Barcelona, ciutat de ciència
Destaquem

Josefina Castellví, pregonera de les Festes de la Mercè

Festes de la Mercè

L’oceanògrafa Josefina Castellví, que va liderar la instal·lació de la Base Antàrtica espanyola a l’Illa de Livingstone, inaugurada el gener del 1988, donarà el tret de sortida a les festes de la Mercè 2007. Serà al Saló de Cent de l’Ajuntament, divendres 21, a les 19:00 hores. El pregó es podrà seguir a través d’una pantalla gegant instal·lada a la Plaça Sant Jaume. La pregonera d’aquest any és un referent de la ciència a Barcelona, no només pels seus projectes i investigacions, sinó per la seva lluita personal per obrir camí a les dones en l’àmbit de la ciència. Nascuda l’1 de juliol de 1935, la seva trajectòria comença a l’actual Institut de Ciències del Mar, del CSIC, una institució que avui compta amb majoria de dones en la seva plantilla. La seva experiència al continent gelat –un projecte que va permetre l’entrada d’Espanya al Tractat Antàrtic– va marcar un abans i un després en la seva vida, que ella mateixa va recollir al llibre Yo he vivido en la Antártida (Galaxia Gutenberg, 1996). Josefina Castellví ha participat en 35 campanyes oceanogràfiques, ha publicat 74 treballs científics en revistes nacionals i internacionals, a més d’ocupar als càrrecs en algunes de les principals institucions nacionals i internacionals, i rebre el reconeixement de la comunitat científica internacional en forma de nombrosos premis. El programa Barcelona Ciència 2007 estarà present en altres activitats a les Festes de la Mercè, que mostraran la transversalitat de la ciència en la nostra societat, com ara a la Ciutat de les Persones, als museus o en cites de cultura popular.
Els dies 20 i 21 s’analitzarà a Barcelona la figura d’un dels matemàtics més importants de la història de la Ciència i de la Tècnica. Es tracta de Leonhard Euler, de qui aquest any es compleix el 300 aniversari del seu naixement. Organitzat pel Grup de Recerca d’Història de la Ciència i de la Tècnica, amb la col·laboració de la Facultat de Matemàtiques i Estadística i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrial, el Congrés vol transmetre una percepció de la matemàtica com a ciència útil, humana, interdisciplinària i dinàmica, a més de destacar el paper d’Euler en els estudis de matemàtica pura i els seus treballs, que van incidir en camps diversos com l’aerodinàmica, l’òptica, l’artilleria o la construcció naval.
I de nou, la ciència entra al teatre amb l’estrena de QED al Versus Teatre. Escrita Peter Parnell, la companyia Teatre de la Incertesa porta a escena la història de Richard Phillips Feynman, un dels físics més importants del segle XX i Premi Nobel el 1965, qui rep la notícia que està malalt de càncer terminal mentre s’està al seu despatx del California Institute of Technology. Durant aquest dia farà un repàs de la seva vida i reflexionarà sobre les grans preguntes i dilemes de la ciència.

Més destacats

Ministerio
Documento sin título