Barcelona, ciutat de ciència
Un programa a l'abast de tothom

BARCELONA CIÈNCIA 2007:

El programa Barcelona Ciència 2007 pretén que la ciutat sencera tingui l’oportunitat de conèixer, gaudir i opinar sobre tot el que significa fer ciència avui en dia i quin és l’impacte de les seves aplicacions a la nostra vida quotidiana. Activitats de molt divers format s’aniran succeïnt al llarg de l’any per tota la ciutat: grans esdeveniments festius, exposicions, concerts, espectacles, tallers, cursos, itineraris per la ciutat, concursos... organitzats per institucions, entitats, centres de recerca i centres educatius de la ciutat amb la voluntat d’aconseguir la participació de tots els ciutadans i ciutadanes.

Tres gran temes centren les activitats del programa Barcelona Ciència 2007 i es sintetitzen en ‘l’ésser humà’, ‘el món’ i ‘la tecnologia’. Tot i que s’allunyen de les clàssiques divisions de la ciència –matemàtiques, física, química, biologia, geologia, medicina, etc.– resumeixen molts dels grans interrogants i reptes de la humanitat i volen suscitar un debat pluridisciplinar en el qual tothom hi pugui participar.

L’ésser humà
Biotecnologia, farmacogenètica, trasplantaments o reproducció assistida són termes que comencem a pronunciar des de fa ben poc temps. Ens preocupen els processos de la ment, la consciència, la intel·ligència, la creativitat... Cent anys després de la concessió del Premi Nobel a Santiago Ramón y Cajal, i malgrat els grans avenços de la ciència en aquest camp, el cervell continua sent el gran desconegut. L’esperança de vida augmenta i, amb aquesta, el nombre de persones que pateixen algunes malalties pròpies de la vellesa, malalties cròniques com la diabetis o l’artrosi, processos neurodegeneratius com l’Alzheimer... Què ens aporta la biomedicina i quin és l’impacte de la tecnologia en la salut i la forma de viure dels éssers humans?

El món
Els grans interrogants de la humanitat ‘d’on venim’, ‘cap a on anem’ continuen sent l’objecte d’estudi de milers de científics i científiques de tot el món. Filosofia, història, ciència... l’origen i el futur del món en la intersecció de moltes disciplines. En ple segle xxi termes com canvi climàtic, efecte hivernacle o escalfament global són encara confusos per a la major part de la població, i fins i tot per a bona part de la comunitat científica. Nosaltres, i les generacions futures, sóm davant de canvis que no acabem d’entendre, però que comencen a fer-se notar. Amb la crisi energètica cada vegada més a prop alguns creuen que l’energia nuclear pot ser una bona solució, encara que sigui transitòria... Torna l’energia nuclear? Quin paper ocupen les energies alternatives en el panorama energètic que s’està perfilant pels propers anys

La tecnologia
Des que ens aixequem fins a l’hora de dormir vivim envoltats de tecnologia que ens aporta benestar i confort, però també ens atrapa. Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), especialment Internet i la telefonia mòbil, han canviat radicalment la nostra forma de treballar i de relacionar-nos amb els altres. Realitat i virtualitat es confonen en un nou escenari que canvia ràpidament. La nanotecnologia emergeix com la més novedosa: el món d’allò ‘nano’, la física quàntica, el més petit del minúscul... Estem descobrint un món infinitament invisible que no només crea fabuloses expectatives, sinó que també planteja dilemes.

 

Ministerio
Documento sin título