<— Dissabte 15 de maig —>Tornar

Marató poètica en homenatge a J. V. Foix
L’estrany no m’és estrany
De 10.00 a 20.00 h
Llibreria Catalònia (rda. de Sant Pere, 3)

J. V. Foix és un poeta essencial per entendre l’evolució de les avantguardes artístiques i literàries catalanes. Virtuós de la llengua, Foix és un treballador infatigable que ha enriquit les possibilitats mètriques de la poesia catalana, aportant un visió estètica moderna i alhora assentada a la tradició: M’exalta el nou i m’enamora el vell…, proclama en un dels seus poemes més emblemàtics. Introductor del futurisme, garant del grup Dau al Set, Foix vertebra l’evolució de la literatura i del pensament artístic del segle xx.
Condueix: Jordi Cervera

Cal fer inscripció prèvia, del 3 al 13 de maig (tel.: 934 813 310, o bé a/e: jvalls@llibreriacatalonia.com o mcolomer@llibreriacatalonia.com). Cal deixar el nom, el cognom, un telèfon o una adreça electrònica de contacte, i l’hora aproximada preferida per fer la lectura. Posteriorment, des de la llibreria es confirmarà la inscripció i l’hora assignada.

Organitza: Llibreria Catalònia

 

«…Y se llamaba Miguel»
A les 12.00 h
Activitat infantil (a partir de 4 anys)
Biblioteca Fort Pienc (c. de Ribes, 14)
Autors participants: Alfredo Becker, a partir de textos de Miguel Hernández

La vida i la poesia de Miguel Hernández explicada i cantada a través del titella d’una cabra que pertanyia al ramat que el poeta pasturava de jove. El conte, les cançons i la màgia dels titelles ens demostren que la poesia és un joc de nens. A càrrec d’Alfredo Becker.

Organitza: Biblioteques de Barcelona

 

Un tomb poètic per Barcelona. Pugeu a l’autobús de les odes!
A les 18.00 h (sortida autobús) i 20.00 h (recital a la Biblioteca Jaume Fuster)
Itinerari en autobús i Biblioteca Jaume Fuster (pl. de Lesseps, 20-22)
Autors participants: Jordi Valls, Lluís Calvo, Laia Noguera i David Caño
Itinerari del bus poètic:
Sortida a les 18.00 h del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Parades:
Mirador de Miramar (pl. de Carles Ibáñez, Montjuïc)
Tèrmica de Sant Adrià de Besòs (av. d’Eduard Maristany, 26: parada de l’estació de tren de Sant Adrià de Besòs)
Castell de Torre Baró (ctra. Alta de les Roquetes)
Recital a les 20.00 h a la Biblioteca Jaume Fuster (pl. Lesseps, 20-22, tel.: 933 684 564)

Un viatge que resseguirà, sobre el terreny, la visió poètica urbana que ha arrelat des de la reinstauració dels Jocs Florals de Barcelona i les odes dedicades a Barcelona. Una tradició que arrenca arravatadament amb Verdaguer i que, més tard, va merèixer una agosarada resposta de Maragall a la «Nova oda a Barcelona». Alhora, no s’oblidarà la frustració de l’exili a l’oda de Pere Quart, ni les inquietuds urbanes de poetes com Perucho, Comadira i Goytisolo, i s’arribarà a l’actual «Última oda a Barcelona», de Calvo i Valls.

 

Maragall a la carta
A les 19.30 h
Casa Museu Joan Maragall (c. d’Alfons XII, 79)
Autors participants: el públic

Us convidem a una mena de jam session a l’entorn de l’obra poètica de Joan Maragall. Us convidem a llegir el poema de Maragall que vulgueu. Us convidem a prendre un te i a llegir i escoltar poemes de Maragall en un lloc de privilegi: el jardí de casa del poeta. Us convidem a recordar el primer poeta català modern per celebrar els 150 anys del seu naixement. Us convidem a ajudar-nos a demostrar la vigència i l’actualitat dels poemes de Maragall.

