Barcelona, ciutat de ciència
Destaquem

‘La Ciència en el còmic’, a la nova biblioteca Sagrada Família
La Ciència en el Còmic

La nova Biblioteca Sagrada Família, al carrer Provença 480, amb un fons especialitzat en ciència, acull a partir de dijous 12, l’exposició La Ciència en el Còmic, una mostra que explora les petites dosis de ciència que podem trobar i extreure de les històries i els personatges que ens presenten els còmics. Moltes de les percepcions que es poden tenir sobre la ciència i els científics sovint s’han construït sobre el patró que acostumen a presentar el cinema, la literatura o el còmic.
En aquesta exposició hi podem trobar científics il·lustres com el professor Tornassol, un personatge habitual en les aventures de Tintín, que respon al prototip d’inventor, savi distret i desconnectat del món real. Tot i aquests trets, Hergé es va inspirar en el físic suís August Piccard, inventor del batiscaf, amb qui el professor Tornassol guarda una gran semblança física. A l’exposició també hi trobarem el Mag Morgano, creació del dibuixant Ambrós i el guionista Víctor Mora; el professor Bacterio, un dels personatges de Mortadel·lo i Filemó, creat per Francisco Ibáñez; el professor Franz de Copenhaguen, un personatge que va aparèixer per primer cop el 1942 en una secció titulada “Los grandes inventos del TBO”, de la famosa revista d’historietes gràfiques, o Panoràmix, druida, jutge, mag i expert en medicina, astrologia, química i botànica, a les aventures que Uderzo i Goscinny van crear per Astèrix i Obèlix. I entre tots aquest personatges masculins trobem Beatriz Fontana, una excepció dins l’univers dels còmics. És una de les poques dones amb un perfil científic i tècnic que es pot trobar amb un cert protagonisme: apareix a les aventures de Diego Valor, còmic de ciència-ficció per excel·lència, creat pels dibuixants Buylla i Bayo, amb guió de Jarber.
Però si alguna relació directa té la ciència amb el còmic, la visualitzem en els superherois: Batman, mig home, mig rat-penat, creat per Bob Kane a partir dels guions de Bill Finger; Spiderman, l’home aranya, d’Steve Diko, amb guió d’Stan Lee; Superman de Joe Shuster i guió de Jerry Siegel, o altres superherois, com l’Home Invisible o Wonderwoman. Tots ells són presents en aquesta mostra a la biblioteca Sagrada Família, a partir del 12 de juliol i fins al 14 d’octubre.
La nova Biblioteca Sagrada Família disposa, a més de la sala d’exposicions, d’una àrea infantil i un espai Multimèdia, a més del fons general, una àrea d’art, música i cinema i d’un fons especialitzat en ciència, que incideix, sobretot, en temes de medi ambient.

Més destacats

Ministerio
Documento sin título