Inici > Governs en el camí a Copenhaguen > Polítiques internacionals en la lluita contra el canvi climàtic

Imprimeix la pàgina:

Polítiques internacionals en la lluita contra el canvi climàtic

Els principals acords internacionals vigents en matèria de canvi climàtic són el Conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic i el Protocol de Kyoto.

El primer reconeixement internacional del problema del canvi climàtic i de la necessitat d'actuar va tenir lloc, l'any 1992, en el marc de la Cimera de la Terra celebrada a Rio de Janeiro, quan es va aprovar el Conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, com a element central dels esforços mundials per combatre l'escalfament de la Terra. El Conveni marc va entrar en vigor el 21 de març de 1994 i actualment l’han ratificat 193 estats (vegeu-ne l’estat de ratificació actualitzat).

L'objectiu del Conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic és l'estabilització de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera a un nivell que eviti interferències antropogèniques perilloses en el sistema climàtic. Des que va entrar en vigor, les parts en la Cimera –els països que han ratificat, acceptat o aprovat el tractat o s’hi han adherit- es reuneixen anualment en la Conferència de les Parts (coneguda com a COP, per les sigles en anglès: Conference of the Parties).

L’objectiu és impulsar i supervisar l’aplicació del Conveni i continuar les converses sobre la manera més indicada d’abordar el canvi climàtic. Les successives decisions adoptades per les COP en els seus períodes de sessions constitueixen ara un conjunt de normes per a l’aplicació pràctica i eficaç del Conveni.

El desembre de 1997, després de dos anys i mig de negociacions, es va celebrar a Kyoto (Japó) la tercera Cimera sobre el Clima. L'objectiu de la Cimera de Kyoto era establir un protocol vinculant de reducció de les emissions. Com a resultat, 38 països industrialitzats es van comprometre a assolir una reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle d'un 5,2% per al període 2008-2012 respecte dels nivells de l'any 1990.

El Protocol de Kyoto va entrar en vigor el 16 de febrer de 2005 i, fins ara, 189 països l’han ratificat (vegeu-ne l’estat de ratificació actualitzat).

L’entrada en vigor del Protocol de Kyoto va permetre, entre d’altres, la posada en marxa dels Acords de Marràqueix (2001) (normes bàsiques d’aplicació dels mecanismes flexibles del Protocol) i, el que és més important, va constituir l’impuls a una nova fase d’esforços internacionals per combatre el canvi climàtic més enllà del 2012.

En l’actualitat, ens trobem en una fase d’intensa negociació per tal de definir un acord de futur a la COP15 de Copenhaguen, per a després del 2012, que pugui aplegar tots els països de manera significativa, tant els d’economia més desenvolupada com els Estats Units, el Japó, el Canadà, Austràlia o la UE, però també els països en vies de desenvolupament econòmic emergent com són Sud-Àfrica, el Brasil, Mèxic, l’Índia o la Xina.

Documents relacionats

Enllaços externs relacionats