Coordina: D. Sam Abrams i Dolça Tormo

 

«Rambla contra Rambla»
A les 20.00 h
Sales d’exposició del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Autors participants: Cristina Peri Rossi, Josep Pedrals i Miquel de Palol

En el marc de l’exposició «Guia secreta de la Rambla», us proposem un recital a tres veus de diferents procedències, edats i estètiques, unides pel seu amor a una Rambla que els ha marcat i els desperta les sensibilitats més contraposades: des del lirisme de l’alba que encega les pupil·les del noctàmbul a la massificació turística dels últims temps, passant per les corredisses llibertàries dels setanta. Miquel de Palol, més conegut com a novel·lista però que també té una important producció poètica, Cristina Peri Rossi, uruguaiana de naixement establerta a Barcelona des del 1974, poeta àcrata i compromesa, i Josep Pedrals, jove malabarista de les paraules, seran els tres vèrtexs d’aquest trio que cantarà la Rambla des d’un dels seus més bells epicentres, el Palau de la Virreina.

 

Noves coordenades
A les 21.00 h
Pati del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Autors participants: Peru Saizprez (Perú-Madrid), María Eloy-García (Andalusia), Max Besora (Catalunya), Blancallum Vidal (Catalunya)

Una oportunitat per creuar veus diferents que estan desenvolupant el seu treball a diversos punts de l’Estat espanyol. En un moment d’efervescència poètica a ciutats com Madrid, Còrdova i Sevilla, Barcelona, amb la seva llarga tradició, vol actuar de punt de trobada. Peru, el poeta més desconegut del món, madrilimeño i escriptor de less sellers, és un incansable investigador de les altres dimensions i llenguatges poètics més enllà del paper. Ha publicat Sexo satélite (2003), Un corazón con pelos (2006) i Masturbación en la mesa sin cuenta (2009). María Eloy-García, nascuda a Màlaga el 1972, és una de les joves poetes andaluses que més està sorprenent per les seves transgressions a mig camí entre la filosofia i la cultura ultrapopular. Ha publicat Cuánto dura cuanto (2007), amb el qual s’ha consolidat per saber escanejar el present amb una mirada burleta i crua. Max Besora participa en recitals públics en bars de Barcelona i la rodalia des de fa uns quants anys. Ha publicat un llibre, L’espectre electromagnètic, i defineix els seus textos breus com una mena de pregàries religioses plenes de petits moviments sísmics espirituals. Blancallum Vidal, la més jove dels quatre, és ja una veu indiscutible de la nova poesia catalana. Els seus recitals desprenen energia, lleugeresa àcida i glopades d’aire i de terra molla. Plena de tots els paisatges on ha viscut, ha publicat La cabra que hi havia i amb Enric Casasses ha protagonitzat diversos diàlegs poètics.

 

Joan Margarit, David Castillo i David Mengual Trio
A les 22 h
Pati de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47)
Autors participants: Joan Margarit, David Castillo i David Mengual Trio

Paraula i jazz amb dos mestres de la poesia i un trio de jazz d’alta volada comandat per David Mengual. Joan Margarit, un clàssic indiscutible de ple dret, fa anys que combina la seves paraules amb el jazz, sempre al costat de músics de primera línia. En aquest cas ho fa compartint l’escenari amb la complicitat David Castillo, poeta i activista poètic, i el trio de David Mengual, que ja ha col·laborat amb tots dos anteriorment. Promet ser un recital d’alta intensitat, amb dues veus molt diferents que s’uneixen per la seva passió pel jazz. A banda dels seus llibres, ben coneguts i apreciats, Margarit ha publicat el disc Paraula de jazz, amb Pere Rovira i els músics Perico Sambeat, Xavier Monge i David Mengual. Castillo, per la seva banda, ha publicat el llibre-cd Menta i altres poemes, amb composicions de David Mengual sobre els poemes de Castillo interpretades pel grup Free Spirits 500 mg.

