Barcelona, ciutat de ciència
Destaquem

Homenatge al Dr. August Pi i Sunyer

AHCB-AF. Pérez de Rozas

El proper dimarts, 18 de desembre, Barcelona Ciència 2007 recorda la figura del Dr. August Pi i Sunyer, amb la descoberta, a les 13:00 hores, d’una placa dedicada a la memòria d’aquest fisiòleg nascut a Barcelona el 1879. La placa en memòria a l’il·lustre metge i científic quedarà instal·lada al número 20 del carrer Girona, la casa on va viure August Pi i Sunyer.
Llicenciat en medicina a la Universitat de Barcelona el 1899, August Pi i Sunyer es va doctorar un any més tard a Madrid. Els primers anys del segle XX els va dedicar a la docència a Barcelona i Sevilla i el 1906 va presidir la comissió executiva del primer Congrés d’Higiene de Catalunya. El Dr. Pi i Sunyer va compaginar el món acadèmic amb l’exercici clínic de la medicina; va dirigir l’Institut de Fisiologia de la Mancomunitat (1920); va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans, fundador de la Societat Catalana de Fisiologia i director de la publicació Treballs de la Societat de Biologia (1913-1938); promotor del Congressos de Metges de Llengua Catalana i va assistir i participar en nombroses trobades internacionals, com les de medicina de Madrid (1903) i Budapest (1909), de psicologia de Moscou (1930) i París (1937), i de fisiologia i ciències fisiològiques, des del de Heidelberg (1907) fins al de Brussel·les (1956). El van nomenar doctor Honoris Causa diferents universitats internacionals, com la de Tolosa, Halle, Caracas i l’Havana; va ser membre de la Junta de Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas de España, del Consell de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Patronat de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona.
El seu perfil va més enllà de la ciència: coneixedor i entusiasta de la música, va ser president de l’Associació de Música de Cambra de Barcelona. Fundador de la Unió Federal Nacionalista Republicana (1916). El 1939 es va exiliar primer a França i després a Veneçuela, on va viure fins al 1963, any en què es va traslladar a Mèxic, on va morir el 1965. August Pi i Sunyer va signar nombrosos treballs de medicina i d’altres de literaris, com La novel·la del besavi o Sunyer metges, pare i fill, amb material dels records familiars i algunes poesies.

More [+]

Ministerio
Documento sin título