Presentació

El Castell de Montjuïc és un equipament municipal situat al damunt d’una terrassa rocosa a més de 170m d'alçada sobre el nivell del mar al cim de la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Es tracta d’una antiga fortalesa militar amb una llarga i dilatada història vinculada a la ciutat i que ha iniciat una nova etapa.

Per anar consolidant aquesta nova etapa com a equipament municipal, iniciada l’estiu de 2008, associacions, federacions, consolats, el propi Ajuntament, empreses privades..., han organitzat diversitat d’actes que mostren les múltiples possibilitats que ens ofereix l’equipament.

La rehabilitació del Castell va començar l’any 2009, després del tancament definitiu del Museu Militar, i les obres importants i de gran envergadura, que van començar el juny de 2010 s’aniran implementant progressivament i les diferents etapes de les obres comportaran que el Castell esdevingui una fortalesa oberta i envoltada de jardins, un espai per a la memòria, la relació i la cultura.

Informació

 • Castell de Montjuïc
 • Ajuntament de Barcelona
 • Carretera de Montjuïc, 66
 • 08038 Barcelona
Telèfon:
932 564 440
Centre d'Interpretació del Castell de Montjuïc
Contacte:
Informació i consultes
Incidències i reclamacions

 • Preu d'accés a la visita del recinte:
 • Entrada General: 5€
 • Entrada Reduïda: 3€
 • Veure detall Entrada Gratuïta:
 • -Tots els DIUMENGES accés gratuït a partir de les 15 h.
  -Els menors de 16 anys.
  -Els membres degudament acreditats de l’ICOM( International Council of Museums)
  -Els membres degudament acreditats de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
  -Els usuaris de la biblioteca i centre de documentació del Memorial Democràtic de Catalunya degudament acreditats.
  -Els guies turístics en exercici de la seva feina.
  -Els professors d’ensenyament reglat degudament acreditats per la direcció del centre educatiu.
  -Els professors d’ensenyament reglat quan acompanyin un grup d’estudiants.
  -Els posseïdors de la targeta rosa gratuïta.
  -Les persones que disposin del passi metropolità d’acompanyament d’una persona amb discapacitat.
  -Els posseïdors del carnet BCNCultural
  -Registrats al programa Gaudir+BCN

  L’accés al castell inclou: accés a l’exposició temporal i permanent.


  Horaris:
  de l'1 de novembre al 31 de març:
  Obert de dilluns a diumenge de 10.00 a 18.00 hores. Festius inclosos. Tancat 25 de desembre i 1 de gener.
  Les exposicions i activitats educatives finalitzaran mitja hora abans del tancament del recinte.
  Tancament de la venda d'entrades a les 17:30 h.

  de l'1 d'abril al 31 d'octubre:
  Obert de dilluns a diumenge de 10.00 a 20.00 hores. Festius inclosos.
  Les exposicions i activitats educatives finalitzaran mitja hora abans del tancament del recinte.
  Tancament de la venda d'entrades a les 19:30 h.

 

Utilitats

Activitats

Visites guiades individuals

  Sense reserva prèvia
  Idioma: Català/Castellà:
  De dilluns a divendres a les 11h. Caps de setmana i festius a les 11h i a les 16.30h. Preu: 4 €
  Idioma: Anglès
  De dilluns a divendres a les 13h. Caps de setmana i festius a les 13h i a les 15.00h. Preu: 5 €

Activitats familiars


Visites guiades per a grups

 


Passat

En 1640, durant la revolta contra Felip IV es realitzà la primera fortificació al cim de la muntanya de Montjuïc, construïda en forma de quadrilàter amb revestiment de pedra i fang i que va rebutjar l'assalt de les tropes castellanes de Pedro Fajardo de Zúñiga y Requesens, Marquès de Vélez, el 26 de gener de 1641 (Batalla de Montjuïc).

En 1694 el fortí es va convertir en un castell i la seva planta ocupava tota la part plana del cim, amb tres baluards mirant cap a terra i una línia de dents de serra mirant al mar.

A la Guerra de Successió Espanyola, la caiguda del castell en mans de Charles Mordaunt, Lord Peterborough el 17 de setembre de 1705, fou un factor que influencià als catalans cap a la causa de l'arxiduc Carles d'Àustria. Recuperat el 25 d'abril de 1706 per Felip V, el perdé de nou el següent 12 de maig, no tornant al seu poder fins el 12 de setembre de 1714, que conforme amb l'article cinquè de les Capitulacions, que el mateix dia va proposar a la ciutat de Barcelona el Duc de Berwick, va ser lliurat a les tropes borbòniques.

En 1751, l'enginyer militar Juan Martín Cermeño va fer derruir l'antic fortí de 1640, que encara restava entre les noves parets, i va acabar de donar forma al conjunt de fortificacions, dotant-lo de serveis i cisternes, una d'elles d'aigua potable, i va fer-hi excavar el fossat. Entre 1779 i 1799 es van fer diverses obres per poder-hi acollir el doble de persones i s’hi van fer cuines i fogons per a 3.000 persones, prenent el castell l'aspecte que ha conservat fins a l'actualitat. Fou també aleshores quan va ser dotat d'artilleria amb unes 120 boques de foc.

El 13 de febrer de 1808, tropes franceses entren a Barcelona amb 5.427 homes i 1.830 cavalls. En un principi havien de romandre tres dies a la ciutat però el 29 de febrer de 1808 un cos de tropes imperials de Napoleó, al comandament del Coronel Floresti, va pujar a la muntanya de Montjuïc per apoderar-se del castell, i ho va aconseguir, amb el malestar de les tropes que hi havia, ja que el Capità General del Principat havia rebut ordre de la pròpia Cort de rebre benèvolament a les tropes napoleòniques.

