Barcelona

El mar Mediterrani acaricia la costa de la ciutat de Barcelona, mentre que la serralada de Collserola protegeix la ciutat pel costat oest amb un paisatge de boscos molt divers, amb conreus, prats secs, pinedes, alzinars i vegetació de ribera.

La capital catalana, situada a 166 quilòmetres de la frontera amb França i a 120 quilòmetres del sud dels Pirineus, està delimitada per dos rius: el Llobregat al sud i el Besòs al nord.

El pla de Barcelona més proper a la serralada litoral es troba esquitxat de petits turons (Monterols, el Putget, el Carmel, la Rovira i la Peira), i antigament estava ple de rieres i petits aiguamolls. Prop del litoral s'aixeca la muntanya de Montjuïc, amb una altura de 191,7 metres.

Barcelona, que té una superfície de 102,2 quilòmetres quadrats, forma part de la comarca del Barcelonès, juntament amb Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià al nord, mentre que l'Hospitalet de Llobregat se situa a la frontera sud de la ciutat.

El clima de Barcelona és de tipus mediterrani, amb estius càlids i humits i hiverns amb un fred moderat, amb més precipitacions cap a la tardor i la primavera. La temperatura mitjana anual de l'Observatori de can Bruixa per a l'any 2011 ha estat de 18,3 graus.