 

Ajo + Don Simon y Telefunken
A les 23.00 h
Pati del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Autors participants: Ajo i Don Simon y Telefunken

La micropoetisa Ajo, abanderada de la poesia que està sacsejant Madrid, visita Barcelona Poesia amb el grup interestel·lar Don Simón y Telefunken. Ajo és cantant, poeta, agitadora i personatge de referència de la cultura underground de Madrid. Com a cantant i lletrista de Mil Dolores Pequeños edità entre 1992 i el 2000 quatre àlbums i alguns singles, entre els quals destaca l’EP De la piel pa dentro mando yo amb Antonio Escohotado, que ha esdevingut un himne antiprohibicionista. Actualment és la responsable del festival de poesia i polipoesia Yuxtaposiciones, a la Casa Encendida de Madrid. El seus poemes són breus, punxants i plens d’ironia i sarcasme. Té dos llibres editats: Micropoemas (2004) i Micropoemas 2 (2007), dos èxits sense precedents en la micropoesia universal. Ha col·laborat amb destacats músics com Javier Corcobado, Javier Colis i Mastretta, entre d’altres. Don Simon y Telefunken, per la seva banda, afirmen haver estat part de la big band que va amenitzar el Big Bang, tot i que els responsables de l’únic disc que han editat fins ara, Música de vanguardería, el grup es va formar fa una dècada en algun lloc de Tarragona. Alguns han definit el seu estil com música tradicional espacial, però de l’espai interior no de l’exterior. Altres l’han definit com la unió dels sons més estranys de la música experimental amb les alegres cançonetes dels programes de Disney de dissabte al matí. Armats amb instruments de tota mena, alguns procedents de qualsevol botiga de joguines, han col·laborat assíduament amb galàctics com Pau Riba, Pascal Comelade i Enric Casasses.

 

I també …

«Ciento volando»
A partir del 15 de maig
Llibreria Pròleg (c. de Sant Pere Més Alt, 46)

Instal·lació poètica de Paloma Rodríguez. Les paraules volen lliures fora de la gàbia…

Lectura de poemes guiada pels poetes Laura López i Martí Noy
A les 18.00 h
Acte obert
Espai Escènic Tísner.Centre Cívic Cotxeres Borrell (c.deViladomat, 2-8)

 

Cicle Entre Amigues
A les 18.30 h
Llibreria Pròleg (c. de Sant Pere Més Alt, 46)

Amb Juana Castro, que ve des de Còrdova per presentar el seu nou llibre, La bámbola, i la poeta barcelonina Roser Domènech Oliva, amb el seu llibre Blanc és oblit.

Coordina: Nora Almada
Presenten: Luisa Fortes i Nora Almada

 

«Taula emparaulada»
A les 19.00 h
Ateneu Barcelonès (c. de la Canuda, 6)

Els membres del grup Escac al Vers (format pels poetes Gemma Arimany, Sílvia Bel, Trini Casas, Joan Franch, Jordi Muntané, Marisa Olivera, Oriol Prat, Rossend Sellarès i Pere Urpí) intentaran, amb aquest recital poètic, despertar els sentits dels assistents a través de la degustació de poemes cuinats a foc lent amb textures, aromes i sabors diversos: dolç, salat, amarg, àcid, picant… Amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

 

«Amics perduts - lost friends - amis perdus - amigos perdidos»
A les 19.30 h
Sala Otman (c. de la Cirera, 4)

Recital de poesia i música a càrrec de Luno, Princesa Inca, Jordi Cerrada, Jade, Eudald Escala, Jesús Martínez, Pepa Cantarero, Jaume Muelas, Jaume Escala, Arnau Vilardebó i José Membrive.

Organitza: MuPoCat

 

Qué é a poesía?
A les 19.30 h
CGB - Centro Galego de Barcelona (la Rambla, 35-37)
Perfomance de música, llum i pintura (espectacle amb dret a fumar). Presentat pel grup 3 hijosD (Dani Berdala, Edu López i Arturo).

 

«Precital a la post - poesia ictòpica, aictòpica i antiictòpica»
A les 20.00 h
MX ESPAI 1010 (c. de la Llibreteria, 7)

Amb intervencions de Nora Ancarola, Andriy Antonovskiy, Azahara Cerezo, Mari Chordà, Marta Darder, Catalina Girona, Carles Hac Mor, Patricia Tosquella, Ester Xargay, Marga Ximenez i David Ymbernon.