<— Diumenge 16 de maig —>Tornar

«Tria d’asos. Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Màrius Torres»
A les 19.00 h
Cementiri de Poblenou (c. del Taulat, 2)
Autors participants: Ricard Garcia, Xavier García i Vinyet Panyella, sobre Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Màrius Torres, i la col·laboració especial d’Adrià Grandia (viola de roda)

Tres poetes acarats davant la Desconeguda com tres hierofants. El misteri, el sagrat, la paraula, això és, la poesia com una litúrgia. O no. La solitud parlada o parlar la solitud. Recerca de l’absolut dins el no-res. O el no-res com a absolut. És el poema una simetria del subjecte? O és el poema la simetria de si mateix? Tres poetes escapçats que, en la veu de tres rapsodes i un músic, recorden el privilegi que posseïm en ser llenguatge. En el marc neomedievalista, modernista, neogòtic i neoclàssic del cementiri de Poblenou.

 

Laboratori a La Poderosa: Carmelo Salazar, Núria Martínez i Roger Peláez
A les 19.30 h
La Poderosa (c. de la Riereta, 18, 2n)
Autors participants: Carmelo Salazar, Núria Martínez Vernis i Roger Peláez

Amb voluntat de deixar petjada —de generar i no només de mostrar—, enguany engeguem una nova secció de Barcelona Poesia: un taller a porta tancada que convida una sèrie de creadors a treballar a partir del contacte contaminant de les seves disciplines. El taller s’obrirà al públic l’últim dia, per ensenyar-ne el resultat escènic o simplement per fer una posada en comú del procés.

 

«Els bertsolaris: l’art de cantar rimes improvisades»
A les 20.00 h
Verger del Museu Marès (pl. de Sant Iu, 5-6)
Autors participants: Unai Agirre (bertsolari), Ainhoa Aranburu (temes) (traductora al català), Maialen Lujanbio (bertsolari)

El bertsolarisme, vet aquí una de les tradicions poètiques més sostingudes i seguides al País Basc. L’art dels bertsolaris, que en èuscar vol dir «faedors de versos», ens obre al món de la improvisació més genuïna i emblemàtica de la saviesa literària i oral d’Euskal Herria. Cada quatre anys se celebra el concorregut i aplaudit Campionat Nacional de Bertsolaris, i en l’edició del 2009, per primera vegada, una dona, Maialen Lujanbio, n’ha estat guanyadora. Ella, juntament amb Unai Agirre (finalista al Campionat de Bertsolaris de Guipúscoa, 2007), ens acostaran als fonaments de la consciència d’un poble, d’una cultura i d’una llengua. Estibaliz Lizaso farà, des de l’escenari mateix, la traducció directament al català del cants que improvisaran els bertsolaris.

 

The Ugly Americans: Lydia Lunch, Bibbe Hansen, Eugene S. Robinson i Bryan Lewis Saunders
A les 21.00 h
Pati del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Autors participants: Lydia Lunch, Bibbe Hansen, Eugene S. Robinson i Bryan Lewis Saunders

A fi de combatre la imatge idíl·lica dels Estats Units que ens impacta cada dia, quatre provocadors i mestres de l’spoken word sense floritures ens ensenyaran la part menys amable i amagada de la vida als Estats Units. Comandats per Lydia Lunch, especialista en bregues de tota mena, Eugene S. Robinson, Bibbe Hansen i Bryan Lewis Saunders arriben a Barcelona per obrir camins molt diferents en la paraula: la força i la ràbia d’Eugene S. Robinson, la rebel·lia de Bibbe Hansen i el retrat acarnissat de Bryan Lewis Saunders. Tots ells se serveixen de la paraula, la performance, la música i de vegades del vídeo per construir en conjunt un retrat brutal i hilarant d’una realitat que ells coneixen a fons.
The Ugly Americans és una proposta de Lydia Lunch, escriptora i artista establerta a Barcelona des de fa uns anys, mestra reconeguda de l’spoken word i de la radicalitat en temes com el sexe, la violència i la memòria, amant de la confrontació per damunt de tot i companya de viatge de gent tan diversa com Karen Finley, Sonic Youth i Richard Kern, a banda dels tres autors que ha volgut convidar per a aquesta sessió tan especial.


