Frederic Ballell i la Rambla

La singularitat del passeig més conegut de Barcelona, la Rambla, fraccionada en els diferents trams de Canaletes, dels Estudis, de les Flors o de Sant Josep, dels Caputxins o del Centre, i de Santa Mònica, ha estat des de fa molt temps un pol d’atracció de mirades tant de turistes com dels mateixos barcelonins.

En l’àmbit de la fotografia, pocs han estat els fotògrafs que no han girat la seva càmera cap a aquest indret en successives ocasions i han deixat testimonis diversos del seu esguard. Entre aquests creadors d’imatges cal remarcar la figura de Frederic Ballell Maymí com a autor d’un conjunt d’unes cent cinquanta fotografies que recull multitud d’aspectes de la vida diària en aquesta artèria barcelonina.

Frederic Ballell Maymí (Guayama, Puerto Rico, 1864 - Barcelona, 1951) era un fill d’indians que va arribar a Catalunya amb molt pocs anys, per la mort de la seva mare. Va estudiar enginyeria industrial a Barcelona, on descobrí la fotografia i inicià els seus primers treballs com a retratista. En tornar a Puerto Rico acabada la carrera va establir allí un estudi de fotografia, del qual ens ha quedat testimoni en diversos retrats o escenes de carrer. La seva gran aportació a la fotografia catalana s’inicia quan, en tornar de Puerto Rico als inicis del segle XX, comença la seva relació amb la revista Ilustració Catalana a partir del primer número de la nova etapa iniciada el 1903, i perdura ininterrompudament fins al final de la publicació, l’any 1917. Treballa també per a altres publicacions, com ara les revistes Feminal, La Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia o La Hormiga de Oro. La seva persistència en la imatge de qualitat i en el seguiment dels esdeveniments que dibuixaven el discórrer de la societat va suposar que revistes de fora de Catalunya el cerquessin i el contactessin com a corresponsal: és el cas de revistes de Madrid com Blanco y Negro, La Esfera o el periòdic ABC, on il•lustrava fets de Barcelona i de Catalunya.

La Rambla és un indret que captà l’atenció del fotògraf de manera particular: més d’un centenar de fotografies preses entre 1907 i 1908 ens mostren els diversos perfils dels habitants de l’emblemàtic carrer en un moment en què l’atenció urbanística es posa més en la construcció de la Via Laietana. En aquesta sèrie d’imatges elaborada durant un llarg lapse de temps prima la voluntat de mostrar el dia a dia, la vida tranquil•la d’un carrer que batega amb els vianants.

La majoria de les còpies de la sèrie de la Rambla presents al fons que guarda l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona son còpies vintage i tenen, doncs, la característica formal d’estar realitzades amb el procediment d’ennegriment directe, i de ser contactes dels negatius originals, fets amb placa de vidre al gelatinobromur.

Rafel Torrella (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

foto de F. BallellFrederic Ballell amb un dels seus gossos