<— Dilluns 17 de maig —>Tornar

Sobretaules i conferències

Enguany obrim una nova secció a la programació de Barcelona Poesia amb la voluntat d’incentivar un espai de reflexió i pensament al voltant del fet poètic a càrrec de noms forts de la cultura catalana. Busquem el punt mitjà entre l’acadèmia i la tertúlia, un format més amable i pròxim que una classe magistral, un lloc comú on poder preguntar-nos, diagnosticar, pronosticar i debatre amb ànim constructiu i creatiu, defugint el camí fressat i atrevint-nos a elaborar nous discursos.

Sobretaula 1: Jordi Cornudella i Perejaume
A les 19.00 h
Biblioteca Nacional de Catalunya (c. de l’Hospital, 56)
Autors participants: Jordi Cornudella i Perejaume

Jordi Cornudella i Perejaume són creadors i pensadors, i és aquest sobrepassament del propi àmbit, aquesta contaminació de teoria i praxis el que els atorga una validesa especial a l’hora de bastir discursos. Tenen un coneixement elevat i exacte de les seves respectives disciplines, són veus reputades i escoltades en els seus camps, i així un diàleg entre ells és una ocasió fantàstica per aprendre i per participar, en directe, de l’explosió d’idees de dos dels artistes catalans vius més representatius.
Jordi Cornudella (Barcelona, 1962). Filòleg, poeta i editor. Premi de la Crítica 1997 i Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre 2010. Obra destacada: El germà de Catul i més coses (1997), Les bones companyies (2010).
Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957). Pintor i poeta. Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat 2005, Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura 2006. Obra destacada: la cúpula del Gran Teatre del Liceu (1998-1999) i el poemari Obreda (2003).

 

Narcís Perich: Versos i acords
A les 19.00 h
Biblioteca Sagrada Família (c. de Provença, 480)
Autors participants: Narcís Perich

El cantautor alellenc Narcís Perich presentarà a la Biblioteca Sagrada Família el seu darrer disc, Versos i acords. Aquest disc inclou la musicalització de poemes de Joan Margarit, Martí i Pol, Maria-Mercè Marçal, Miquel Bauçà, Feliu Formosa i Marià Manent, entre d’altres.

Organitza: Biblioteques de Barcelona

 

Club de lectura e-reader: Casa de misericòrdia,de Joan Margarit
A les 19.00 h
Biblioteca Francesca Bonnemaison (c. de Sant Pere Més Baix, 7)
Autors participants: Narcís Perich

Biblioteques de Barcelona ha organitzat un club de lectura amb llibres electrònics. La sessió del mes de maig estarà dedicada a la poesia i comptarà amb la presència del poeta Joan Margarit, que parlarà del seu poemari Casa de misericòrdia i llegirà des de la pantalla d’un llibre electrònic alguns dels seus poemes.

Presenta i modera l’acte: Antonio Lozano, crític literari
Organitza: Biblioteques de Barcelona

 

«Poètiques interconnectades. Dels campanars a les xarxes socials d’Internet»
A les 20.30 h
Fundació Antoni Tàpies (c. d’Aragó, 255)

Autors participants:
Llorenç Barber: poeta fonètic, cantant i músic
Roser Bover: artista
Roger Costa-Pau: poeta
Kònic Thtr:
Alain Baumann: músic, artista multimèdia i investigador de nous sistemes per produir so
Rosa Sánchez: artista multidisciplinària i multimèdia, performer i coreògrafa
Miquel Àngel Marín: músic i poeta
Montserrat Palacios: cantant
Carme Torrent: dansa i interpretació
Amb la col·laboració d’Adolf Alcañiz i d’Ester Xargay

Recital interactiu amb comunicació telemàtica que, a manera de trencadís audiovisual, combina les actuacions simultànies de poetes, artistes i músics, dutes a terme en diversos escenaris. Aquests se sumen per conformar-ne un de sol —que Kònic Thtr ha dissenyat especialment per a aquest encontre—, en el qual cada poètica particular es difon i conjuga per revelar una altra realitat a través dels diferents llenguatges emprats. 

