibre Poesía contra poesía, sobre Paul Celan (2005).
Maria Bohigas (París, 1969). Traductora i editora. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Ha traduït, entre d’altres, Els miserables, de Víctor Hugo (1998). Ha viscut durant anys a Santiago de Xile. És l’editora de Club Editor.

 

Sobretaules i conferències
Conferència 1: Francisco Ferrer Lerín, «Jornada laboral de un poeta barcelonés entre 1959 y 1974»
A les 20.00 h
Biblioteca Nacional de Catalunya (c. de l’Hospital, 56)
Autors participants: Francisco Ferrer Lerín

«Jornada laboral de un poeta barcelonés entre 1959 y 1974» és un hilarant i personalíssim retrat d’artista a la Barcelona franquista dels seixanta, un estudi gairebé entomològic sobre la aprenentatge d’un ofici i la construcció d’un individu, amb altes dosis de sarcasme, cinisme i ironia. L’àcida visió de Lerín carrega contra els mites de l’època –aporta informació de primera mà, fresquíssima, sense caure en cap tòpic ni lloc comú– i se serveix dels mecanismes de l’acadèmia per refutar-la. «Jornada laboral de un poeta barcelonés entre 1959 y 1974» és una barreja de biografia, esperpent i estudi excel·lentment travada i l’oportunitat perfecta per entrar en contacte amb el personatge i l’obra fascinant de Francisco Ferrer Lerín.
Francisco Ferrer Lerín (Barcelona, 1942). Poeta i ornitòleg. Segons Pere Gimferrer, Lerín és el pare fundador de «los nueve novísimos poetas españoles». Gran jugador de pòquer. Viu a Jaca estudiant els hàbits alimentaris de les aus necròfagues. Ha escrit 5 llibres de poesia i 2 de prosa. Acaba de publicar Fámulo.

 

Enrenou 5: Misaluba Quintet de Fusta amb Carles Hac Mor
A les 20.30 h
Conservas (c. de Sant Pau, 58)
Autors participants: Misaluba (Lucas Quejido, Ignacio Lois, Miquel Àngel Marín i Roger Fortea) i Carles Hac Mor

Misaluba Quintet de Fusta és una formació del projecte musical de Lucas Quejido. Un quintet amb veu, dues guitarres, un baix acústic, un clarinet i percussió orquestra la recitació, la declamació i el cant d’una selecció de poemes del llibre de Carles Hac Mor Ho vaig fer fer. Les característiques fonètiques, les associacions sobtades, totes les eines d’Hac Mor en mans i en boca de Misaluba es ressolen en un complement musical a la lectura. Amb la participació del poeta en un recull improvisat.

 

«De narració i versos. Novel·listes al voltant de la poesia»
A les 19.00 h
Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda (c. de les Camèlies, 76-80)
Autors participants: Emili Teixidor, Albert Sánchez Piñol, Maria Barbal i Eduard Sanahuja (presentador)

Escriptors amb una llarga trajectòria que no han publicat mai poesia. Però n’escriuen? Quina relació tenen amb el gènere poètic? Quins poetes actuals llegeixen? El poeta Eduard Sanahuja parlarà amb Emili Teixidor, Albert Sánchez Piñol i Maria Barbal, tres novel·listes de gran prestigi de les lletres catalanes, per mirar de resoldre aquestes preguntes i per conversar sobre poesia i poetes.

Organitza: Biblioteques de Barcelona

 

17è Flamenco Ciutat Vella
Del 19 al 22 de maig
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (c. de Montalegre, 5)
Autors participants: Rocío Molina, Belén Maya i Pastora Galván, entre d’altres

La 17a edició de Flamenco Ciutat Vella arriba amb noves propostes inspirades al voltant del flamenc. Un festival que ens donarà l’oportunitat de gaudir durant quatre dies de les veus, el ball i la guitarra de grans creadors. Aquest any el festival vol fer una mirada a la poesia, sempre tan propera a la música. La poesia com a eina d’expressió del ritme i la musicalitat, com a companya inseparable del flamenc. L’obra de Miguel Hernández, en el seu centenari, serà la menció especial.