En 1842, durant la regència del General Espartero, la ciutat va ser bombardejada des del castell per a sotmetre un aixecament revolucionari i a l’any següent un nou bombardeig de Barcelona fou ordenat pel General Prim on s’hi van llançar més de 2.500 projectils durant els 81 dies que durà el setge de les tropes governamentals.

A la dècada de 1890 hi foren tancats els obrers involucrats en l'onada de violència anarquista. Al 1909 al castell hi van tancar també els detinguts durant la Setmana Tràgica, moment en què, també a Montjuïc, va ser afusellat el pedagog català creador de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia. L’any 1919 va haver-hi més de 3.000 obrers empresonats a causa del conflicte de la Canadenca, el 1936 es va omplir de presos de dretes i del 1936 al 1938, a més de continuar com a presó, hi van afusellar 173 persones. El 15 d'octubre de 1940 hi morí afusellat el President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

Fins 1960 el castell es va mantenir com a presó militar i aleshores fou cedit a la ciutat sota la direcció i gestió de l’exèrcit de terra. Després de tres anys d'obres per a condicionar-lo com Museu Militar, el 24 de juny de 1963 el dictador Francisco Franco va presidir la seva inauguració.

Un ordre ministerial, del 27 d’abril de 2007, va modificar la cessió del Castell de Montjuïc a l’Ajuntament de Barcelona. Gestions i reunions posteriors permeteren que el Castell de Montjuïc tornés a la ciutat i, finalment com a equipament municipal, ja fos propietat de tota la ciutadania.

El 15 de juny de 2008, amb una gran festa popular, es va voler celebrar la seva recuperació per a usos civils, socials i culturals. Una "invasió" d’unes 40.000 persones va ocupar tots els espais del castell i el van conquerir juntament amb trabucaires, gegants, grallers, falcons, grups de dansa, una exposició, concerts i tallers que van ajudar a conèixer gran part dels seus racons.

Per acabar la jornada de recuperació de l’espai per a ús de la ciutadania, al fossat de Santa Eulàlia, en Raimon va oferir un concert en record i homenatge al President de la Generalitat Lluís Companys i al pedagog i fundador de l’Escola Moderna Francesc Ferrer i Guàrdia.

El diumenge 24 de maig de 2009 van tancar definitivament les portes del Museu Militar de Montjuïc i el 15 d’octubre del mateix any, després de catalogar i embalar totes les peces va començar-ne el trasllat, cap als museus municipals les que eren de propietat de l’Ajuntament de Barcelona i cap a Girona les que eren propietat del Ministeri de Defensa.

El maig de 2010 el darrer destacament de Telecomunicacions va traslladar les seves dependències a la caserna del Bruc, deixant lliures més quatre hectàrees i el juliol d’aquest mateix any van ser entregada la darrera sala ocupada pel Patronato del Museo Militar del Castillo de Montjuich.

Comença una primera època de rehabilitacions de sales i espais polivalents del Castell.

El 15 d’octubre de 2011 en presència del Govern de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona es reposa la bandera catalana que el President Companys havia posat el 1936 en motiu de la recuperació del castell per a la ciutat de Barcelona.


Present

El Castell de Montjuïc ha iniciat una nova etapa de la seva dilatada existència. Havent perdut la condició de fortalesa pròpiament dita ja fa més d’un segle, ha estat destinat a diferents usos castrenses i també civils, sense acabar de trobar una funció plenament proporcionada a la seva entitat.

Decaigut i mal vist pels ciutadans i les ciutadanes, fins i tot reduït a la condició menor d’atracció turística, ha començat a recuperar el paper urbà que l’emplaçament i la singularitat arquitectònica exigeixen.

La cessió a la ciutat obre la porta a usos nous i estimulants. Uns usos que, en primer lloc, rescaten els importants valors patrimonials que el castell atresora. I uns usos que, en segon lloc, responen a les noves demandes de la societat. Per això està en curs d’establiment un pla d’usos i funcions.

En paral•lel es porten a terme una sèrie d’activitats culturals de programació pròpia i altres d’acord amb el calendari festiu i tradicional, obertes al teixit associatiu i cultural de la ciutat.


Futur

La rehabilitació del castell, que començà el 2009, es durà a terme progressivament en diferents etapes, i farà que aquesta construcció esdevingui una fortalesa oberta envoltada de jardins, un espai per a la memòria, el lleure i la cultura i que tindrà com a grans directrius:

L’Espai de la Memòria
farà uns recorreguts temàtics per la història del castell a través dels diferents espais de la fortalesa i serà un espai interpretatiu on s'explicaran les dilatades relacions del castell amb la ciutat de Barcelona, la història dels conflictes, s'hi exhibiran peces diverses, etc.
El Centre d’Interpretació de la Muntanya de Montjuïc
permetrà conèixer a fons la muntanya de Montjuïc. Presentarà la història geològica i biològica de l’entorn i l’activitat humana des dels primers pobladors fins als nostres dies. S'adreçarà a la ciutadania i també a un públic especialitzat, com ara geògrafs, naturalistes, paisatgistes, sociòlegs, urbanistes i altres estudiosos.
Activitats culturals
També es voldrà aprofundir en la programació d’ activitats socials i culturals tot tenint en compte el calendari festiu de la ciutat i els esdeveniments històrics del castell. Es reforçarà la programació pròpia i també es valoraran les propostes que surtin del dinamisme d’entitats, associacions i col•lectius.
© Ajuntament de Barcelona