NOTÍCIES

ÍNDEX DE NOTÍCIES
Inauguració de la rehabilitació del carrer Barcelona de L'Havana

Barcelona col·labora en la recuperació de L’Havana Vella declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

El projecte de cooperació internacional es va iniciar el 2005.

El comissionat de Cooperació Internacional, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Vila, i el director de l’Oficina de l’Historiador de la ciutat de L’Havana, Eusebio Leal, inauguren el dia 7 de juliol la rehabilitació del carrer Barcelona de la capital cubana que s’ha dut a terme els últims quatre anys en el marc d’un projecte de cooperació directa entre ambdues capitals. També hi seran presents els representants de l’Assemblea Popular de Ciutat Havana i del Ministeri per a la Inversió Estrangera i la Cooperació (MINVEC). La inauguració comptarà amb l’actuació dels artistes catalans Sílvia Pérez Cruz i Raúl Fernández i de la Coral Cubana i Pancho Amat.

El projecte, iniciat l’any 2005 , ha tingut com a objectius principals millorar les condicions de vida de 55 famílies residents al carrer Barcelona a través de la reforma d’11 finques i la creació d’un centre cultural i un parc. El pressupost global de la intervenció ha estat de 554.126 €, dels quals l’ajuntament barceloní ha aportat 369.636 €.

S’hi ha rehabilitat integralment 11 edificis (façanes, cobertes i elements comuns) així com zones interiors; també s’ha remodelat el Parc Barcelona s’ha actuat sobre els vials i la il·luminació del carrer. S’ha tingut una especial cura sobre l’edifici número 63 del carrer que es trobava en un estat deplorable i que, a més alberga l’espai cultural Barcelona-Havana.

La tasca de recuperació dels valors socio-culturals i patrimonials es va iniciar pel centre històric de l’Havana Vella, en raó de la necessitat de conservar-lo, i es deu a l’existència de l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat que, des de la seva creació, el 1938, es dedica a la protecció i rehabilitació dels monuments i llocs històrics de la ciutat com a signes d’identitat nacional.

És en aquest marc que cal considerar l’empremta que la cultura catalana ha deixat a l’Havana, especialment en allò que fa referència a l’arquitectura, motiu pel qual es van incentivar les aliances entre les ciutats de L’Havana i Barcelona, en potenciar projectes de cooperació encaminats a la rehabilitació del fons d’habitatges construïts, amb especial èmfasi en els immobles d’estil modernista, a partir de l’experiència que Barcelona té en la conservació del seu patrimoni.

Si bé el conveni de cooperació entre ambdues ciutats es va signar fa quatre anys, la voluntat dels governs locals d’intensificar i estrènyer les relacions es va iniciar el 1991.

El propòsit principal de la rehabilitació del carrer Barcelona, la primera fase del qual s’inaugura ara, ha estat atenuar un dels problemes més greus als quals ha de fer front el territori: el deteriorament del fons d’habitatges socials, alhora que dinamitzar aquest barri del municipi Centre Havana des del punt de vista cultural.

Per part de l’ajuntament barceloní, el projecte s’ha dut a terme a través dels departaments de Cooperació internacional, Solidaritat i Pau i d’Urbanisme i Infraestructures, seguint tots els estandars de qualitat que s’aplicarien a Barcelona, d’acord amb els següents objectius específics :

  1. Recuperar els valors de l’immoble Barcelona 63 tot mantenint el seu ús com a habitatge multifamiliar als nivells superiors.
  2. Crear l’espai “Barcelona-L’Havana” en la planta baixa de Barcelona 63, el qual constituirà un centre de promoció cultural per contribuir a la divulgació de la cultura catalana i enfortir els llaços de relació entre ambdós pobles.
  3. Construir dos nous habitatges per a reubicar les famílies que habitaven la planta baixa de l’edifici.
  4. Rehabilitar el conjunt d’edificis ubicats als carrer Barcelona, entre Águila i Amistat, tot seguint una estratègia que implica la intervenció en tots aquells elements constructius, que pel seu estat de deteriorament, atempten contra la prolongació de la vida útil de l’immoble i les condicions de vida dels seus habitants.
  5. Rehabilitar el parc ubicat a l’illa d’intervenció així com l’enllumenat públic, les voreres i els vials.

El projecte final ha estat fruït de la col·laboració dels serveis tècnics d’ambdues ciutats i va comptar amb processos d’informació i participació del veïns. La seva execució, però, s’ha vist endarrerida pels diferents huracans que han colpejat l’illa de Cuba aquests darrers anys.

En l’actualitat s’està treballant en la segona fase d’aquest projecte consistent en la rehabilitació de l’edifici número 55 del carrer així com en la construcció d’un nou edifici d’habitatge social amb capacitat per a 21 vivendes.

Imatges cedides per TVE