 

Enrenou 2: Apushasha, amb Macromassa i Accidents Polipoètics
A les 20.30 h
La Poderosa (c. de la Riereta, 18, 2n)
Autors participants: Macromassa (Víctor Nubla i Juan Crek) i Accidents Polipoètics (Xavier Theros i Rafael Metlikovez)

Dos grups de referència de l’underground barceloní s’uneixen per primera vegada per recuperar el conjunt de textos del cicle Apushasha: Folklore de Viaje Pérez, en la consecució definitiva coneguda com a Apushasha: el punto 3.502, de Crek i Nubla. Diverses sorpreses per als assistents. Números amb animals. Dos conjunts històrics de creadors a mig camí entre la música i la poesia ens proposen un espectacle espaterrant, hilarant i sacsejador.

Organitza: La Poderosa

 

«Bells verds: viatges al plaer entre segles». Lectura ardent de Pepa López i Biel Mesquida
A les 22.00 h
Verger del Museu Marès (pl. de Sant Iu, 5-6)
Autors participants: Biel Mesquida i Pepa López

Lectura de poemes hedonistes, luxuriosos, pornogràfics, d’amor i de sexe i viceversa entre els cossos que van forts amb l’humor i el gust com a lubrificació. La cantarella de les gloses verdes populars mallorquines s’encreua amb les paraules incandescents del Llibre de l’Amic i de l’Amat de mestre Ramon Llull. Anònims picants i grollers dels segle xvii són els preludis dels concrets coents del segle xx amb els poetes dels dos sexes de l’esperit Cediel, Estellés, Marçal, Massanet, Mesquida, Mezquita i Ramis. La complicitat de Biel Mesquida i Pepa López al servei de literatura d’alta temperatura.

 

I també …

«L’art de la paraula»
A les 19.00 h
Casa Menorca (c. de la Diputació, 215 - entrada per la cafeteria)

Amb Francesc Parcerisas, Felipe Servulo, M. Lluïsa Pazos i Carles Duarte i Fina R. Palau i Assumpció Forcada, que cantaran alguns dels seus poemes. Dins del VII Cicle de Poesia a la Casa Menorca.

Coordina i presenta: Assumpció Forcada

 

Mels i frescors vaig buscant / per als meus llavis secs
A les 19.00 h
Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (c. de Sant Pere Més Baix, 7)

Taula per parlar sobre el sentit de l’oralitat en la creació poètica en el dia del 147è aniversari de la publicació de Cantares gallegos, de Rosalía de Castro, amb la intervenció de les poetes Lucía Aldao (gallec), Miren Artetxe (basc), Laia Noguera i Cèlia Sánchez-Mústich (català).

Presenten: Helena González i Francesco Ardolino
Organitza: Centre Dona i Literatura (UB)
Col·laboren: Secció de Basc de la Universitat de Barcelona i Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

 

Lectura de poetes catalans
A les 19.30 h
Centre Cívic Zona Nord (c. de Sant Feliu de Codines, 92)

Es farà també una breu introducció històrica als Jocs Florals. Organitzat per l’Associació d’Arts Poètiques Audiovisuals i Teatrals Iguanas, en col·laboració amb la delegació de Nou Barris del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i amb el CEIP Mestre Morera.

 

Un llop fugint d’un eixam de trons. Una antologia d’Els Imparables
A les 20.00 h
Preu: 4 €
Teatre Romea (c. de l’Hospital, 51)

Espectacle amb música en directe. Amb Dafnis Balduz, Paula Blanco, Abel Coll, Ricard Farré, Georgina Latre, Ricard Serra i Ernest Villegas, amb dramatúrgia de Jordi Faura a partir de poemes d’Els Imparables.

Direcció: Abell Coll i Jordi Faura
Producció general: Fundació Romea per a les Arts Escèniques

 

«Recordant Pablo Neruda i vivint Nicanor Parra»
A les 20.00 h
La Casa dels Contes (c. de Ramón y Cajal, 35)

Sessió oberta per a qui vulgui llegir i comentar aquests dos poetes xilens.