SISTEMES_D´EMMAGATZEMATGE_INADEQUAT
MANIPULACIÓ_POC_CUROSA

Sistemes d´Emmagatzematge inadequat


Els factors induïts per les persones


    L'ús de la documentació és una de les causes principals del deteriorament dels documents.
La majoria de les afeccions induïdes per les persones són per negligència, distracció, ignorància o comoditat., i excepcionalment de forma conscient.

     La manca de conscienciació sobre el valor dels documents, la consulta poc curosa i abusiva, la manipulació impròpia,  els tractaments tècnics inadequats, les presses, la massificació de les sales de consulta i la manca de personal tècnic per fer-ne un seguiment educatiu i de seguretat, el bandidatge i l'afany col·leccionista, poden causar danys i pèrdues irrecuperables en el patrimoni documental.

 
Sistemes d´Emmagatzematge inadequat

   L’ús de sistemes inadequats d’emmagatzematge provoca deterioraments i afavoreix l’aparició de patologies i degradacions, posant en risc la integritat del fons documentals. Crèdits fotogràfics: AD: Zoel Forniés Matías. B: Arxiu Municipal Administratiu Ajuntament Barcelona CE: Pep Parer.

más imágenes derecha
Manipulació Poc Curosa
     Les unions amb elements metàl·lics com a clips, grapes i agulles de cap, que acaben oxidant-se amb el temps, acidifiquen la zona del document on estan col·locats. Crèdits fotogràfics: Pep Parer
 
Altres integrants
Manipulació Poc Curosa
     Oxidació provocada per l'acidesa d'una cinta adhesiva, aquesta acidesa ocasiona groguejament i fragilitat del suport. Crèdits fotogràfics: Zoel Forniés Matías.
 
Altres integrants
Manipulació Poc Curosa
     Un ús correcte redueix els problemes potencials que comporta la reproducció dels documents en la fotocopiadora: manipulació inexperta o poc curosa, la llum intensa de l'exposició i la calor que es genera en el procés, les postures forçades que se sotmeten els documents, etc. Crèdits fotogràfics: Pep Parer.
 
Manipulació Poc Curosa
     Detall de un plànol amb cremades provocades per un cigarret. Crèdits fotogràfics: Pep Parer.
 
Manipulació Poc Curosa
     Llibres amb l'enquadernació feta malbé a causa de l'ús excessiu. Crèdits fotogràfics: Pep Parer.
 
Manipulació Poc Curosa

     Dany a la part superior del llom del llibre provocat per prendre el llibre de la prestatgeria de forma inadequada. Crèdits fotogràfics: Pep Parer.