 

Cloenda: labatzuca i Joan Miquel Oliver
A les 21.00 i a les 22.00 h
Plaça del Rei
Autors participants: labatzuca (21.00 h) i Joan Miquel Oliver (22.00 h)
21.00 h. labatzuca

Poesia, música i visuals per interpretar poemes d’Agustí Bartra. Xavi Grimau diu el poeta, recollint la tradició de l’spoken word i, en el viatge a través de l’obra poètica de Bartra, la música crea textures sonores per servir de fons a la veu, o pren el protagonisme en moments de melodia tradicional. El fons visual complementa la intenció poètica de l’espectacle. Una de les propostes més sòlides i original d’spoken word generades a Catalunya.
labatzuca combina la poesia recitada amb la música, i embolcalla els poemes, propis i d’altres, d’una sonoritat postrock i postfolk que es basa en la barreja de viola de roda, baix i guitarra elèctriques, bateria i sac de gemecs. El 2009 van editar ototoi. labatzuca diu Bartra, basat en l’obra del poeta Agustí Bartra (1907-1982), un disc en què adapten alguns textos d’un dels nostres grans poetes més desconeguts.
Xavi Grimau: veu; Ricard Oliva: sac de gemecs; Marc Torrent: viola de roda; Roger Pineda: guitarra elèctrica; Oriol Oliva: baix elèctric; Helena Torrent: bateria; Cristina Brossa: visuals.
www.myspace.com/labatzuca

22.00 h. Joan Miquel Oliver
Escriptor, guitarrista i cantant. Membre del grup Antònia Font, ha desenvolupat una carrera en solitari plena d’èxits com a escriptor (El misteri de l’amor, 2008) i com a cantautor (Surfistes a càmera lenta, 2005, i Bombón mallorquín, 2009). D’ell diuen que és el major artista pop que ha donat la llengua catalana en els darrers trenta anys. Capaç d’explicar coses rares amb total naturalitat i també d’aconseguir que allò quotidià sembli realment extraordinari, converteix cada concert en un viatge al·lucinant al cor d’un univers en contínua implosió. Folk i electrònica, guitarres canòniques i pedals de bombo empeltats de caixons flamencs, poesia −automàtica o no− i melodies imprevisibles culminen enormes cançons petites que transcendeixen el temps i l’espai.

 

I també …

Lliurament dels premis dels VII Jocs Florals de la Xarxa de Salut Mental
A les 12.00 h
Centre Cívic Joan Oliver (Pere Quart) (c. del Comandant Benítez, 6)

Amb la inauguració de l’exposició de poesia visual vinculada als Jocs Florals de la Xarxa de Salut Mental de Catalunya, que estarà oberta del 3 al 28 de maig.

 

Lectura a la presó de Wad-Ras
A les 17.30 h

Recital de poesia i música amb les recluses. Amb Pepa Cantarero, Jaume Muelas, Princesa Inca, Eudald Escala, i Jade.

Organitza: MuPoCat

Justes poètiques
A les 18.00 h (fins a les 21.00 h)
Llibreria Ona (Gran Via de les Corts Catalanes, 654)

L’editorial Meteora celebra el desè aniversari amb un torneig on la sang es converteix en paraula. Amb Màrius Sampere i Carles Duarte, Feliu Formosa i Antoni Clapés, Marta Pessarrodona i Agustí Pons, i Jordi Cervera i Sara Bailac. Es lliurarà als assistents a l’acte un llibre commemoratiu amb poemes inèdits de tots els participants.

Poesia Viva
De 18 a 20.30 h
Sala Vivaldi (c. de Llança, 5)

Jornada de portes obertes per a tots aquells poetes que vulguin venir a conèixer aquesta entitat, recitar els seus poemes, presentar la seva obra i els seus llibres publicats, en llengua catalana. Us hi esperem per compartir amb vosaltres aquesta jornada.

Recital dedicat a Miguel Hernández i Salvador Espriu
A les 19.00 h
Centre Cívic Pati Llimona (c. del Regomir, 3)

Els Amics de la Poesia del Casc Antic presenten aquest recital obert a tot el públic en commemoració dels aniversaris del naixement d’aquests poetes. Cada recitador encendrà una candeleta com a ofrena que dipositarà al retrat dels homenatjats.

 

«Barro»
A les 19.00 h (dies 19 i 20 de maig)
Miscelanea (c. de Guàrdia, 10)

Instal·lació multimèdia i interactiva, inspirada en uns versos de Miguel Hernández. Està estructurada en un format ritual, el públic assistent prendrà part en el procés creatiu de l’obra, determinant-la.

 

Lectura de poesia al Nostromo
A les 19.30 h
Cafè tertúlia Nostromo (c. de Ripoll, 16)

A càrrec de Guillem Vallejo, Sonia Hernández, Oriol Sàbat, Ignacio Gamen, Tònia Passola, Neus Aguado, Jesús Aguado i Goya Gutiérrez.

Coordinen i presenten: Goya Gutiérrez i Agustín Calvo Galán

 

«Paraules soterrades»
A les 20.00 h
Escola taller Aula d’Escriptors (c. de Sant Lluís, 6)

Lectura poètica i presentació de l’antologia de poemes dels alumnes d’Aula d’Escriptors, Verso y reverso (Editorial Hijos del Hule, 2009). Hi participaran Joan-Ignasi Elias, Lluc Berga Espart, Daniel G. Hareg i el grup d’alumnes del Curs de Poesia 2009-2010.