Bibbe Hansen (Nova York, 1953), filla de l’artista Fluxus Al Hansen i de l’actriu Audrey Hansen i mare del cantant Beck, té un recorregut vital molt intens que arrenca amb participacions en diversos films i el grup que va formar amb la filla de Jack Keruouac i que continua amb una etapa de delinqüència juvenil que inspiraria a Andy Warhol el film Prison¸que ella mateixa va protagonitzar quan encara era menor d’edat. Amb Andy Warhol va col·laborar en altres films, així com amb el director Jonas Mekas. És un referent de la vida cultural de Nova York des de fa unes quantes dècades i, fruit de tot el periple vital i creatiu, actualment està immersa en la redacció de les seves memòries.


Eugene S. Robinson, escriptor, músic i boxejador criat a Nova York, és un dels pocs escriptors que es creu cada paraula que escriu i que, si cal, està disposat a demostrar-ho sobre un ring. Ha col·laborat en innombrables mitjans de tota mena, ha participat en un dels pitjors films de tots els temps i alts films de detectius, és vocalista del grup Oxbow i un expert en diversos tipus de lluita. Un dels seus llibres més coneguts tracta justament de la lluita: FIGHT: Everything You Ever Wanted to Know About Ass Kicking But Were Afraid You'd Get Your Ass Kicked for Asking (2007). Acaba de publicar la novel·la A Long Secret.


Bryan Lewis Saunders barreja textos, so, vídeo i performance per documentar el malson americà amb tota la seva cruesa. El seu treball suposa un renaixement del vessant més radical de l’spoken word, en un lloc a mig camí entre John Giorno, Henry Rollins i Lydia Lunch. Els seus recitals, sempre acompanyats de música experimental i vídeo, són el que ell anomena stand-up tragedies, una exploració de la tragèdia humana i una manera de fer-ho socialment acceptable . Lunch el defineix com “hilarant, horrorós i brutalment honest, el fill bastard de William Burroughs, Antonin Artaud i l’actor Crispin Glover.

 

Fora lo dogal! Ton Rulló i la Pegebanda
A les 22.00 h
Verger del Museu Marès (pl. de Sant Iu, 5-6)
Autors participants: Ton Rulló (veu, guitarra i pandero), Jordi Pegenaute (guitarres i veu), Anjel Salanueva (mandolina, bouzouki i mandola), Marc Vila (percussions) i Karina Vizcaíno (veu)

El que caracteritza poèticament Ton Rulló és la seva encomiable tasca de recuperació de textos i cançons dels segles xvii i fins a començament del xx. Rulló els fa reviure en veu i música juntament amb Jordi Pegenaute, tot contemporaneïtzant-los. Ton Rulló ens contarà cròniques i llegendes que envolten el llegat folklòric que ell canta, i que aplega, amb cançons de collita pròpia, als discos Fora lo Dogal! (2007) i Menja i calla! (2009). Hi bategarà l’imaginari popular amb romanços, cançons de bressol, de bandolers, tocs de festa i ball i tot un repertori de musiqueries que han fet història.

 

I també …

5 confiters de la paraula
A les 13.00 h
Bar La Confitería (c. de Sant Pau, 128)

Amb Remo Di Filippo, Ramón Pereira, Magda Guillén, Xavier Sabater i Irene Lasen

«Encavallada»
A les 19.00 h
Ateneu Barcelonès (c. de la Canuda, 6)

En aquest recital, el grup OmbraKdiu (format pels poetes Leonci Canals, Lola Irún, Joan Naval, Josep Renau, Núria Rodergas i M. Teresa Saladrigas) mostrarà les diverses veus poètiques dels seus components.

Col·labora: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès

 

Recital de poesia del grup “Gargots”
A les 21.45 h
Bar Fantástico (Passatge Escudellers, 3)