Barcelona, ciutat de ciència
Destaquem

Exposicions de Ciència

Esquelets. COAC

El Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (Plaça del Rei, s/n) acull l’exposició L'arqueologia a Barcelona. Un passat amb futur, que presenta la metodologia de l’arqueologia com a disciplina científica. La mostra posa en relleu que Barcelona és un jaciment únic, amb una activitat arqueològica creixent, que ajuda a reconstruir els escenaris de vida de la nostra ciutat: remodelació del Barri Gòtic, obertura de la Via Laietana... i com en els últims vint-i-cinc anys, ha viscut una transformació urbanística, arran de les Olimpíades 1992 i el Fòrum 2004. També presenta com la modernització arquitectònica de la ciutat, amb nous reclams turístics i de negocis, ha fet que l’activitat arqueològica s’incrementés paral·lelament a totes aquestes transformacions urbanístiques. En conseqüència, el coneixement històric que en tenim avui dia és més gran, més ric i més divers. Aquesta exposició vol fer una presentació d’aquests resultats fruit dels últims vint-i-cinc anys d’intervencions, així com explicar la metodologia seguida a través d’aquesta disciplina per transformar dades de camp en explicacions històriques.
Un altre exemple és Atrapats al gel. La llegendària expedició a l’Antàrtida de Shakleton, una mostra que documenta el viatge a l'Antàrtida de Sir Ernest Shackleton va fer a l'agost del 1914, pocs dies abans d'esclatar la Primera Guerra Mundial. Amb una tripulació de vint-i-set homes van partir per enfrontar-se a un repte agosarat: travessar a peu el continent austral. Conscient de la repercussió que havia tingut la documentació gràfica d'exploracions antàrtiques anteriors, Shackleton va fer que el fotògraf australià Frank Hurley formés part de la tripulació de l'Endurance i s’ocupés de documentar el viatge d'una manera exhaustiva. El resultat és una col·lecció molt completa de material fotogràfic i cinematogràfic de Hurley, on es veu la bellesa i la força de l'impressionant món de glaç que l'envoltava, la majestuositat i la terrible destrucció del vaixell, i l'heroica lluita diària de la tripulació per sobreviure. Atrapats al gel es pot veure al Museu Marítim de Barcelona (Avgda. de les Drassanes, s/n) fins al 24 de febrer.
Altres exposicions que es poden veure en el marc del programa ens acosten al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona que acull Esquelets, una mostra que presenta la relació que existeix entre l’estructura del món animal i la del món arquitectònic, utilitzant com a argument l’estudi de les diverses tipologies de les estructures. Esquelets es pot visitar fins al 5 de gener del 2008, al COAC (Plaça Nova, 5).
Una altra proposta en apropa fins a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on es recorda, a través d’una exposició, el 125 aniversari de la fundació del Servei de Neurologia d’aquest centre hospitalari, el primer que va existir a Espanya. Es tracta d’una exposició fotogràfica, 125 anys de Neurologia, que es pot veure fins al 15 de desembre.
I una cinquena exposició ens acosta a Sabadell, a Institut de Paleontologia Miquel Crusafont (Escola Industrial, 23). Es tracta de Dinosaures d’Ana una exposició que mostra amb textos, fotografies i dibuixos el món dels dinosaures, quines són les seves característiques i com treballen els paleontòlegs en el camp, i en el laboratori. La mostra se centra en la història del jaciment ANA,situat a la província de Castelló, i explica, a partir d’una reconstrucció a escala, com era la comarca d’Els Ports fa 115 milions d’anys i dóna a conèixer les restes dels Iguanodonts i altres dinosaures carnívors a partir de fòssils originals i rèpliques. Dinosaures d’Ana es pot visitar fins el juny del 2008.

More [+]

Ministerio
Documento sin título