Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
Bido de Nou barris (Ateneu Popular 9barris)

AdreçaC/ Portlligat 11-15
08042 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteNou Barris
Telèfon933539516
Correu electròniccoordinacio@ateneu9b.net
serveis@ateneu9b.net
Adreça webwww.ateneu9b.net

DescripcióBidó de Nou Barris, associació gestora del projecte, defineix l’Ateneu Popular 9barris, com un projecte col·lectiu ubicat en un centre cultural públic en el qual l’acció cultural i artística serveix com a eina de transformació social, gestionat amb autonomia i independència. En el terreny artístic, es pretén potenciar la creació i fomentar la formació artística des d’una òptica no mercantilista, compromesa socialment, amb l’ànim de donar suport a la creació jove i a les cultures emergents sempre des de la qualitat i l’excel·lència artística. En el context sociocultural, Bidó pretén fomentar el compromís social i solidari entre els ciutadans i el seu esperit crític, mitjançant l’estimulació de la participació ciutadana i la dinamització de la cooperació entre entitats.
Naturalesa jurídicaAssociació i federacions
Col·lectiu destinatariInfància i joventut
Població en general
Altres
TemàticaÀmbit comunitari i veïnal
Cultura
Educació
docència i formació
Esport
Gènere
Lleure
Altres
Activitat o serveiFormació
Participació
Promoció cultural
Promoció social i comunitària
Sensibilització
Altres
Àmbit territorial d'actuacióCatalunya
Àrea Metropolitana de Barcelona
Barcelona ciutat
Nou Barris
Programes o projectes a destacarEL SUPORT A LA CREACIÓ I LA PRODUCCIÓ PRÒPIA
L’ATENEU, PRODUCCIONS DE CIRC CATALÀ CONTEMPORANI EN SALA

Des de fa anys l' Àrea de Creació Artística de l'Ateneu Popular 9 Barris es consolida. Les produccions que realitza són de qualitat, a banda de la realització anual de produccions de circ de gran format "El Circ d'Hivern", s'encarrega de la producció trimestral dels Combinats de Circ, residencies artístiques i fàbrica de creació cultural.


LA PROGRAMACIÓ CULTURAL CONTINUADA

Podem definir aquest programa com un dels més antics de l’ Ateneu. Des del començament, un dels objectius del projecte ha estat difondre la cultura popular, programar espectacles de qualitat i accessibles econòmicament als veïns/es del territori proper.
Dinamitzar culturalment l’entorn social és la tasca d’aquest programa, i, per tant, és on es fusionen de forma més evident els dos àmbits que caracteritzen l’Ateneu: l’artístic i el social.
La programació és una activitat continuada durant tota la temporada, cada cap de setmana i en diferents formats es proposen accions culturals de qualitat i a l’abast de tothom.
En l’actualitat l’Ateneu és un punt de referència a la cartellera de Barcelona en molts aspectes, ja que a l’esforç en programació cal sumar-hi les produccions pròpies centrades en el circ, que en molts casos són un termòmetre de com respira el sector.


LA FORMACIÓ I EL CIRC SOCIAL

La formació artística i social a l'Ateneu Popular 9 Barris ha estat sempre un pilar important al llarg de la seva història. Els tallers de circ van sorgir de forma espontània. En un primer temps, els joves es van anar acostant per veure què es feia a la planta asfàltica (antiga fàbrica on s'ubica l'Ateneu) i a poc a poc van començar a participar-hi.
El circ com a eix transversal ha estat present en el projecte formatiu de l'Ateneu, primer amb l'Escola Infantil de Circ (creada el 1984) i, des de l'any 2003, amb l'Escola Juvenil de Circ. L'Ateneu realitza, a més, tallers puntuals en relació amb diferents esdeveniments i/o entitats del barri i de la ciutat.
També es duen a terme accions de formació de formadors en circ social, o altres projectes i tallers que no troben el seu lloc en altres equipaments. L'interès pel circ va creixent i també les ganes de formar-se o simplement de gaudir-ne, també en col·lectius sovint oblidats. Practicar el circ o participar en accions com aquestes pot tenir, per a aquests col·lectius, beneficis a nivell físic, psicològic i relacional. Ens referim als tallers de circ per a persones amb discapacitat, amb els casals infantils del territori, les activitats de circ amb adolescents, el taller amb els instituts i les escoles del barri, en horari escolar o en temps d'oci.
No obstant això, a l'Ateneu sempre hi ha hagut més que circ. La formació en altres disciplines artístiques s'ha anat impartint amb més o menys intensitat, dirigida no només a artistes professionals sinó també al teixit social conformat per grups i usuaris de diferent índole.
L'Ateneu Popular 9 Barris és una veritable "escola de participació", és a dir, un espai de convivència i de treball horitzontal. El fet de treballar i col·laborar amb l'Ateneu implica parlar de determinats valors (suport mutu, solidaritat, autonomia, creativitat, capacitat de superació...). L'Ateneu es converteix en una escola de participació, un món diferent del que ens envolta quotidianament.